Blanes acull la presentació de la senyalització d'elements patrimonials i rutes d'autodescoberta del Producte turístic cultural vescomtat de Cabrera
- Detalls
- Publicat el Divendres, 10 Juliol 2020 16:07
- Escrit per Consell Comarcal de La Selva
Blanes ha acollit l’acte de presentació de la senyalització d’elements patrimonials i rutes d’autodescoberta que formen part del projecte “Producte turístic cultural vescomtat de Cabrera” a 12 municipis de la comarca de la Selva. Amb aquesta senyalització, que s’ha dut a terme al llarg del mes de juny i primera setmana de juliol, els visitants podran escollir entre cinc rutes conceptuals que recorreran la història del vescomtat de Cabrera a partir d’aquests àmbits temàtics:
· Guerra i política a l’edat mitjana (ruta militar)
· El govern d’un territori medieval (ruta administrativa)
· La dimensió espiritual (ruta religiosa)
· Preparats per als nous temps (ruta comercial)
· Descobreix el Vescomtat (coneixement i recerca)
Aquesta senyalització patrimonial és una de les actuacions del projecte “Producte turístic cultural Vescomtat de Cabrera”, executat pel Consell Comarcal de la Selva i que té com a objectiu la posada en valor del patrimoni material i immaterial del Vescomtat de Cabrera, generant una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l’activitat cultural i econòmica entorn als recursos vinculats al vescomtat.
Un nou atractiu turístic i cultural arreu a Blanes i a la Selva
En el torn de parlaments, l’alcalde de Blanes ha destacat la importància de posar en valor el patrimoni històric i cultural amb què compta el municipi on comença la Costa Brava: “Amb la posada en marxa d’aquesta nova ruta, Blanes continua en la línia que tant la ciutadania del municipi com els nostres visitants coneguin millor les nostres arrels. L’any 2019 vam celebrar precisament els 700 anys de la Parròquia Santa Maria que tenim aquí al costat, i que en el seu temps va acollir el Palau del Vescomtat de Cabrera, per tant la descoberta d’aquesta ruta arriba en el moment més adequat”.
D’altra banda, Àngel Canosa també ha afegit: “En l’actualitat a Blanes podem seguir rutes literàries que hem dedicat a grans escriptors com Roberto Bolaño o Joaquim Ruyra, i també podem conèixer el nostre patrimoni natural i elements culturals amb altres rutes. Ara combinem el coneixement de la nostra història fent un recorregut pels llocs més emblemàtics del vescomtat dels Cabrera, un llegat sense el qual probablement Blanes no hauria arribat a la projecció i prestigi que té en l’actualitat”.
Per la seva banda, el president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, ha explicat els motius pels quals l’ens selvatà va decidir apostar per aquest projecte, i és que, tal com ha explicat Garriga, els Cabrera van ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins al segle XIX (900 anys sense interrupció) amb una quantitat extensa d’elements històrics coneguts (patrimoni, personatges, fets, literatura). Així mateix, ha seguit Garriga, es tracta d’un territori compacte i extens que cobria gran part de la Selva i deixa llegat patrimonial a la majoria de municipis: castells, cases fortes, nuclis antics, ermites, esglésies. Tant és així que permet disposar d’una gran nissaga familiar de personatges durant una etapa apassionant de la història de Catalunya, una de les famílies nobles amb més renom, i un personatge clau Bernat II de Cabrera.
En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha assegurat: “El projecte turístic cultural vescomtat de Cabrera” és un clar exemple de la visió de territori que té el Consell Comarcal de la Selva, ja que un dels seus trets més característics és el seu abast comarcal amb fort impacte territorial, perquè engloba un gran nombre d’elements patrimonials de la comarca i els dona a conèixer de forma conjunta.” Sens dubte, tal com ha assegurat Balliu, aquest projecte és una oportunitat de futur, de seguir treballant de manera coordinada i en xarxa amb més municipis que van formar part del vescomtat de Cabrera i que s’hi vulguin sumar: una oportunitat de créixer i posar en valor un llegat patrimonial arrelat a la comarca i amb molt de potencial, tant pel que fa a la cultura com pel que fa al turisme.
Els parlaments institucionals els ha obert la tinenta d’alcalde d’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, Olga López i els tècnics del projecte.
La presentació, que s’ha fet aquest divendres al matí a la plaça de l’Església, ha comptat amb la participació d’un representant dels 12 municipis de la comarca de la Selva que participen en aquest projecte.
L’acte d’avui ha finalitzat precisament amb la descoberta del tòtem que hi ha a la Plaça de l’Església de la ‘Ruta del Vescomtat de Cabrera’, a càrrec de l’alcalde de Blanes, el president del Consell Comarcal, el president del Patronat Castell de Montsoriu i la tinenta d’alcalde de l’Arxiu Municipal. Tot seguit, els gegantons de l'Esbart Joaquim Ruyra –na Violant de Prades i en Bernat de Cabrera- han interpretat el 'Ball de Garlandes' amb l’ajut dels dansaires. Els gegantons estan inspirats en les figures històriques de Violant de Prades i Bernat Joan de Cabrera, vescomte de Cabrera i comte de Mòdica. Va ser ell qui va fer construir la Font Gòtica de Blanes l'any 1438, com a regal a la vila, la reproducció de la qual actualment és la màxima distinció que atorga l'Ajuntament de Blanes. És precisament per aquest lligam amb la ‘Ruta del Vescomtat de Cabrera’ que s’ha convidat les dues colles a participar en l’esdeveniment.
Des de l’any 2017, el Consell Comarcal de la Selva lidera l’execució del projecte “Producte turístic cultural vescomtat de Cabrera” amb estreta coordinació i gràcies a la col·laboració dels municipis participants d’Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sils, Susqueda i Vidreres. Aquest projecte es desenvolupa gràcies al cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.
Al llarg d’aquests anys s’ha treballat inicialment en la conceptualització del projecte, amb la creació d’una imatge i marca que l’identifiqués, un relat per donar-lo a conèixer i la selecció dels elements patrimonials més destacats que posteriorment s’han senyalitzat i format les rutes d’autodescoberta avui presentades.
A l’actualitat s’està treballant en la construcció del portal web que recollirà tota la informació del projecte i en la producció de diferents recreacions digitals que ens permetran endinsar-nos i conèixer el Vescomtat de Cabrera a través del recurs visual.
Paral·lelament, aquests anys s’han executat les obres de restauració del Castell de Montsoriu que permetran la creació del Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera. En aquest mateix sentit, està previst que aquest any comencin les obres d’ampliació del Museu Etnològic del Montseny a Arbúcies que acollirà el Centre de Divulgació i Investigació de la Batllia de Montsoriu, i que tindrà com a objectiu la recerca i divulgació del vescomtat de Cabrera.
En aquesta mateixa línia, i en paral·lel, s’està definint tant l’estratègia de promoció i difusió del projecte per poder arribar al públic final visitant com el treball amb el sector privat per a la creació de nous productes vinculats al projecte.