Engeguen una campanya per aconseguir el retorn d’un veí de Montesquiu empresonat al Marroc per compartir vídeos del Rif
- Detalls
- Publicat el Dijous, 16 Novembre 2023 06:26
- Escrit per Lourdes Casademont / ACN
El van detenir quan tornava de vacances amb la seva família: "És una vulneració flagrant de la llibertat d’expressió”
L'Ajuntament de Montesquiu també s'ha sumat a la causa.
Un veí de Montesquiu porta uns 15 mesos empresonat al Marroc per un delicte d'injúries als símbols del regne. El 2018 va compartir -que no escriure- per Facebook publicacions del moviment independentista del Rif i l'han condemnat a 2 anys de presó, on se'l tracta d'estranger amb passaport espanyol. Zouhir Ainaaissa, de 36 anys, porta més de dues dècades a Catalunya on ha format una família. Segons ha explicat la seva dona a l'ACN, l'estiu passat va anar de vacances amb ells al Marroc i, en el moment de marxar, el van retenir amb el fals pretext d'una multa pendent. "És una vulneració flagrant de la llibertat d'expressió", denuncia l'advocat Marc Serra. Han iniciat una campanya de suports per aconseguir que retorni a Catalunya.
"Estem davant d'una compartició a xarxes socials des del sofà de casa com aquell qui diu, res més que això", explica amb indignació a l'ACN el seu lletrat, que no dubta en parlar d'una "vulneració flagrant de drets", especialment de llibertat d'expressió. Denuncia que un estat no pot considerar això un "atac a la seva seguretat". Segons Serra, en Zouhir no és un activista ni tampoc ha generat continguts específics a les xarxes socials sinó que "es va limitar a compartir uns continguts davant un conflicte polític al Rif, el seu lloc d'origen"
D'altra banda, la seva dona, la Fatima, denuncia que les acusacions que fa el Marroc sobre el seu marit són "falses" i diu que mai ha participat en cap grup d'activistes. A més, explica que el seu marit no sap ni escriure en àrab: "Ell està centrat en la seva feina -és tècnic d'instal·lacions frigorífiques- i amb la seva família". Relata que van anar de vacances al Marroc, com havien fet molts altres anys i, quan van anar a segellar els passaports espanyols al vaixell van retenir al seu marit amb l'excusa d'una multa que tenia de feia temps. Després van detenir-lo sense explicar-los el motiu. "No ens en vam assabentar fins que el van portar a Casablanca", subratlla.
Des de fa uns 15 mesos que està empresonat al Marroc després de celebrar-se un judici ràpid. La seva dona i les seves dues criatures, de 3 i 5 anys, l'han visitat tres cops. Són visites en una sala comuna durant 15 minuts, l'únic contacte possible amb ell, ja que no se'ls permet cap comunicació telefònica ni per carta. "Això incompleix les recomanacions de l'ONU amb presos estrangers i amb presos amb fills menors", remarca l'advocat. La dona explica que és un viatge llarg des de Catalunya fins al Marroc perquè, un cop allà, tenen 6 hores en cotxe per arribar a la presó. I amb mainada petita, no és fàcil.
De la seva banda, Serra denuncia que, malgrat tractar-lo com un presoner estranger -va viatjar al Marroc amb el passaport espanyol-, la justícia marroquina l'ha condemnat com si fos un ciutadà d'allà pel sol fet d'haver-hi nascut. Després d'haver complert ja més de la meitat de la condemna, batallen per aconseguir el trasllat cap a Catalunya. "No és res excepcional", subratlla el lletrat que recorda que no té antecedents penals. Treballen en una doble via: aconseguir la llibertat condicional i que el traslladin conforme el conveni bilateral entre Espanya i el Marroc. Segons el lletrat, "compleix tots els requisits: nacionalitat espanyola, pena de dos anys i haver pagat totes les multes q li van imposar". Concretament, una d'uns 1.000 euros.
Inicien una campanya de suports
Tant la família com l'advocat viuen el pas dels dies amb molta preocupació: "Des del febrer que hi ha l'expedient del trasllat obert, però res s'ha mogut". És per això que han començat una campanya de suports institucionals, a partits polítics i també a entitats com Amnistia Internacional, que ja està en converses per estudiar el seu cas per vulneració de drets fonamentals. De moment, però, no hi ha res concret.
L'Ajuntament de Montesquiu també s'ha sumat a la causa. Fa uns dies va aprovar per unanimitat de tots els partits una moció reclamant el seu alliberament i la van fer arribar al cònsol, a la Generalitat i al govern espanyol. "No hi ha hagut encara resposta", assegura l'alcalde, Carles Colomo. Veu "molt injustos" els motius pels quals han empresonat en Zouhir i ho compara amb les comparticions a la xarxa que han pogut fer molts catalans sobre la independència i no ha passat res.
L'alcalde també recorda que la família d'en Zouhir és "molt estimada" al poble i està "molt implicada" en la vida social. "Si no es pot aconseguir l'alliberament, doncs que com a mínim sigui retornat a Catalunya", remarca.
Advocat i família estan decidits a buscar suports per aconseguir el seu retorn el més aviat possible. "Aquí no estaria a la presó", conclou Serra.