Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà
Mostren la qualitat de la Farina de Mestral per a l’elaboració del pa de pagès artesanal
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 25 Juny 2024 16:16
- Escrit per Redacció
La fitxa presentada recopila informació de les diferents matèries primeres utilitzades i de les condicions de procés d’elaboració, per optimitzar el control de producció del pa de pagès artesanal amb Farina de Mestral.
La jornada ha comptat amb la participació de Coperal, el Consoci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, Eurecat, la Cambra de Reus, Concactiva, la Federació de Forners Artesans de les comarques de Tarragona, el Gremi de Forners de Reus i Baix Camp, el Forn Sistaré i el Forn Huguet, i amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
Forners i agents del món de la gastronomia han conegut, en una jornada tècnica celebrada a la Llotja de Reus, l’estudi de la caracterització de la molla del pa elaborat amb Farina de Mestral i la fitxa guia per a l’elaboració del pa de pagès artesanal amb aquesta farina de proximitat de les comarques de Tarragona, presentats pel centre tecnològic Eurecaten el marc del projecte Grup Operatiu Farina de Mestral en l’àmbit ‘Forn i farinera’.
El creixent interès dels consumidors per la salut, la sostenibilitat i l’ètica “està impulsant una dieta amb major presència de productes locals i d’origen vegetal, així com un interès creixent per la recuperació i millora de cereals propis del territori tarragoní”, explica la investigadora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Cristina Rodríguez.
Per això, s’ha dut a terme un estudi per caracteritzar tecnològicament l’aplicabilitat d’aquesta farina de qualitaten productes com el pa i per crear una fitxa guia que permet optimitzar el control de producció del pa de pagès artesanal amb Farina de Mestral.
“La fitxa, a disposició dels forners, recopila informació de les diferents matèries primeres utilitzades, així com de les condicions de procés de cada etapa d’elaboració, des de la mescla, amassat, repòs i divisió de la massa, fins al procés de fermentació, fornejat i repòs final”, detalla Cristina Rodríguez.
L’estudi i la jornada han comptat amb la participació de Coperal, el Consoci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, Eurecat, la Cambra de Reus, Concactiva, la Federació de Forners Artesans de les comarques de Tarragona, el Gremi de Forners de Reus i Baix Camp, el Forn Sistaré, el Forn Huguet, la Farinera Poquet,representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i el delegat territorial del Govern a Tarragona, Àngel Xifré.
El president de la Cambra de Comerç de Reus, Mario Basora, ha explicat a la jornada que “és un orgull formar part d’un projecte com el de la Farina de Mestral, que promou productes del territori i les seves bondats organolèptiques”.
Per la seva part, elpresident del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp,Martí Barberà, ha posat en valor el projecte del Grup Operatiu Farina de Mestral per “la col·laboració que promou entre agents de diferents àmbits, des del sector agrari fins a la comercialització d’un producte de qualitat”.
Estudi del pa de pagès elaborat amb massa mare de Farina de Mestral
Durant l’esdeveniment s’ha debatut la situació actual de la producció del pa de pagès artesanal i els seus reptes de futur.
Així mateix, s’ha presentat la caracterització de les propietats de la molla del pa de pagès com són la fermesa, extensibilitat, cohesivitat i adhesivitat amb pans elaborats amb massa mare de Farina de Mestral i un pa de pagès comercial, no artesà, elaborat amb un altre tipus de farina i del qual es desconeixen els detalls del procés d’elaboració.
Els resultats de l’estudi realitzat per Eurecat mostren que la Farina de Mestral és una farina de proximitat de gran qualitat per a l’elaboració de pa de pagès elaborat de forma artesanal. Així mateix, entre d’altres, indiquen que la variable del temps té un pes més significatiu que la durada del procés fermentació en l’evolució de la fermesa de la molla de pa. Per altra banda, cap d’aquestes variables afecta de manera significativa a la propietat d’extensibilitat de la molla.
Pel que a la cohesivitat, que es pot associar a una major facilitat per mastegar, no es poden establir diferències entre els pans elaborats amb Farina de Mestral i el pa comercial en els dos primers dies de vida útil. D’altra banda, a partir del tercer i quart dia, sí que existeix una diferència i el pa comercial presenta una menor cohesivitat al final de l’estudi, fet que podria ser atribuït a l’addició d’additius per millorar la conservació del producte.
Els detalls de les característiques d’aquests pans s’han mostrat també de forma pràctica a la jornada, ja que els assistents han participat en un tast sensorial dirigit per la investigadora Cristina Rodríguez, Xavier Sistarédel Forn Sistaré i Ramón de la Fuente del Forn Huguet, en representació del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp i de la Federació de Forners Artesans de les comarques de Tarragona.