La Diputació de Lleida participa a les jornades sobre Innovació i Desenvolupament Territorial a Ponferrada
- Detalls
- Publicat el Divendres, 22 Març 2024 13:45
- Escrit per Redacció
Una trobada nacional organitzada per la Secretaria General de Repte Demogràfic i la Fundación Ciudad de la Energía (CIUDEN), ambdós dependents del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO)
La Diputació de Lleida ha participat en les Jornades de la xarxa de Centres d’Innovació Territorial (CIT) que s’han desenvolupat els dies 21 i 22 de març a l’espai recuperat de la Tèrmica Cultural de Ponferrada.
Aquestes jornades reuneixen autoritats destacades, experts i professionals de l’àmbit de la innovació territorial per reflexionar i exposar temes de vital importància per al desenvolupament sostenible de la xarxa CIT, intercanviar idees, establir xarxes de contacte i explorar noves oportunitats de col·laboració. Així ho ha explicat el secretari general per al Repte Demogràfic, Francès Boya, encarregat d’inaugurar les jornades, que combinen sessions de diàleg i presentació d’iniciatives amb un espai demostratiu en el qual s’han exposat projectes d’innovació i desenvolupament territorial.
En aquesta línia, la Diputació de Lleida ha donat a conèixer el seu model d’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, que implica les principals institucions del territori, el conegut com a G10.
Una transformació d’acord amb una visió de futur compartida que ha permès identificar unes oportunitats que s’han de fer efectives per assolir un model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i afavoreixi l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci.
L’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran compta amb un seguit d’instruments per tal que aquesta transformació es pugui fer efectiva amb la implicació i participació d’actors de la societat civil, el teixit econòmic, l’administració i l’acadèmia del conjunt de la demarcació.
El director del Patronat de Promoció Econòmica, Ramon Boixadera, en el decurs de la visita de la vicepresidenta tercera del Govern central i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha explicat que les Cèl·lules d’Innovació Territorial, els Punts d’Atenció Globalleida i els Centres d’Innovació Transformativa configuren aquest conjunt d’instruments que han d’afavorir la innovació i el desenvolupament territorial necessari per assolir la visió de futur compartida.
També ha explicat que la Diputació de Lleida compta amb un conveni de col·laboració amb el MITECO per potenciar aquests instruments i afavorir processos participatius i la identificació i definició de projectes transformadors.
A través de les Cèl·lules d’Innovació Territorial durant aquest primers mesos del 2024 s’han concretat 6 projectes, tres d’ells vinculats a la Cèl·lula d’Innovació Territorial de Pirineu i Aran, i els altres tres, a la Cèl·lula d’Innovació Territorial Terres de Lleida.
En l’àmbit de Pirineu i Aran s’ha dissenyat una metodologia per identificar, prioritzar i projectar inversions capaces d’incrementar el percentatge de mobilització de fusta planificada dels boscos de Pirineu i Aran. També s’ha dut a terme un projecte per codefinir nous models productius agroalimentaris en base a tendències alimentàries globals i afectació climàtica en la producció en l’àmbit local. Finalment, aquest any també s’ha dut a terme un projecte per dissenyar un model de negoci de col·laboració publicoprivada per a la comercialització de bons climàtics associats a una gestió multifuncional dels boscos públics.
En l’àmbit de les Terres de Lleida, s’ha dissenyat un projecte pilot per a la utilització de biomassa agrícola provinent de cultius llenyosos com a recurs energètic per a equipaments municipals. També s’han dissenyat tres projectes pilot per implementar alguns dels models productius agroalimentaris identificats durant l’any 2022. Per últim, s’ha dissenyat el catàleg de serveis del Centre d’Innovació Digital Agroalimentària i Forestal per tal potenciar la digitalització d’aquests sectors estratègics.
Tots els projectes són els resultats de processos participatius orientats a identificar obstacles o oportunitats per fer efectiva la visió de futur i que han de contribuir a fer efectiva la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.
Ramon Boixadera també ha explicat que, més enllà de les Cèl·lules d’Innovació Territorial, la posada en marxa de la Xarxa de Punts d’Atenció GLOBALleida, punts de referència en l’àmbit comarcal de suport a l’empresa i l’emprenedoria i, del catàleg de serveis adreçats (als ens locals; empreses i persones emprenedores; comunitat educativa i la ciutadania en general) del conjunt del territori, garanteixen el desenvolupament i la competitivitat del nostre teixit empresarial i alhora són una eina molt potent per retenir i atreure talent al territori.
El darrer dels instruments que s’està configurant són els Centres d’Innovació Transformativa, com a punts d’especialització temàtica en l’impuls dels diferents àmbits prioritaris identificats per la transformació econòmica. Boixadera ha valorat que, un cop articulats els tres instruments, el territori estarà dotat d’una xarxa d’infraestructures i serveis que han de contribuir a fer efectiva la transformació econòmica al conjunt de la demarcació.