L’FMC reclama un paper actiu dels municipis en la gestió dels fons europeus de reconstrucció i més recursos econòmics a fons perdut
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 26 Octubre 2020 20:18
- Escrit per FMC
Així s’ha acordat a la reunió que el Comitè Executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha celebrat aquesta tarda, en la què també s’ha aprovat avalar la proposta de repartiment de recursos presentada per la FEMP, que traslladarà al Govern d'Espanya
Sense l’enorme tasca que han realitzat els ens locals en aquesta pandèmia i que continuen desenvolupant, la repercussió d’aquesta s’hauria vist encara més agreujada. Per aquest motiu també estem convençuts que no serà possible una recuperació de l’actual crisi sanitària, econòmica i social amb cohesió social, si no disposem d’uns ajuntaments forts, amb més autonomia i capacitat financera
Des de l’inici de la pandèmia, la Federació de Municipis de Catalunya ha manifestat de forma reiterada la necessitat urgent que els recursos públics arribin als municipis per fer front a la pandèmia i per a la reconstrucció econòmica i social del país. Aquesta demanda ha estat dirigida tant al Govern de la Generalitat de Catalunya com al Govern d’Espanya.
Davant de l’evolució de la pandèmia i les mesures que cal prendre per aturar-la, que repercuteix de forma directa en la davallada de tants sectors econòmics i l’empobriment dels nostres pobles i ciutats, els ens locals necessitem més recursos addicionals.
És en aquest sentit que la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) avala la proposta realitzada per la Federación Española de Municipios y Províncias (FEMP), perquè sigui presentada al Govern de l’Estat, on destaquem els aspectes següents:
Respecte al Fons Europeus de Recuperació Next Generation EU, que suposen una línia de subvencions de 72.000 milions d’euros per a Espanya, la FMC valorem el següent:
Les línies d’inversió que preveu el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència presentat pel Govern de l’estat encaixen en els plans d’actuació dels ens locals. És per això, que els municipis volem ser un actor important en la gestió d’aquests recursos, i sol·licitem una assignació directa dels fons europeus, que no passi per la tutela de les Comunitats Autònomes.
Respecte a la necessitat dels ajuntaments d’aportacions complementàries finançades amb recursos de l’estat i a fons perdut, valorem positivament:
Un augment de 800 milions d’euros dels lliuraments a compte pel 2020, en relació amb la participació dels ajuntaments en els ingressos de l’estat.
La transferència als ajuntaments dels més de 600 milions d’euros de la liquidació de l’exercici del 2018, en referència amb la participació en els tributs de l’estat.
La creació d’un fons inicial de 400 milions d’euros per al sosteniment del transport públic col·lectiu urbà, que cobreixi el dèficit generat per aquest servei durant la pandèmia de la COVID-19.
La creació d’un fons de 3.000 milions d’euros, on 2.800 milions d’euros es reparteixin segons criteri poblacional, i 200 milions d’euros es reparteixin en funció de la situació econòmica prèvia dels ajuntaments, per no deixar a ningú enrere.
L’FMC continua insistint en la necessitat d’abordar de forma definitiva les bases per una reforma del finançament local
L’FMC també continua reclamant al Govern de la Generalitat de Catalunya que assumeixi la seva responsabilitat envers els ens locals, i que aporti més recursos econòmics per fer front a l'actual situació social i econòmica. L’aplicació dels protocols de seguretat aprovats per la Generalitat de Catalunya suposa una major despesa per als ajuntaments, que en cap cas ha estat prevista ni acompanyada de recursos econòmics, alhora que els ingressos es veuen greument perjudicats.
És per això, que insistim a sol·licitar al Govern de la Generalitat un augment de 200 milions d’euros dels recursos provinents del Fons de Cooperació Local; un fons català per a la reconstrucció social i econòmica on els Ajuntaments en siguem partícips i coresponsables del seu desenvolupament i gestió econòmica; i una reforma integral de la Llei de bases de règim local i una reforma de la Llei d'hisendes locals per recuperar el principi d’autonomia local.