L’ACM reforça la resposta municipalista a la COVID-19 i per a la reactivació socioeconòmica amb un impuls a la formació i el suport als municipis
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 06 Octubre 2020 20:38
- Escrit per ACM
El Comitè Executiu de l’Associació Catalana de Municipis s’ha reunit aquest dilluns al migdia en sessió ordinària, de forma telemàtica. A la reunió hi han participat prop d’una cinquantena d’alcaldes i alcaldesses que han analitzat l’agenda municipalista vinculada a l’evolució de la COVID-19 i la reactivació socioeconòmica als municipis catalans i, sobretot, la proposta anunciada pel Govern espanyol perquè els ajuntaments puguin utilitzar el superàvit i romanents per fer front al context de pandèmia.
En aquest sentit, el president de l’ACM, Lluís Soler, ha exposat que el passat divendres l’ACM es va reunir amb els màxims representants de l’FMC i la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) en la línia d’establir el consens perquè “els fons europeus adreçats a la reconstrucció i a la reactivació econòmica han d’arribar a tots els pobles i ciutats, com a garantia d’una recuperació equitativa i equilibrada”.
L’entitat municipalista també ha posat de manifest que des de l’inici de la Covid-19 l’ACM ha demanat suspendre la regla de la despesa i alliberar el superàvit i romanents municipals, dos objectius bàsics i urgents que, a hores d’ara, encara no s’han materialitzat.
La sessió ordinària del Comitè Executiu també ha servit per formular la proposta de pressupost de l’entitat municipalista de cara al 2021, que preveu potenciar l’aposta per la formació a distància o semipresencial dels electes i treballadors dels ens locals, així com un enfortiment dels serveis als associats a nivell territorial. En la vessant formativa està previst que els nous postgraus i màsters es posin en marxa en format semipresencial i només algunes sessions es faran a l’aula si l’evolució de la pandèmia i els protocols de les autoritats sanitàries ho permetin. Així, està previst iniciar en les properes setmanes la 5a edició del Postgrau en contractació administrativa. Al novembre la 3a edició del Postgrau en gestió pública de la seguretat local i de cara al desembre la primera edició del Postgrau en gestió i promoció dels actius locals i la 7a edició del Màster en Govern Local per a la demarcació de Barcelona.
Durant el Comitè Executiu també s’ha informat que en aquest darrer trimestre del 2020 l’ACM, a través de la Fundació Transparència i Bon Govern s’implantarà la tercera fase del projecte d’arrelament amb tres projectes pilot al territori que analitzaran i combatran el despoblament. L’objectiu és potenciar l’equitat territorial, tenint en compte que el 51% de municipis catalans tenen menys de 1.000 habitants i només concentren el 2,56% de població.
Al mateix temps, durant el novembre s’iniciarà la fase de treball de camp per desenvolupar una metodologia estàndard per implementar plans d’integritat a l’administració local per a ens locals de més de 5.000 habitants, i una guia d’autoavaluació en integritat pública per als ens locals de menys de 5.000 habitants. El projecte, que s’el·laborarà a partir de proves pilot en quatre municipis, permetrà als ens locals implementar un pla d’integritat a la seva institució amb un segell de qualitat democràtica.