Ja es pot tornar a visitar l'exposició "#MiremElPassat amb ulls de dona" a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 22 Juny 2020 16:11
- Escrit per Diputació de Barcelona
L’exposició de la Diputació de Barcelona #MiremElPassat amb ulls de dona ja es pot tornar a visitar al vestíbul de l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona (c/ de Sant Pere Més Baix, 7), ara fins al 30 de setembre, després que s’hagin adoptat les mesures de seguretat pertinents.
L’exposició és gratuïta i consta de 20 fotografies que pretenen ser pinzellades per construir un imaginari sobre què feien gran part de les dones a principis del segle passat. Dibuixen una història en què les dones han estat invisibilitzades i silenciades, i que respon a un tipus de memòria històrica androcèntrica. Les dones a les nostres ciutats eren molt presents a l’esfera privada, i amb un paper cada cop més notori en l’àmbit públic.
#MiremElPassat amb ulls de dona és una exposició fotogràfica que es divideix en quatre àmbits temàtics: Cures, Educació, Societat i Esports i lleure, que presenten la feina i el paper dins de la societat catalana que jugava la dona a principi de segle XX.
Les fotografies que conformen aquesta nova exposició pertanyen a diferents autors com ara: Sagarra i Torrents, Antoni Gallardo Garriga, Frederic Juandó Alegret, Antonietti, altres imatges són cedides per Photo Studio Mas o d’autors desconeguts.
Un retrat de la dona de principis del segle XX
Els quatre àmbits de la mostra ens ofereixen, a través de les fotografies, un reflex de la dona dins la societat de principis del segle XX.
En l’àmbit de Cures es pot veure com les dones creaven i mantenien serveis i institucions per atendre necessitats bàsiques de les persones: l’alimentació, la salut, l’educació, la cura d’infants, les malalties mentals... La Diputació de Barcelona amb la Casa de Caritat i la Casa de Maternitat va oferir assistència a les persones més desfavorides: criatures, dones i malaltes.
En l’apartat d’Educació, les fotografies exposades recorden que l’any 1883 la Diputació va fundar l’Escola Provincial de Tall, avui Escola de les Dones, per capacitar professionalment en l’ofici de la moda les dones de les classes més humils i facilitar-los l’accés al treball remunerat. L’escola va evolucionar i l’any 1918 passa a ser l’Escola Professional per a la Dona; se’n van reorganitzar els ensenyaments i s’hi van introduir les classes de català i de cultura general. Actualment l’Escola de les Dones continua formant dones i homes de la província de Barcelona en ensenyaments de moda, art, cuina, llengües, humanitats i tecnologies. Des de 2003 té la seu a l’edifici Francesca Bonnemaison, espai on hi ha exposada aquesta mostra fotogràfica.
En l’àmbit de Societat es poden veure fotografies que mostren com la classe social marcava l’espai públic que ocupaven les dones: actes benèfics, passejos i esport per a les més acomodades; treball domèstic i de cures, feina del camp, del mercat o obreres a les fàbriques per a les més humils.
I en l’àmbit d’Esports i lleure les fotografies reflecteixen com a començament del segle XX la burgesia benestant introdueix la pràctica de l’esport. La presència de les dones però, era testimonial, es restringia a la natació i al tennis. A finals dels anys 20 i durant la dècada de 1930, n’augmenta la pràctica i la participació de les dones. Es crea el Club Femení d’Esports, l’any 1928, i més d’un centenar de clubs de la ciutat tenen secció femenina. La Mancomunitat va impulsar-ne la pràctica entre les classes populars amb la Ponència d’Educació Física i Esport.
La mostra inclou una projecció audiovisual on es poden veure aquestes i altres fotografies de l’època.
L’horari de visites és de dilluns a divendres de 10 a 20 h i dissabtes de 10 a 14 h.
#MiremElPassat amb ulls de dona també es pot seguir a les Xarxes Socials de la Diputació de Barcelona https://www.diba.cat/es/web/mirem-el-passat-amb-ulls-de-dona/xarxes-socials.