Diada Nacional de Catalunya
- Detalls
- Publicat el Divendres, 11 Setembre 2020 09:00
- Escrit per Noemí Llauradó i Sans
L’11 de setembre, la Diada Nacional de Catalunya, és un dia especial per a totes les catalanes i catalans. Enguany, però, la celebrem en un context extraordinari, la pandèmia mundial que patim des de fa ja mesos i que ens ha obligat a replantejar-nos la vida com l’havíem viscut fins ara. Hem perdut amics, familiars, coneguts... afectats per un virus que ens ha obligat a adaptar-nos personalment i laboral a una situació sense precedents.
La ciutadania de Catalunya ha respost des de la responsabilitat i el sentit comú, demostrant que entre totes i tots podem fer front a la situació i que plegats ens en sortirem. Les institucions ens hem coordinat per treballar de manera conjunta, fer passos útils que reverteixin de manera àgil i directa en la ciutadania. Des de la Diputació de Tarragona hem estat al costat de tots els municipis del Camp de Tarragona, de les Terres de l’Ebre i del Baix Penedès, dels ajuntaments i de les persones que hi viuen; escoltant i adaptant-nos per donar resposta a les necessitats sorgides arran de la pandèmia.
La col·laboració entre la institució que presideixo, la Generalitat de Catalunya, els consells comarcals i els ajuntaments ha estat un puntal imprescindible en la gestió de la crisi. Treballem des del rigor i el respecte institucional que requereix el moment de màxima dificultat de la història contemporània. També amb la importantíssima col·laboració d’entitats socials del territori que han contribuït enormement a pal·liar els greus prejudicis socials d’aquesta pandèmia.
Des del món local hem fet molts esforços per fer front a aquesta situació, sempre amb les persones com a màxima prioritat, tenint cura especialment de les més vulnerables i també per protegir l’economia. La Diputació de Tarragona ha treballat intensament per impulsar accions i mesures, moltes d'elles inèdites fins al moment. Entre elles, hi destaca un pla específic d’ajuts per als ajuntaments i entitats del territori; el Pla de Xoc Covid-19 que, amb una inversió de 10 milions d’euros, vol potenciar la reactivació econòmica i social dels municipis, donar-los suport en matèria d’ocupació i emprenedoria, en temes culturals, esportius i educatius; en despeses de salut pública derivades de la pandèmia, i també per donar impuls al sector turístic, greument afectat, així com col·laborar amb les entitats socials i empreses culturals de la demarcació.
Són molts els reptes que hem d’afrontar. El que tenim tot just a tocar és el nou curs
escolar. Dilluns les aules del país tornaran a obrir les portes a l’alumnat que el mes de març va veure interrompuda la seva formació educativa. Comença un nou curs escolar amb unes característiques extraordinàries, però amb la ferma convicció que el dret universal a l’educació és un puntal d’una societat rica, d’una societat madura. Per aquest motiu cal garantir que tots els infants, adolescents i joves puguin reemprendre la seva formació. Els centres educatius de la Diputació -d’educació especial, d’art i disseny i els conservatoris de música- a Tortosa, Reus i Tarragona han adoptat plans específics d’obertura que recullen totes les mesures preventives per garantir un curs escolar segur. És prioritari garantir la seguretat de l’alumnat, dels equips docents i del personal d’administració dels centres educatius, però també ho és vetllar perquè tot l'alumnat pugui seguir les classes i pugui continuar formant-se.
Precisament en aquesta etapa que ens trobem és més necessari que mai que els ens locals disposem d’autonomia financera, la millor eina per atendre les necessitats de la ciutadania. Per poder fer front al futur ens calen recursos, molts, i per això és imprescindible poder disposar de totes les fonts econòmiques. La capacitat d’estalvi dels últims anys dels nostres ajuntaments i també de la Diputació, ha de revertir directament en els nostres ciutadans i ciutadanes. En els darrers anys els governs locals hem patit la pressió de la normativa ‘Estabilitat pressupostària’, on la prioritat era reduir el deute i s’imposava l’obligatorietat de generar superàvit. Hem fet els deures, i avui disposem d’estalvis acumulats, dels quals ara no podem disposar, ara que ens calen per invertir directament en els nostres pobles, per donar resposta immediata a les urgències provocades per la pandèmia, per ajudar els veïns i veïnes dels nostres municipis. És urgent potenciar la governança de proximitat i donar suport als ens locals perquè puguin atendre de forma directa les necessitats de les persones. I així ho he fet saber com a presidenta de la Diputació, juntament amb els màxims representants d’altres diputacions catalanes i amb les entitats municipalistes del nostre país.
Per altra banda, no oblidem que estem encara en un context d’anomalia democràtica. El conflicte català, latent de fa dècades, ha comportat l’empresonament, l’exili i la persecució tant de líders i representants polítics i socials com d’alts càrrecs, funcionariat, empresariat i ciutadania en general. Tots amb un nexe en comú, el seu suport al dret a l’autodeterminació. És del tot necessari acudir a les eines polítiques que contribueixen a un enteniment on, les diferents visions i opinions no siguin derrotades ni vençudes, sinó que basteixin un futur on només hi hagi vencedors. I això no es pot aconseguir mitjançant
la repressió i la persecució judicial ni policial de les persones per la seva ideologia política, quan aquesta s’insereix en un marc democràtic i de pacífica convivència. Es fa necessària, doncs, una llei d’amnistia que impliqui el reconeixement que els ja condemnats ho han estat injustament per les seves idees polítiques i que acabi amb l’escalada repressiva actual.
Bona Diada Nacional de Catalunya!
Noemí Llauradó i Sans
Presidenta de la Diputació de Tarragona
Fitxer adjunt: 1599807606Article Diada Nacional de Catalunya-1.pdf