Més activitats virtuals a la Xarxa de Biblioteques Municipals
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 15 Juny 2020 15:55
- Escrit per Diputació de Barcelona
Des de la Xarxa de Biblioteques Municipals continuen les activitats virtuals. Xerrades, clubs de lectura, narracions i altres activitats perquè les biblioteques i bibliobusos estan tan a prop com sempre. És per això que us proposem demà, 16 de juny, a les 18:30 la xerrada “El Repertori Iconogràfic, retrat d’un país”. A càrrec de l'escriptor i periodista Martí Gironell dins el cicle “1920x2020 al mirall”.
“1920x2020 al mirall” vol analitzar els fets més destacats de la dècada dels vint del segle passat i algunes analogies amb la situació actual al món.
La dècada dels anys 20 del segle passat va ser un temps convuls, marcat per la política, la violència i la crisi econòmica; però van ser també anys de canvis i revolucions com ara la popularització del cinema, el naixement d'escriptors destacats de la ciència-ficció, l’auge del feixisme o l’arribada del sufragi femení.
La Xarxa de Biblioteques Municipals ha programat un gran nombre de propostes divulgatives per a tots els públics amb la finalitat de recordar aquell fecund període de la nostra història recent. Aquestes xerrades es fan a través del canal de Youtube de la Xarxa de Biblioteques Municipals.
Programació:
Dia 16 de juny a les 18:30 h Xerrada “El Repertori Iconogràfic, retrat d’un país”. A càrrec de l'escriptor i periodista Martí Gironell.
Crear un gran arxiu fotogràfic del patrimoni monumental espanyol amb la voluntat de catalogar-lo, difondre’l i evitar-ne l’espoli a què es veia sotmès. Aquest era l’objectiu del Repertori Iconogràfic d’Espanya que va generar un seguit de confluències entre el poder polític, l’ econòmic i el cultural de la Catalunya dels anys 20 del segle passat. Per catalogar però calia documentar i per documentar s’havia de fotografiar. Adolf Mas, fotògraf de gran prestigi de BCN, i Jeroni Martorell, director del Servei de Conservació i Catalogació de Monuments de la Diputació de BCN es van encarregar de retratar tot un país.
Dia 25 de juny a les 18:30 h Xerrada "Feminisme i LGTBI a la ciència-ficció". A càrrec de Plataforma Blanc i Negre.
Pel seu caràcter proper a la ‘subcultura’, la ciència-ficció s’ha dedicat sovint a col·lectius marginals i outsiders. En el camp del feminisme cal destacar autores com Ursula K. Le Guin, Margaret Atwood (El conte de la criada) o Marge Percy. Pel que fa a les múltiples identitats de gènere i opcions sexuals alternatives, la ciència ficció hi ha dedicat la seva atenció des dels anys 60 amb obres com Venus més X de Theodore Sturgeon. Aviat s’incorporaran autors obertament homosexuals com Joanna Russ o Samuel R. Delany que reivindiquen fortament aquesta temàtica. En cinema destaca per la seva originalitat i capacitat transgressora The Rocky Horror Picture Show, un homenatge a la ciència ficció de la RKO amb uns personatges extraterrestres bisexuals i transvestits.