El Consell Comarcal de la Selva dona a conèixer el patrimoni vinculat al Vescomtat de Cabrera a la comarca a través de 10 recreacions digitals
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 02 Febrer 2021 14:12
- Escrit per Consell Comarcal de La Selva
El Consell Comarcal de la Selva, en el marc del projecte Producte turístic cultural Vescomtat de Cabrera, ha produït 10 recreacions digitals entorn a diferents elements patrimonials i fets històrics vinculats al Vescomtat de Cabrera. Les recreacions són accessibles a través d’uns codis QR instal·lats davant de cada element, en 10 dels municipis que participen del projecte.
Aquest projecte turístic cultural té com a objectiu la posada en valor del patrimoni material i immaterial del Vescomtat de Cabrera, generant una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l’activitat cultural i econòmica entorn als recursos vinculats al Vescomtat.
El president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, ha assegurat que “l’any 2021 el projecte Producte turístic cultural Vescomtat de Cabrera entrarà a la seva darrera fase d’execució amb la previsió d’assolir el seu objectiu inicial, que era posar en valor el patrimoni material i immaterial del Vescomtat de Cabrera, havent generat una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l’activitat cultural i econòmica entorn als recursos vinculats al Vescomtat.”
En aquesta línia, tal com ha continuat Garriga, i per poder assolir aquest objectiu, durant aquests anys s’han hagut d’assentar les bases del projecte a través de la seva conceptualització, la senyalització dels elements patrimonials que conformen els itineraris d’autodescoberta del Vescomtat, la creació de la pàgina web i de materials gràfics i audiovisuals, així com la construcció de dos centres interpretatius, que en aquests moments estan encara en procés, si bé s’espera que durant el pròxim any puguin convertir-se en una realitat.
Consolidació del projecte del Vescomtat de Cabrera
El president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, ha explicat que “un cop assentades aquestes bases l’any 2021 és l’any de consolidació, promoció i difusió del projecte a partir de diversos eixos.”
Pel que fa als eixos principals, Garriga ja ha avançat que s’han centrat en quatre: la creació d’una nova oferta turística i cultural vinculada al Vescomtat de Cabrera, a través del desenvolupament de nous productes, experiències i serveis vinculats al patrimoni del Vescomtat de Cabrera a partir de la col·laboració publico-privada que complementin i enriqueixin l’oferta; la divulgació i la promoció del patrimoni material i immaterial del Vescomtat de Cabrera, a través de la creació de materials gràfics i multimèdia que promocionin el producte turístic-cultural Vescomtat de Cabrera; l’atracció de nous públics als espais patrimonials del Vescomtat de Cabrera, a través d’accions promocionals per donar a conèixer el producte als clients potencials i estimular i motivar les visites i, finalment es treballarà per donar a conèixer el producte turístic-cultural als clients potencials, a través d’accions que l’incorporin a l’estratègia turística de les diverses escales territorials (municipal, comarcal, regional, nacional...) adaptant, en cada cas, el relat a la demanda potencial.
Aquest projecte, liderat per l’ens selvatà i amb caràcter comarcal, tindrà un fort impacte territorial, perquè engloba un gran nombre d’elements patrimonials de la Selva i els dona a conèixer de forma conjunta, a la vegada que obre les portes a una oportunitat de futur a través de l’ampliació a nous territoris i la integració de nous elements patrimonials.
En l’actualitat, els municipis que participen en el projecte són: Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres.
El projecte Producte turístic cultural Vescomtat de Cabrera està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.
Les recreacions són accessibles a través d’uns codis QR instal·lats davant de cada element, en 10 dels municipis que participen en el projecte:
· Anglès: Una successió difícil. Ambientada al segle XIV entorn del castell d’Anglès, tracta sobre el litigi entre Bernat I i Bernat II per la successió de la vescomtessa Marquesa de Cabrera.
· Arbúcies/Sant Feliu de Buixalleu:El setge llegendari. Ambientada al segle XIV entorn del Castell de Montsoriu, ens explica la llegenda del llarg setge del exèrcits del rei moro sobre castell de Montsoriu al segle , a partir d’un diàleg entre Bernat II i el seu net, Bernardí.
· Blanes:Uns vescomtes llunyans. Ambientada al segle XVI al palau vescomtal i la font gòtica de Blanes, ens narra la missiva enviada pel vescomte Fadrique Enríquez de Velasco al cosmògraf Jaume Ferrer de Blanes.
· Breda:Miquel Samsó, abat i president. Ambientada al segle XV al monestir de Sant Salvador de Breda, ens apropa al personatge Miquel Samsó, abat del Monestir i 31è president de la Generalitat de Catalunya.
· Hostalric:El mercat d’Hostalric. Ambientada al segle XIV entorn de la vila emmurallada d’Hostalric, ens dona a conèixer com la vescomtessa Marquesa de Cabrera contribueix en la consolidació d’Hostalric com a capitalitat administrativa del vescomtat i el paper de Pere de Santantoni, notari públic d’Hostalric.
· Lloret de Mar: Sicardis senyora de Lloret. Ambientada al segle XI entornd del castell de Sant Joan, ens explica la disputa entre les germanes Ermessenda i Sicardis de Montsoriu sobre l’herència del vescomtat de Girona.
· Maçanet de la Selva:La promesa del Vescomte. Ambientada al segle XIV entorn de l’església de Sant Llorenç de Maçanet, on s’explica que Bernat IV fa una prometença a la Mare de Déu de Cabrera de Maçanet relacionada amb els combats de la corona d’Aragó a Sicília.
· Riells i Viabrea: La revolta contra el cerimoniós.Ambientada al segle XIV entorn de la torre d’en Pega,ens apropa a Bernat de Malla i la seva estratègia defensiva del vescomtat davant l’avenç de les tropes de Pere III el Cerimoniós que volen sufocar la revolta del vescomtat per la decapitació de Bernat II.
· Sils: La porta de l’infern. Ambientada al segles XIII i XVIII entorn dels Estanys de Sils i les seves fites, ens narra la llegenda d’en Pere Porter i els intents de dessecament de l’estany des del primer promogut per Guerau IV de Cabrera (1247) fins al darrer que ho aconseguí, el Duc de Medinacelli (1856).
· Vidreres: El poder de les relíquies. Ambientada al segle XIII entorn del castell de Sant Iscle, explica l’origen del nom del castell i el trasllat de les relíquies de sant Iscle al monestir de Sant Salvador de Breda a través d’una conversa entre Guerau VI i la seva filla Marquesa de Cabrera.