El Servei d’Habitatge de la Diputació de Girona engega el Programa d’Estalvi Energètic i Pobresa Energètica
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 07 Desembre 2020 15:01
- Escrit per Diputació de Girona
Ofereix una sèrie d'eines i recursos als ajuntaments i consells comarcals de tota la demarcació per sensibilitzar la població perquè faci un ús energètic més eficient i actuar a les llars més vulnerables
En la fase inicial, s'estan desenvolupant dues iniciatives que tenen com a objectiu apoderar la ciutadania en termes energètics, «Anem al mercat» i «Parlem-ne al carrer»
La Diputació de Girona, a través del Servei d'Habitatge, ha posat en funcionament el Programa d'Estalvi Energètic i Pobresa Energètica. El seu objectiu, accentuat arran de la pandèmia de la COVID-19, és treballar de manera integral i transversal la problemàtica de la despesa energètica a les llars de la demarcació en aspectes com l'afavoriment del consum sostenible, la disminució de les emissions de CO2 i la reducció de despesa per part de les famílies.
La pobresa energètica és la dificultat o la incapacitat de mantenir la llar amb unes condicions adequades de temperatura (18 ºC a l'hivern i 25 ºC a l'estiu) a un preu just. Es considera que les llars que han d'invertir més del 10 % de la seva renda per donar resposta a les factures energètiques són susceptibles de trobar-se en aquesta situació.
En aquest sentit, el programa ofereix eines i recursos als ajuntaments i als consells comarcals de les comarques gironines per impulsar accions directes que sensibilitzin la població sobre la despesa energètica i actuar en casos de pobresa energètica a les llars més vulnerables.
El diputat d'Habitatge de la Diputació de Girona, Joaquim Ayats, ha remarcat que «la COVID 19 incrementarà encara més la vulnerabilitat de les persones que pateixen pobresa energètica i l'existència de casos que s'acaben quedant fora dels circuits dels serveis socials o d'altres programes de suport i ajuda. Des de la Diputació, apostem fort per aquest programa i, en aquesta línia, hem redireccionat totes les actuacions previstes inicialment per arribar a tota la població vulnerable».
Les actuacions dirigides directament a la ciutadania són les que ja s'estan desplegant en la fase inicial. Es pretén apoderar-la en termes energètics, tant pel que fa a l'ús de l'energia com de la comprensió de la factura elèctrica.
«Anem al mercat» i «Parlem-ne al carrer»
Aquestes iniciatives del Servei d'Habitatge estan pensades per conscienciar i informar totes aquelles famílies de la demarcació de les vies de suport amb què compta al seu municipi. D'aquesta manera, tothom té accés a eines per viure amb confort i poder pagar les factures de subministraments bàsics, principalment l'electricitat.
«Anem al mercat» utilitza la parada de mercat de tota la vida per oferir consells per canviar hàbits de consum a la llar i fer un ús energètic més eficient de les llars. Una oficina itinerant es desplaça a municipis gironins els dies de mercat per explicar-hi actuacions específiques que permetin reduir la factura elèctrica i les emissions de CO2 i detectar famílies en situació de pobresa energètica.
Aquesta oficina disposa de diferents espais (cuina, electricitat, climatització i manteniment de la llar) i totes les accions s'hi desenvolupen sota estrictes mesures de prevenció contra la COVID-19.
Per la seva part, «Parlem-ne al carrer» és un programa que s'ha hagut de readaptar per la situació d'emergència sanitària i que finalment es portarà a terme principalment en sessions en línia. Durant tot l'any s'organitzaran activitats de sensibilització energètica. Així, s'ajudarà els participants a conèixer la situació de la seva llar i se'ls aconsellarà per millorar-ne la gestió i aconseguir uns consums més baixos i més confort.
El programa arrencarà als barris de Santa Eugènia, Taialà i Germans Sàbat de Girona; al centre i el Veïnat de Salt, i a quatre municipis més de la demarcació (Cassà de la Selva, Llagostera, Tortellà i Vilafant). També està previst que es desenvolupi a Lloret de Mar (al barri de Can Carbó), Palafrugell (al de la Punxa), Sant Feliu de Guíxols (a Vilartagues i Sot dels Canyers), Vilanant, Sant Pere Pescador, Santa Pau, Besalú, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll (al nucli antic).
Les inscripcions a les sessions són gratuïtes i es poden fer enviant un missatge de WhatsApp al número 717771334 o entrant a l'enllaç següent: @parlemnealcarrer | Linktree.
«És molt important que la població que pugui ser mínimament vulnerable participi en aquestes sessions. Farem auditories energètiques per ajudar-la a reforçar els bons hàbits a la llar i reduir la factura elèctrica», exposa Joaquim Ayats, que hi afegeix: «Ens hem pres el programa com una política d'habitatge perquè, als barris vulnerables on fem el programa, el parc d'habitatges és envellit, sense aïllament ni condicions idònies. Són casos que necessiten molt el suport de les administracions i creiem que aquestes polítiques d'habitatge són una bona manera de pal·liar la pobresa energètica».
Més actuacions
Dins el Programa d'Estalvi Energètic i Pobresa Energètica, el Servei d'Habitatge de la Diputació de Girona també ha activat el pla de salut, gent gran i infància. Consisteix en una formació als equips sanitaris dels centres d'atenció primària (CAP) de les comarques gironines per detectar persones que pateixin una situació de pobresa energètica que els afecti la salut. Es quantificarien i avaluarien els casos i s'establirien els mecanismes de derivació corresponents per atendre millor les persones més vulnerables.
Quant a l'educació, s'ofereix a mestres i professorat de primària i secundària de la demarcació una plataforma amb recursos pedagògics per educar l'alumnat en hàbits de consum per estalviar energia.