La gran participació a la Setmana de la Pedra Seca referma l’interès pel patrimoni i l’aprenentatge d’aquesta tècnica
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 04 Desembre 2023 16:25
- Escrit per Redacció
La 4a edició de la Setmana de la Pedra Seca ha agrupat més d’un centenar d’activitats de descoberta divulgació i aprenentatge a Catalunya, la Comunitat Valenciana i Andorra.
La Setmana de la Pedra Seca ha tancat la seva quarta edició assolint novament una gran participació entre el ventall d’activitats al voltant d’aquesta tècnica Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Enguany s’han agrupat 109 accions entre les quals hi ha hagut 50 propostes de descoberta, 24 d’aprenentatge i 35 de divulgació. El gruix de les activitats ha tingut lloc a Catalunya i se n’han proposat també a la Comunitat Valenciana i Andorra.
Entre les activitats hi ha hagut exposicions, presentacions de llibres i inventaris, cursos i tallers de reconstrucció de marges i barraques, xerrades, activitats de voluntariat per netejar barraques, caminades de descoberta i rutes acompanyades de tastos de productes locals. Centenars de persones han participat en les activitats i, en alguns casos, s’han hagut de programar noves dates donat el nombre de peticions. Destaca especialment l’interès pels tallers i cursos d’aprenentatge d’aquesta tècnica constructiva. Un any més, la Setmana de la Pedra Seca ha estat possible gràcies a laimplicació d’administracions locals, entitats, associacions, col·lectius i voluntaris que tenen per objectiu de recuperar, mostrar i difondre el patrimoni de la pedra seca. Destaca també que la meitat de les 76 entitats organitzadores d’accions han participat per primer cop a la Setmana de la Pedra Seca.
Joan Solà, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha valorat molt positivament la participació del públic i ha destacat “la forta implicació de les entitats cíviques i les administracions locals en la Setmana”. En aquest sentit, ha remarcat “el compromís de Micropobles per seguir impulsant accions que com la Setmana afavoreixen la preservació i el coneixement d’aquest patrimoni estretament lligat al món rural”.
Per la seva banda, Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i membre de Micropobles, ha destacat que “l’interès per aprendre la tècnica de la pedra seca és una mostra de que el patrimoni està viu i de que cal apostar de manera ferma per fer-ne una major difusió que permeti un coneixement més profund del valor de la pedra seca”.
L’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Ajuntament de Torrebesses han impulsat un any més la celebració de la Setmana de la Pedra Seca, que compta amb el suport i finançament de la Diputació de Lleida, així com amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
Sobre la Setmana de la Pedra Seca
La Setmana de la Pedra Seca neix l’any 2020 de la mà de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya – ADRINOC. L’any 2022 Micropobles i l’Ajuntament de Torrebesses prenen el relleu en l’organització de l’esdeveniment amb l’objectiu donar veu i valor al patrimoni de pedra seca, el seu ofici i tècnica; així com l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca.