L’ACM acorda amb la conselleria d’Afers Exteriors la participació del municipalisme en el seguiment dels nous fons europeus
- Detalls
- Publicat el Divendres, 13 Novembre 2020 15:37
- Escrit per ACM
El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, la secretària general, Joana Ortega, el secretari general adjunt, Sergi Penedès, i la vicepresidenta de Projecció Exterior i Institucional i alcaldessa d’Anglès, Àstrid Desset, s’han reunit telemàticament aquest dijous amb el Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé.
La reunió ha vingut marcada pels fons europeus Next Generation EU, la gran oportunitat per impulsar la reactivació socioeconòmica, i en la que tant el Govern de Catalunya com el municipalisme català s’han marcat com a objectiu poder-los aprofitar al màxim, i que aquests vagin destinats també a tots els pobles i ciutats del país, establint mecanismes de seguiment i avaluació.
També s’han abordat diferents qüestions en matèria de transparència i bona governança. Així, l’ACM participa activament en la Xarxa de Governs Transparents i des del 2018 disposa de la Fundació Transparència i Bon Govern Local. A través d’aquesta Fundació s’està impulsant els plans d’integritat a nivell local amb unes proves pilot a municipis que han de servir per implementar aquests plans a ajuntaments de més de 5.000 habitants i unes guies d’autoavaluació en integritat pública a municipis més petits de 5.000 habitants. També s’està impulsant un projecte d’arrelament al territori per analitzar el fenomen del despoblament a municipis rurals i extrapolar mesures que puguin combatre’l a nivell català, juntament amb l’Agenda Rural de Catalunya.
El president de l’ACM, Lluís Soler, ha destacat que “ara més que mai hem de posar la mirada en Europa, treballant colze a colze totes les institucions plegades per aprofitar al màxim l’oportunitat que ens brinda la Unió Europea per a la reactivació socioeconòmica”. I també ha insistit en què “tenim un territori molt ric i divers, i des de l’ACM la intenció és oferir serveis i eines que facilitin la gestió que han de fer els ajuntaments i facilitar-los el seu dia a dia”.
En aquest sentit, des de l’ACM s’està oferint suport als ens locals en el compliment de les obligacions que estableix la Llei de Transparència i s’ha ofert al Departament la possibilitat de fer conjuntament formació específica de cara al 2021 quan entri en vigor el nou reglament de transparència. A nivell formatiu s’està executant un seminari de fons europeus, coorganitzat amb el Diplocat, amb més de 200 alumnes.
La reunió també ha servit per parlar de les properes eleccions catalanes del febrer de 2021 i quins hauran de ser els protocols per adequar els col·legis electorals i celebrar les eleccions amb seguretat, prevenció i garantint el dret a vot. Des de l’ACM hem plantejat preocupacions relatives al possible canvi d’espais de votació, com garantir la seguretat i salut de votants i membres de les meses electorals, la compra i distribució de material de prevenció, i d’altres mesures que es puguin preveure.