La Diputació rehabilita l'edifici de l'Escola d'Art i Disseny a Tarragona, obra racionalista del reconegut arquitecte Fernando Garrido
- Detalls
- Publicat el Divendres, 09 Octubre 2020 14:11
- Escrit per Diputació de Tarragona
Des de mitjans dels anys setanta, les característiques torres circulars de l'Escola d'Art de la Diputació a Tarragona (EADT) reben a qui arriba a la ciutat per la carretera de Valls, a l'alçada de la Zona Educacional. Ara, quan l'edifici encara el seu cinquantenari, la Diputació treballa en la seva rehabilitació integral per adaptar-lo a les necessitats educatives actuals. Al mateix temps, la millora preserva i posa en valor aquest immoble tan singular, obra del reconegut arquitecte racionalista Fernando Garrido Rodríguez, Premio Nacional de Arquitectura.
A les darreres dècades, la Diputació havia dut a terme obres puntuals de millora i manteniment de l'edifici, si bé les mancances d'espais sorgides en els darrers anys, així com les patologies pròpies d'una construcció de gairebé cinquanta anys, requerien d'una actuació global. La primera fase d'aquest projecte integral ha finalitzat recentment, i ha incidit en la millora de diferents espais administratius i de professorat de la planta baixa i la primera planta. Ara, es treballa en la millora dels sis grans finestrals de les tres grans torres de l'escola, i en properes fases s'actuarà en la reforma d'aules i altres espais interiors, en l'accessibilitat de la gran sala multifuncional interior coneguda com a 'piscina', i en la instal·lació de baranes les cobertes de l'edifici. Així mateix, se'n repararan i pintaran les façanes. Els diferents projectes de les obres a l'EADT han estat redactats per la Unitat d'Arquitectura Municipal del SAM de la Diputació.
Pel que fa a les obres que actualment es duen a terme als sis grans finestrals, de 28,27 m² cadascun, se'n fa el segellat general de totes les juntes verticals i horitzontals, es revisen i reajusten els tancaments i es reposen les gomes en mal estat. Així mateix, es repiquen les zones interiors malmeses per la humitat a causa de les filtracions d'aigua de pluja, es revesteixen de nou les zones afectades i es pinten. En total, l'actuació als finestrals abasta un total de 169,64m². El pressupost d'aquestes obres als finestrals és de 71.588,97€. Per al diputat delegat dels Centres d'Ensenyament de la Diputació, Jordi Cartanyà, "el conjunt de millores a l'escola permet a alumnat i professorat disposar d'uns espais més còmodes, eficients i adaptats a les necessitats de les diferents matèries que s'hi imparteixen; tot plegat referma el prestigi d'aquest centre d'ensenyaments artístics de la Diputació, alhora que se salvaguarda el patrimoni arquitectònic i cultural de la demarcació".
Un edifici emblemàtic
Els orígens de l'EADT (www,dipta.cat/eadt) es remunten a l'any 1934, i d'aleshores ençà el centre ha ocupat diferents seus a la ciutat. L'actual edifici es va començar a construir el 1973, i presta servei des de 1975. Té una superfície de 4.900m² repartits en tres plantes. Les tres torres cilíndriques, de 16 metres d'alçada, allotgen els tallers d'arts plàstiques, mentre que la resta de l'edifici, amb espais rectangulars, acull la resta d'aules i espais educatius. Destaca també l'atri central -la 'piscina'-, un espai polivalent de 700 metres quadrats, L'original estructura de l'escola, unida al prestigi del seu arquitecte, converteixen l'EADT en un edifici emblemàtic del racionalisme tardà a Tarragona. L'immoble forma part del Catàleg de béns a protegir del patrimoni cultural de la ciutat dins la categoria C3, que correspon a edificis amb valors a les façanes. Aquesta catalogació i la seva volumetria singular han requerit el vistiplau del Departament de Cultura de la Generalitat pel que fa a l'actuació de millora en aquest espai.
Fernando Garrido
Fernando Garrido Rodríguez (Linares, Jaen, 1930) es va titular com a arquitecte l'any 1960 a la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid. Guardonat amb el Premio Nacional de Arquitectura, Garrido (www.fernandogarridorodriguez.com) també és conegut per la seva faceta de pintor. De la seva obra com a arquitecte, i a més de l'EADT, destaquen edificis com l'Escuela de Artes y Oficios de Algeciras i el Club Náutico de Santiago de la Ribera, a Múrcia, i diferents habitatges particulars arreu de l'Estat.