El Ple del Consell Comarcal de la Selva aprova exigir un canvi legislatiu per acabar amb les ocupacions conflictives
- Detalls
- Publicat el Dijous, 01 Octubre 2020 14:51
- Escrit per Consell Comarcal de La Selva
En els darrers anys, les ocupacions il·legals conflictives a la comarca de la Selva han anat en augment, i s’han vist incrementades sobretot arran de la pandèmia, tal com ha detallat el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu. A més, ha remarcat que la majoria de les ocupacions que es produeixen "venen associades a la delinqüència i a gent conflictiva". Per això, en la sessió plenària s’ha aprovat demanar un "canvi legislatiu" a les administracions per tal que els ajuntaments tinguin recursos.
En l’acord aprovat pel Ple d’avui, tal com ha explicat Balliu, s’ha fet especial incidència en que no té res a veure la situació de les ocupacions socials amb les ocupacions delinqüencials. Les ocupacions socials requereixen uns mecanismes determinats per garantir al màxim el dret a l’habitatge. “A aquest acord no ens volem referir a aquest tipus d’ocupacions” ha explicat el mateix president sinó que ha incidit sobre la gran problemàtica de les ocupacions delinqüencials.
Unes ocupacions que no tenen res a veure amb la necessitat d’habitatge, que molt sovint van vinculades al cultiu de marihuana i altres accions delictives i que causen als veïns gran afectacions i a tota la societat una gran sensació d’inseguretat i desprotecció.
En l’acord s’aprova que cal fer una reforma legislativa i judicial per donar eines a la policia, als jutjats i als ajuntaments per poder resoldre la qüestió. En aquesta línia també reclamen que l’ajuntament pugui portar a terme una actuació subsidiària quan el propietari, habitualment un banc o un gran tenidor, es despreocupa del tema.
Pressió d'altres municipis
En la seva intervenció, Salvador Balliu també ha explicat que creu que "el canvi ha d'arribar" i estan buscant la manera que les administracions els escoltin. Ho van començar a fer l'any passat, però a causa de les eleccions espanyoles no van arribar a veure cap acord. La pandèmia ha estat una altra pedra a la sabata que ha retardat reunions amb el govern espanyol. Tot i així, els alcaldes de la comarca creuen que ha arribat el moment de plantar-se.
En l'últim consell d'alcaldes, tots els batlles selvatans van acordar presentar aquesta moció al ple del Consell Comarcal de la Selva. Ara, ja han rebut notícies que hi ha altres punts del territori que volen seguir els seus passos. "Això no pot ser", ha assegurat amb rotunditat.
En paral·lel, els ajuntaments intenten fer mesures de pressió per evitar aquestes ocupacions com ara diverses campanyes amb les companyies elèctriques que s'encarreguen de tallar totes les connexions il·legals al sistema de llum pública. Tot i així, al cap de pocs dies, els ocupes tornen a punxar la llum.
El Ple aprova un acord per exigir la derogació del projecte de la MAT en el ramal projectat per Red
A més d’aquesta proposta d'acord el Ple de l’ens selvatà també ha acordat aprovar la derogació del projecte de la MAT en el ramal projectat per Red Elèctrica Espanyola de Santa Coloma de Farners a Riudarenes. Al igual que molts ajuntaments, l’octubre de l’any passat, el Consell Comarcal ja va prendre un acord en què exigia la derogació del projecte de la MAT, com constatava en una proposició de llei aprovada al Congrés dels Diputats. Amb tot, i després de veure el posicionament d’aquesta companyia Eléctrica en què només va en la línia de, com a molt, proposar alternatives al traçat del projecte, el plenari ha aprovat exigir la derogació del projecte i que es busquin alternatives sostenibles a les demandes reals d’energia. El l president de l’ens selvatà, Salvador Balliu, ha assegurat que amb aquest acord “exigim d’una vegada per totes que es busquin alternatives no podem permetre una agressió tant gran al nostre territori.”
I és que cal recordar que a la trobada que es va dur a terme a Riudarenes on hi van participar representants de Red Elèctrica, Generalitat de Catalunya i alcaldes de diversos ajuntaments de la zona, així com del Consell, a finals del mes d’agost es va poder comprovar per part d’aqueta empresa que no hi ha cap voluntat d’anul·lar aquest projecte. Per això, tal com ha reiterat Balliu, cal que ens mostrem ferms davant d’aquesta situació ja que no podem permetre una agressió al territori d’aquesta magnitud i és que no es poden seguir aportant solucions al segui XXI solucions de mitjans del segle XX. El plenari ha aprovat donar suport al manifest “La Natura ens crida” elaborat per la Plataforma NO A LA MAT que, de fet, ja comptava amb els suport de molts dels batlles selvatans.
En la sessió d’aquest dimarts també ha pres possessió Aniol Pujolràs com a conseller comarcal de la CUP després de la dimissió de l’Ivette Casadevall en el darrer ple ordinari.
Altres punts que s’han tractat en l’ordre del dia d’avui són l’aprovació definitiva del Compte General de l’exercici 2019, l’aprovació inicial de la modificació de les Ordenances Fiscals per l’any 2021, l’aprovació de la modificació de l’Ordenança General de la gestió, inspecció i recaptació dels ingressos de dret públic municipals, la gestió dels quals ha estat delegada al Consell Comarcal de la Selva, l’aprovació del Pla de Polítiques de Dones pel període 2021-2024 i la ratificació de la resolució de presidència en què s’aprova el Pla de polítiques de dones a la comarca de la Selva pel període 2016-2020, una proposta d’acord en relació al tràfic de persones, entre altres.