Trobada telemàtica amb els alcaldes i alcaldesses de la comarca del Maresme per abordar l’agenda per a la reactivació socioeconòmica
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 16 Setembre 2020 21:13
- Escrit per ACM
El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Lluís Soler, juntament amb la secretària general, Joan Ortega, i el secretari general adjunt, Sergi Penedès, van mantenir aquest dimarts a la tarda una trobada virtual amb els alcaldes i alcaldesses del Maresme, en una reunió presidida pel president del Consell Comarcal, Damià del Clot. Es tractava ja del 14è consell d’alcaldies amb el qual es reuneix l’ACM amb l’objectiu de recórrer tot el territori per copsar les inquietuds, preocupacions i necessitats dels representants polítics dels pobles i ciutats.
La reunió va servir per escoltar els alcaldes i alcaldesses, però també per explicar-los la feina que està realitzant l’ACM de representació i de servei envers els ens locals. El president de l’ACM, Lluís Soler, va insistir en les propostes que s’estan vehiculant al Govern català i al Govern espanyol perquè les administracions locals disposin de majors recursos i finançament per fer front a la reactivació socioeconòmica després de la crisi provocada per la Covid-19. Així, va destacar que “ara el repte és com, des de la proximitat que representa el municipalisme, podem generar polítiques actives d’atenció social i econòmica que ajudin als veïns i veïnes dels nostres municipis”. I va afegir que “els municipis som els primers en rebre peticions, demandes i preocupacions de la ciutadania, però els últims en rebre finançament, autonomia i capacitat per disposar dels nostres estalvis".
En aquest sentit, recordava que l’ACM des de fa molts mesos va iniciar una campanya intensa per aconseguir que el Govern espanyol alliberi el superàvit i els romanents dels ajuntaments per poder destinar aquests diners a polítiques de reactivació al territori. També s’ha demanat al Govern català activar un doble fons. Per una banda, dotar als municipis d’un fons de cooperació extraordinari per a la reactivació dotat amb un mínim anual de 150M€ pels exercicis 2020 i 2021, així com un fons de compensació per les despeses que han hagut d’afrontar els ens locals durant la pandèmia.
Durant la trobada també es van exposar els resultats de l’Observatori de Política Municipal del mes de juny, un estudi que conclou que els ciutadans consideren que l’administració local és la que ha gestionat millor la crisi sanitària de la Covid-19. De fet, és l’administració més ben valorada i que treu millor nota, amb un 7,13, per davant de la Generalitat amb un 6,08 i el Govern d’Espanya amb un 4,81. També es van exposar les prioritats del Pla de Mandat de l’ACM que passen per prioritzar nous serveis per als municipis com oferir major assessorament i atenció en matèria de contractació pública, gestió econòmica i de subvencions o dinamització del territori.
També es va recordar que l’entitat municipalista està al servei dels ens locals i que poden rebre suport, atenció i assessorament, així com formació. De fet, durant tot aquest període de pandèmia l’ACM ha intensificat l’atenció als ens locals i ha impulsat diverses accions formatives no presencials. En aquest sentit, 84 tècnics i electes de la comarca han participat en accions formatives plantejades des de l’entitat municipalista de forma virtual. Cal destacar que el 100% dels 30 municipis del Maresme són usuaris de la Central de Compres de l’ACM, que ofereix l’opció de contractar 15 productes i serveis de forma agregada, estalviant procediments i amb avantatges econòmics. Els productes més usats són les diferents pòlisses d’assegurances i el subministrament elèctric, juntament amb el subministrament de gas i l’adquisició de vehicles policials o per la brigada. Un total de 48 ens en fan ús (30 ajuntaments, el Consell Comarcal i 17 ens dependents).
A més durant la gestió de l’emergència de la Covid-19, l’ACM va lliurar gratuïtament als municipis de la comarca 305 mascaretes tèxtils, 6.800 mascaretes quirúrgiques, 13.600 guants. I també va afavorir la compra agregada de 41.000 mascaretes FFP2 entre 13 municipis de la comarca.
La trobada s’emmarcava amb les reunions virtuals amb alcaldes i alcaldesses de Catalunya. L’ACM ja s’ha reunit amb més de 300 alcaldes i alcaldesses del territorio per copsar com s’ha d’afrontar la reactivació social i econòmica del país des de la proximitats dels ens locals.