El COPATE obre un procés participatiu per definir el model de transició energètica a l’Ebre
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 26 Octubre 2020 20:18
- Escrit per Redacció
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha obert un procés participatiu per definir el pla de governança i transició energètica a les Terres de l’Ebre. Un pla que té l’objectiu d’aconseguir, en l’horitzó 2030, un model energètic propi, basat en l’energia distribuïda i de proximitat i amb un retorn positiu per al territori, així com assolir la sobirania energètica al mix elèctric i augmentar el consum d’energies renovables. I en aquest procés de canvi de paradigma energètic la ciutadania, l’administració pública, el sector econòmic i el sector de la recerca es consideren peces clau.
“Des del COPATE, a través del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) EbreBiosfera, fa gairebé dos anys que treballem amb dues operacions: Rural Smart Energy i innovació i cadena de valor agroforestal, dos projectes mitjançant els quals hem treballat en la redacció del pla de transició energètica i governança a les Terres de l’Ebre i ara aquest pla necessita la participació de tots els actors del territori”, ha manifestat el president del COPATE, Joan Alginet. Els objectius de la UE pel 2050 contemplen la neutralitat carbònica i pel 2030 la reducció d’un 40% dels gasos d’efecte hivernacle i un increment del 32% de les energies renovables i l’eficiència energètica. “Hem de passar a l’acció el més ràpid possible i actuar ja si volem transformar el futur del treball, la mobilitat i l’ús de l’energia”, ha dit Alginet.
Així, el COPATE ha elaborat una diagnosi que determina les fortaleses i debilitats del procés de transició energètica a les Terres de l’Ebre i ha definit una proposta d’estratègia que ara s’obre a tots els actors per concretar el pla d’actuació. En aquest sentit, els quatre consells comarcals ebrencs són socis del PECT EbreBiosfera i han expressat la seua voluntat de treballar per impulsar la transició i governança energètica a les Terres de l’Ebre. A més, durant la primera quinzena d’octubre s’ha presentat el pla als alcaldes de les Terres de l’Ebre, ja que l’administració local és impulsora necessària del canvi i prescriptora imprescindible del procés.
Amb l’objectiu de donar a conèixer el procés de transició energètica el pròxim 29 d’octubre s’organitzarà un webinar obert a tota la ciutadania i al novembre està previst realitzar una consulta entre els diferents actors per captar les seues percepcions i expectatives.
Finalment, la jornada telemàtica tindrà lloc dijous a les sis de la tarda amb el títol “Un nou model energètic per a les Terres de l’Ebre” i com a ponents principals comptarà amb la participació de Santi Martínez i Xavier Massa de Km0 que parlaran de les Comunitats Energètiques Locals. També hi intervindran el president del COPATE, Joan Alginet; els tècnics de l’Agència d’Energia del COPATE, Marc Poy i Marga Estorach i la cloenda anirà a càrrec del director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), Albert Salvadó.
Més informació a la següent pàgina de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre: https://www.ebrebiosfera.org/ca/copate/transicio-energetica-les-terres-de-lebre