El programa d'auditories a llars amb pobresa energètica de la Diputació de Barcelona aconsegueix un estalvi anual de 225 euros per família
- Detalls
- Publicat el Dissabte, 01 Agost 2020 12:27
- Escrit per Diputació de Barcelona
Per tal de valorar l’efectivitat del programa “Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica”, dissenyat per donar suport a famílies en situació de vulnerabilitat, i poder conèixer l’impacte de les auditories energètiques realitzades el 2019 a 1.400 habitatges, la Diputació de Barcelona va contractar un servei extern independent per què n’analitzés i avalués els resultats d’una enquesta realitzada en una mostra de 100 habitatges.
L’objectiu preferent del programa se centrava en l’optimització del subministrament elèctric. Aquest àmbit va comportar un descens a les llars del consum elèctric en un 45%, gràcies a combinar un canvi d’hàbits de consum i a la instal·lació de material de baix cost per millorar l’eficiència energètica.
La mitjana de reducció del consum es va situar en el 28,5%. Un 80% dels habitatges van registrar una baixada de l’import de la factura elèctrica, amb un estalvi mitjà anual de 225 euros per família.
El programa també ha instal·lat o cedit material de baix cost destinat a incrementar l’eficiència energètica. Cal destacar que els canvis d’hàbits energètics de les famílies s’han implementat millor quan han estat associats a aquests materials, com ara el costum de desconnectar els stand-by dels aparells quan s’han subministrat bases múltiples d’endolls amb interruptor.
En l’àmbit del subministrament d’aigua, la situació contractual estava inicialment més optimitzada. Amb tot, un 38% de les llars va obtenir una reducció del consum del 18%, que s’ha traduït en un estalvi mitjà de 59 euros anuals.
El resultats relatius al subministrament de gas també han estat molt positius, ja que s’ha aconseguit una reducció mitjana del consum del 34% en el 62% dels habitatges. Cal considerar, però, que aquests valors no reflecteixen una reducció global del consum, ja que un terç de les llars no disposen de subministrament de gas i algunes famílies han substituït els equips de gas per aparells elèctrics o de gas butà. El 53% dels habitatges amb subministrament van aconseguir, de mitjana, un estalvi anual de 145 euros.
La percepció dels usuaris envers el programa és molt positiva en més del 90% dels casos, i els enquestats es mostren molt satisfets amb el tracte personalitzat, les gestions realitzades i els materials instal·lats.
El programa
El programa “Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica” va començar a gestar-se el 2016 i té per objectiu millorar l'eficiència energètica de les llars en situació de pobresa energètica, reduir les despeses dels subministraments —electricitat, aigua i gas o altres combustibles— i millorar la qualitat de vida de les persones beneficiàries. Les intervencions comencen amb la visita a les llars i la detecció de necessitats mitjançant auditories energètiques, i inclouen les tramitacions necessàries per reduir el consum i reduir l’import de les factures, la instal·lació de material de baix cost i un procés de sensibilització i formació a les famílies.
Fins al moment s’han dut a terme dues edicions del programa, el 2018 i el 2019, amb unes 1.400 auditories en cadascuna d’elles, i actualment s’està preparant una nova edició amb 1.400 auditories més. El programa és transversal i es gestiona de forma coordinada des de l’Oficina d’Habitatge de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats, la Gerència de Serveis de Medi Ambient i el Servei d’Acció Social de la Gerència de Serveis de Benestar Social de la Diputació de Barcelona.
Es calcula que el 10% de la població de Catalunya es troba en situació de pobresa energètica, però l’emergència sanitària de la COVID-19 pot haver fet augmentar aquesta xifra.