Núria Marín: ¿El món local té un paper clau en la implantació de l'Ingrés Mínim Vital¿
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 06 Juliol 2020 15:29
- Escrit per Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona es posa a disposició de l’Institut Nacional de Seguretat Social per col·laborar en la implantació de l’Ingrés Mínim Vital La corporació destina més de 2 MEUR per reforçar el personal dels Serveis Socials Bàsics que, entre altres tasques, ajudarà en la tramitació i l’orientació de les persones que poden beneficiar-se de l’Ingrés L’impacte de l’Ingrés Mínim Vital ha obert la 29a edició de l’Escola d’Estiu de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, que s’està celebrant telemàticament, del 6 al 10 de juliol
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha inaugurat aquest matí la 29a edició de l’Escola d’Estiu de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, acompanyada de la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, en una trobada virtual en què ha participat com a convidat d’honor el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, per parlar de l’impacte de l’Ingrés Mínim Vital. Núria Marín ha destacat que «després d’aturar l’economia per la crisi sanitària, en l’etapa post COVID ens toca tornar-la a engegar en una reactivació que no deixi ningú enrere». En aquest sentit, ha valorat l’«Ingrés Mínim Vital com una mesura ferma per lluitar contra la pobresa», i ha afegit que «el món local té un paper clau per implantar-lo i complementar-lo amb itineraris d’inclusió».
La presidenta de la Diputació de Barcelona ha recordat que «els municipis som la primera porta on truquen les persones que tenen necessitats econòmiques i socials urgents». I també que «el món local està rebent una part important de la demanda de la ciutadania en relació al nou ingrés». Per això Marín ha manifestat el compromís de treballar al costat del Ministeri i l’Institut Nacional de Seguretat Social per col·laborar en la implantació d’aquesta prestació: «Destinarem més de 2 MEUR per reforçar el personal dels serveis socials bàsics dels ajuntaments, un suport que serà útil també en la tramitació i orientació de les persones que poden beneficiar-se de l’Ingrés Mínim Vital».
Núria Marín ha constatat la preocupació del món local pel creixement de la demanda habitacional i alimentària, que s’ha duplicat o triplicat en molts municipis. Durant tot aquest període de crisi sanitària, els serveis socials dels ajuntaments han donat resposta a les situacions d’emergència amb una dedicació enorme fins a arribar a la sobrecàrrega. La proximitat del món local és una situació privilegiada per conèixer de prop les necessitats. Per això, ha dit Marín, «l’Ingrés Mínim Vital és una mesura clau per als ajuntaments, i destaca perquè es pot complementar amb una feina, amb altres rendes, i pot obrir portes a itineraris d’inclusió social i de benestar més enllà de la cobertura de les necessitats bàsiques».
«No es tracta d’igualar per baix, a mínims, sinó de multiplicar les oportunitats i obrir més portes a tothom», ha dit Marín.
El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, també ha insistit durant la seva intervenció que «justament els ajuntaments, que estan en connexió amb les persones més vulnerables, poden identificar aquelles que, podent ser beneficiaris de la prestació, no l’hagin demanada», i que tindran dret a sol·licitar-la fins al setembre, i a cobrar-la des de l’1 de juny.
Igualment, Escrivá ha destacat d’aquesta prestació -ja habitual en països de l’entorn- que, a més de reduir la pobresa extrema, que pateix més del 20% de la població, amb una dotació de 3.000 MEUR, «va més enllà, perquè introdueix un element molt potent d’avaluació per modificar el que calgui adaptant-se a les situacions, de manera que es guanyarà eficàcia». També ha insistit que «suposa un punt de trobada amb les comunitats autònomes i els ajuntaments, en què la informació fluirà adequadament», i que «serà una llei eficaç per la via de la participació de tots». Així, analitzades les llars que rebran la prestació, es podrà valorar quina intervenció més àmplia portar a terme. Les rendes autonòmiques i els ajuts municipals són subsidiaris i complementaris d’aquesta mesura estatal.
Per la seva banda, la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, ha donat per inaugurada la 29a edició de l’Escola d’Estiu que, malgrat la situació excepcional, s’ha decidit de mantenir, i efectuar de manera telemàtica, perquè «és un espai de coneixement de referència, i en la situació actual permet abordar nous reptes i buscar solucions innovadores a la realitat dels nostres pobles i ciutats, després de la pandèmia». Igualment, ha valorat l’Ingrés Mínim Vital, com a «avenç històric en la lluita contra la pobresa i en la garantia de rendes».
L’Escola d’Estiu de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar 2020
El lema central de l’Escola d’Estiu 2020 és "El potencial transformador dels municipis, una aposta per a la cohesió social”. Al llarg de cinc dies -del 6 al 10 de juliol- es realitzaran un conjunt de conferències i taules de debat que facilitaran la reflexió sobre les línies estratègiques actuals i de futur de les polítiques socials locals.
Aquesta edició de l’Escola finalitzarà amb la conferència de cloenda a càrrec del ministre de Sanitat, Salvador Illa, divendres 10 de juliol a les 12h, acompanyat per la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, per compartir les valoracions i els aprenentatges de l’era COVID en la qual els governs locals han tingut i tindran un paper cabdal per garantir la cohesió social del territori i la qualitat de vida de les persones.
L'Escola d'Estiu va destinada a càrrecs electes i professionals dels ens locals de la província de Barcelona dels àmbits de serveis socials, igualtat, ciutadania, salut pública i consum. També, al personal directiu i tècnic, i a responsables i professionals d’entitats del tercer sector social.