Alexandra Capdevila és la guanyadora de la XIV Beca de Recerca La Selva
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 14 Juliol 2020 12:33
- Escrit per Consell Comarcal de La Selva
Alexandra Capdevila és la guanyadora de la XIV Beca de Recerca La Selva amb el treball La immigració francesa a la Selva als segles XVI i XVII. Així ho va decidir el jurat, que es va reunir telemàticament el passat 3 de juliol en una edició en què ha rebut una menció especial també el treball de Jordi Tomàs Guilera titulat Les missions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a la comarca de la Selva. La beca de Recerca La Selva, que convoca anualment el Consell Comarcal de la Selva és organitzada pel Centre d’Estudis Selvatans i coordinada per l’Arxiu Comarcal de la Selva.
La proposta d’Alexandra Capdevila té per objectiu analitzar la immigració francesa a la Selva des d’una perspectiva de llarga durada, atesos els fluxos migratoris que van del segle XVI fins a les darreries del XVII, i conèixer com van evolucionar al llarg del temps.
A través de l’estudi de fonts primàries, com són els llibres de matrimonis parroquials, les dispenses matrimonials dels arxius episcopals i els processos inquisitorials de l’Archivo Histórico Nacional, Capdevila es proposa conèixer la proporció d’immigrants francesos casats a la Selva i posar-la en relació amb d’altres comarques veïnes que han estat més estudiades com el Vallès Oriental, el Maresme o Osona; traçar la cronologia de la seva presència a les fonts a través dels llibres de matrimonis i la cronologia de les seves arribades a partir de la Matrícula de 1637; identificar els bisbats i localitats de procedència; les causes de les seves arribades; els camins o rutes de la migració; el tipus d’immigració (permanent o temporera) i els seus trets distintius; el grau d’integració dels nouvinguts a la comunitat d’acollida, les seves xarxes de sociabilitat i l’ofici exercit.
En definitiva, aquesta anàlisi contribuirà a donar a conèixer la casuística de la Selva, fins ara desconeguda, i situar-la en el mapa de comarques amb estudis d’abast comarcal sobre la immigració francesa. A més, l’estudi també permetrà mostrar quina va ser l’aportació i el llegat d’aquest flux migratori dels segles XVI i XVII, per exemple en la pervivència de llinatges d’origen francès o en la participació en obres d’ampliació, reforma o construcció d’esglésies i edificis civils.
Alexandra Capdevila Muntadas és doctora en Història Moderna per la Universitat de Barcelona (2004), graduada superior en arxivística i gestió documental per la ESAGED-UAB (2009) i Experta universitària en Genealogia i arxius per la Universitat de Còrdoba (2014). Becària predoctoral i doctoral en el Departament d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona i ha obtingut el premi Joan Reglà 2006 per la seva tesi doctoral i el premi Iluro 2013 per un estudi sobre la immigració francesa al Maresme.
Promoure la realització de treballs d’investigació en ciències socials i humanes en l’àmbit històric de la Selva
La Beca de Recerca La Selva té com a objectiu promoure la realització de treballs d’investigació en ciències socials i humanes en l’àmbit històric de la Selva. La beca s'atorga al millor projecte inèdit de recerca en els camps científics que inclou l'enunciat, preferentment història i geografia, però també antropologia, sociologia, economia, dret, filologia, art, etc., referit a l'àmbit territorial de la comarca històrica de la Selva o també als territoris adjacents que hi hagin tingut una relació intensa.
La dotació de la beca és de 5.000 euros, que es faran efectius en tres parts: un 25 % en el moment de resoldre’s la concessió; un altre 25 % a la meitat del termini de realització del treball, quan s’hagi presentat i valorat la memòria preceptiva sobre l’estat de la investigació, i la resta (50 %) una vegada finalitzat el treball i després que el jurat n'hagi dictaminat la qualitat.