La Diputació de Girona duu a terme la sessió plenària corresponent al mes d'octubre
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 21 Octubre 2020 10:38
- Escrit per Diputació de Girona
En la sessió plenària ordinària d'octubre gairebé tots els grups polítics presents a la Diputació de Girona, exceptuant la CUP, han votat a favor d'una moció sobre la taula per a la reactivació econòmica i social de la demarcació de Girona
L'òrgan col·legiat de la Diputació de Girona també ha aprovat, amb vint-i-tres vots a favor, una moció de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d'inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat de Catalunya
S'aproven per unanimitat unes bases de subvencions per a la retenció de talent i consolidació de personal tècnic en l'àmbit de la promoció i el desenvolupament econòmic local dels municipis gironins
Aquest matí s'ha dut a terme el ple ordinari de la Diputació de Girona corresponent al mes d'octubre, de nou mitjançant videoconferència, i s'ha retransmès per via telemàtica a través del web de l'ens supramunicipal.
Entre els diferents punts de l'ordre del dia s'ha aprovat, amb el vot en contra de la CUP, una moció sobre la taula per a la reactivació econòmica i social de la demarcació de Girona. Gairebé tots els grups presents a la Diputació de Girona han votat a favor d'aquesta moció per mostrar el seu compromís de treball conjunt i coordinat amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels habitants de les comarques gironines. A través del plantejament i el desenvolupament de diverses línies de treball i accions, es pretén ajudar en la recuperació econòmica i social del territori davant de la crisi produïda per la COVID-19.
Amb aquesta finalitat s'ha creat la taula per a la reactivació econòmica i social de la demarcació de Girona, en la qual la Diputació de Girona aglutinarà sinergies provinents dels agents socials i econòmics més representatius al territori gironí: els sindicats CCOO i UGT, les patronals FOEG i PIMEC, les cambres de comerç, el Servei d'Ocupació de Catalunya i la Generalitat de Catalunya.
En la sessió plenària d'avui també s'ha aprovat, amb vint-i-tres vots a favor i el vot en contra dels quatre diputats del PSC, una moció de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d'inhabilitar Quim Torra, escollit democràticament pel Parlament de Catalunya, com a president de la Generalitat de Catalunya. Amb aquesta moció l'ens supramunicipal, a més, demana una justícia justa, ponderada i equilibrada, que respecti la separació de poders i els drets fonamentals bàsics, com és ara el dret d'expressió.
Així mateix, s'hi manifesta el rebuig de la Diputació de Girona a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que condemna a vint mesos inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic els membres de la Mesa del Parlament de Catalunya Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet, per haver permès el debat parlamentari.
A més, amb aquesta moció es demana el màxim respecte tant per les institucions catalanes com pels seus representants, es reitera el compromís amb la República catalana i es condemna la repressió contra el moviment independentista.
L'acord serà tramès al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Parlament de Catalunya, a l'Oficina del President de la Generalitat i a l'Associació de Municipis per la Independència.
Noves subvencions per reforçar les àrees de promoció econòmica dels municipis gironins
Un altre dels principals punts aprovats a la sessió plenària d'aquest matí han estat les bases reguladores de la nova línia de subvencions de la Diputació de Girona per a la retenció de talent i consolidació de personal tècnic en l'àmbit de la promoció i el desenvolupament econòmic local de les entitats adherides a la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE).
Aquest matí també s'ha aprovat, per unanimitat, un expedient de crèdit extraordinari del pressupost de la Diputació de Girona de l'exercici 2020 per atendre aquestes despeses, que no podien demorar-se fins a l'exercici següent. Es tracta d'un import de 300.000 euros que formarà part dels 720.000 euros que, en tres anualitats, seran destinats a aquesta línia de subvencions. Aquestes ajudes, en règim de concurrència competitiva i convocatòria pública, tenen per objectiu donar suport a les entitats locals en la consolidació de la contractació del personal tècnic de les àrees de promoció i desenvolupament econòmic local.
Ajudes per a la conservació del patrimoni natural gironí
Així mateix, el Servei de Medi Ambient de l'ens supramunicipal ha aprovat, per unanimitat, les bases de diverses línies de subvencions amb l'objectiu de preservar el patrimoni natural de la demarcació de Girona.
Per una banda, s'han aprovat les bases específiques reguladores de subvencions per al desenvolupament d'actuacions de conservació, seguiment, millora i restauració del patrimoni natural del territori gironí. Aquestes ajudes estan dividides en dues línies principals.
Una primera línia de subvencions està destinada als consorcis gestors d'espais d'interès natural d'aquest àmbit territorial per a la conservació d'hàbitats, tàxons i processos ecològics, així com per a accions per a la gestió d'ús públic que tinguin com a finalitat la protecció dels valors naturals i la compatibilitat d'aquesta protecció amb el gaudi social dels espais naturals, principalment dins dels espais de la Xarxa Natura 2000 o els espais d'interès natural inclosos al PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural) de les comarques gironines. L'import subvencionat pot correspondre fins a un màxim del 90 % del pressupost i fins a un import màxim de 35.000 euros.
La segona línia de subvencions està destinada als ajuntaments de la demarcació de Girona per a:
l'eliminació o la gestió de flora exòtica invasora en l'àmbit municipal
la conservació d'elements prioritaris del patrimoni natural municipal
la regulació de l'ús públic d'espais de la Xarxa Natura 2000, del PEIN o bé en altres espais que alberguin hàbitats o espècies d'interès comunitari prioritari
Les accions d'aquesta segona línia també poden correspondre fins a un màxim del 90 % del pressupost, però amb un import màxim de 10.000 euros.
Per altra banda, s'han aprovat les bases reguladores de subvencions per a la realització de projectes dins del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, del qual la Diputació de Girona és ens gestor conjuntament amb la Diputació de Barcelona. Aquestes ajudes, que van adreçades a l'àmbit territorial gironí del parc, es convoquen anualment amb l'objectiu de conservar la seva diversitat biològica, reduir riscos que l'amenacin (com és el cas dels incendis), potenciar les activitats econòmiques que contribueixin a impulsar el model territorial proposat pel Pla Especial del Parc Natural del Montseny i conservar-ne el patrimoni arquitectònic, arqueològic històric i etnològic, entre d'altres.
Finalment, s'han aprovat, per unanimitat, les bases reguladores de subvencions per a actuacions en matèria forestal i de prevenció d'incendis forestals. Aquestes ajudes pretenen donar assistència als municipis de la demarcació de Girona en matèria de prevenció d'incendis i per a la gestió forestal de finques de titularitat municipal. Aquestes subvencions en matèria forestal són de caràcter anual i es concreten en diverses línies, que són les següents:
Suport als ajuntaments per a la gestió forestal sostenible i per a tractaments silvícoles de millora.
Suport a les agrupacions de defensa forestal (ADF) de les comarques gironines.
Suport als ajuntaments de menys de 1.000 habitants per a treballs de manteniment de franges de protecció perimetrals, zones verdes i parcel·les interiors municipals.
Suport a les associacions de propietaris forestals per al foment de la gestió forestal conjunta.
Suport a les federacions i associacions d'ADF per a actuacions urgents en cas d'incendis de terrenys de més de 50 hectàrees.
Suport als ajuntaments gironins per a la instal·lació de sistemes de producció de calor
Durant la sessió plenària d'avui també s'han aprovat les bases d'una altra nova línia de subvencions per dur a terme inversions en instal·lacions de sistemes de producció de biomassa (calderes) i bioenergia, així com microxarxes i xarxes de calor municipal previstes en els plans d'acció per a l'energia sostenible (PAES) aprovats pels ajuntaments gironins. La finalitat d'aquestes subvencions és millorar l'eficiència energètica d'aquests edificis i reduir les emissions de CO2 d'origen fòssil.
Els ajuntaments i les entitats descentralitzades municipals de la demarcació de Girona signataris del Pacte d'alcaldes per al clima i l'energia que hagin aprovat PAES o PAESC podran concórrer a aquestes ajudes, que es defineixen en dues grans línies, segons la potència de les instal·lacions. Per una banda, una primera línia per a la instal·lació de calderes de biomassa i biogàs, o microxarxes de calor de 70 kW o menys de potència i, per altra banda, de més de 70 kW de potència. En el primer cas, l'import màxim subvencionable serà de 30.000 euros, i en el segon, de 70.000 euros.