L'FMC reclama al govern de la Generalitat més capacitat financera i autonomia per als ens locals
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 08 Juny 2020 18:45
- Escrit per FMC
Els Ajuntaments som la primera porta de l’administració per als ciutadans i ciutadanes, i els que millor coneixem l’especificitat territorial, social i econòmica del nostre país. Som els primers a actuar sempre davant de les dificultats dels nostres veïns i veïnes, i hem demostrat sobradament ser una administració eficient en la gestió dels recursos econòmics, malgrat la manca d'un finançament adequat i l'existència d'unes regles econòmiques que ens ofeguen i dificulten la prestació de serveis als nostres ciutadans i ciutadanes.
En aquesta nova crisi, una de les més greus del darrer segle, els Ajuntaments hem tornat a demostrar el nostre lideratge i hem estat al costat dels nostres veïns i veïnes, aportant recursos i solucions en tots els àmbits i mostrant una actitud col·laborativa sempre amb totes les administracions supramunicipals, gestionant competències que en la majoria d'ocasions no ens són pròpies. En aquest sentit, hem comprat i distribuït equips de protecció individual, hem desinfectat espais públics, instal·lacions i residències, hem comprat equips electrònics per als nostres escolars, hem creat xarxes de solidaritat, hem augmentat les ajudes socials per a les persones més necessitades..., tot això i més sense rebre cap ajuda econòmica.
Ara, un cop passat el cop més fort de la pandèmia de la COVID-19, els Ajuntaments estem també cridats a contribuir de forma activa en la recuperació del nostre país, des del coneixement de l'especificitat de cada ciutat, poble i vila de Catalunya. Però això no ho podem fer solament amb els recursos propis, sinó que necessitem fer-ho amb tota la capacitat operativa i executiva. És per aquest motiu que resulta imprescindible dotar als Ajuntaments de nous mecanismes i recursos addicionals.
És en aquest sentit que la Federació de Municipis de Catalunya, com a soci de la Federació Espanyola de Municipios y Províncias, fem nostra la proposta presentada aquest dilluns al Govern de l’Estat, on en destaquem els següents aspectes:
Facilitar la utilització íntegra dels Romanents de Tresoreria per a despesa general, generats per cada entitat local, així com la flexibilització de l’impacte que aquest ús generi en l’avaluació dels paràmetres d’estabilitat pressupostària, regla de la despesa i sostenibilitat financera.
Suspensió dels actuals Plans Econòmics Financers vigents en els Ajuntaments perquè aquests puguin fer front a les necessitats socials i econòmiques generades per la pandèmia.
Creació i posada a disposició de les entitats locals de dos fons financers:
Un fons destinat exclusivament a la recuperació social i econòmica. Un primer bloc de 5.000 milions d'euros serà finançat amb recursos de l'Estat i serà de caràcter no reemborsable. Un altre bloc provindrà de la Unió Europea i ampliarà l'anterior, d'acord amb el percentatge de la despesa local respecte a la despesa pública total d'Espanya (14,16%).
Un altre fons de 1.725 milions d'euros per al sosteniment del transport públic col·lectiu urbà que cobreixi el dèficit generat per aquest servei durant la pandèmia de la COVID-19.
En aquesta proposta també sol·licitem al Govern Espanyol que, un cop superat el cop més fort d'aquesta pandèmia, és prioritari abordar de forma definitiva les bases per una reforma del finançament local, que fa anys que reclamem els Ajuntaments.
Però des de l’FMC reclamem també al Govern de la Generalitat de Catalunya que assumeixi la seva responsabilitat envers als Ajuntaments i altres Ens Locals, i que aporti més recursos econòmics per fer front a l'actual situació social i econòmica.
La Generalitat de Catalunya ha rebut durant aquests mesos d'estat d'alarma 621,6 milions d’euros del Govern de l'Estat dels quals no ha arribat res als Ajuntaments.
En aquests dies també observem com el Govern de la Generalitat està generant nous protocols de seguretat per reprendre la nova normalitat i reobrir serveis a la ciutadania (escoles bressol, centres escolars, instal·lacions esportives i de lleure, casals d'estiu,...). L'aplicació d'aquests protocols de seguretat genera noves despeses no previstes pels Ajuntaments que, per altra banda, veuran disminuïts greument els seus ingressos en els pròxims mesos fruit de l'actual situació econòmica.
Els Ajuntaments no podem ser els responsables i executors dels protocols que generen altres administracions supramunicipals, sense garantir-ne els recursos econòmics perquè aquests siguin factibles i realitzables.
El Fons de Cooperació Local destinat als Ajuntaments i altres Ens Locals, i que està inclòs en el pressupost recentment aprovat de la Generalitat de Catalunya, en poques setmanes ha quedat desfasat. Aquests recursos, que gairebé s’han mantingut sense variacions en els darrers nou anys, no responen ni a les urgències que estem vivint ni a les necessitats en un curt i mitjà termini dels nostres municipis. És per això que, des del món local, defensem que, per entomar l’etapa progressiva del desconfinament i la recuperació econòmica i social del país, necessitem més capacitat de gestió i recursos pels Ajuntaments.
És per tot això, i coneixedors de la imminent arribada de més recursos econòmics de l’Estat a la Generalitat de Catalunya, que sol·licitem al Govern de la Generalitat:
Augmentar en 200 milions d’euros els recursos provinents del Fons de Cooperació Local.
Establir un nou Fons Català per a la reconstrucció social i econòmica on els Ajuntaments en siguem partícips i corresponsables del seu desenvolupament i gestió econòmica.
Una reforma integral de la Llei de bases de règim local i una reforma de la Llei d'hisendes locals per recuperar el principi d’autonomia local.
Solament amb uns Ajuntaments més forts, amb més autonomia i capacitat financera, podrem assolir una recuperació més justa de l'actual crisi sanitària, econòmica i social.