L’ACM reprèn les trobades territorials amb els alcaldes i alcaldesses del Ripollès per abordar reptes post-COVID i la reactivació socioeconòmica
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 09 Setembre 2020 17:03
- Escrit per ACM
L’Associació Catalana de Municipis (ACM) va mantenir aquest dimarts al vespre una nova trobada virtual amb alcaldes i alcaldesses catalans. El president de l’ACM, Lluís Soler, la secretària general, Joan Ortega, i el secretari general adjunt, Sergi Penedès, van participar telemàticament al consell d’alcaldes del Ripollès, presidit per Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan de les Abadesses. Es tractava de la 13a trobada amb els consells d’alcaldes i alcaldesses comarcals del país.
L’objectiu va ser posar sobre la taula dades, inquietuds i propostes per seguir gestionant la pandèmia i impulsar polítiques que permetin fer front als reptes econòmics i socials d’aquesta crisi sociosanitària. El president de l’ACM, Lluís Soler, va destacar que “aquest setembre tenim reptes molt importants que, des de la proximitat del municipalisme, podem gestionar d’una manera més eficaç. No només amb el retorn a les escoles, sinó també amb polítiques actives d’atenció sanitària i social a les persones”. I va afegir que “davant una crisi sanitària, social i econòmica sense precedents, la resposta, les eines i les mesures han de venir de la mà, més que mai, del municipalisme”.
La trobada va servir per explicar els resultats de l’Observatori de Política Municipal del mes de juny, un estudi que conclou que els ciutadans consideren que l’administració local és la que ha gestionat millor la crisi sanitària de la Covid-19. De fet, és l’administració més ben valorada i que treu millor nota, amb un 7,13, per davant de la Generalitat amb un 6,08 i el Govern d’Espanya amb un 4,81. També es van exposar les prioritats del Pla de Mandat de l’ACM que passen per prioritzar nous serveis per als municipis com oferir major assessorament i atenció en matèria de contractació pública, gestió econòmica i de subvencions o dinamització del territori.
També es va recordar que l’entitat municipalista està al servei dels ens locals i que poden rebre suport, atenció i assessorament, així com formació. De fet, durant tot aquest període de pandèmia l’ACM ha intensificat l’atenció als ens locals i ha impulsat diverses accions formatives no presencials. En aquest sentit, 15 tècnics i electes de la comarca han participat en accions formatives plantejades des de l’entitat municipalista, que aquest setembre activa noves propostes a nivell de formació. Cal destacar que un 89% dels 19 municipis del Ripollès són usuaris de la Central de Compres de l’ACM, que ofereix l’opció de contractar 14 productes i serveis de forma agregada, estalviant procediments i amb avantatges econòmics. Els productes més usats són les diferents pòlisses d’assegurances i el subministrament elèctric. Un total de 24 ens en fan ús (17 ajuntaments, el Consell Comarcal i 6 ens dependents).
A més durant la gestió de l’emergència de la Covid-19, l’ACM va lliurar gratuïtament als municipis de la comarca 315 mascaretes tèxtils, 1.020 mascaretes quirúrgiques, 2.040 guants. I també va afavorir la compra agregada de 1.900 mascaretes FFP2.
La trobada s’emmarca amb les reunions virtuals amb alcaldes i alcaldesses de Catalunya. L’ACM ja s’ha reunit amb 13 consells comarcals i més de 350 alcaldes i alcaldesses del territorio per copsar com s’ha d’afrontar la reactivació social i econòmica del país des de la proximitats dels ens locals.