El Consell Comarcal del Pla d’Urgell enquesta més de 900 alumnes sobre l’assetjament escolar
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 01 Novembre 2023 09:07
- Escrit per Redacció
3 de cada 10 afirmen que han patit algun tipus de violència vinculada a l’escola
El Consell Comarcal del Pla d’Urgell, a través del Servei Comarcal de Joventut, i amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya ha enquestat 913 alumnes d’instituts de secundària de la comarca en el marc d’un projecte de prevenció sobre l’assetjament escolar i les conductes de risc vinculades a la salut mental juvenil.
L’avaluació s’ha fet amb col·laboració dels instituts Salt del Duran, La Serra, Mollerussa i Terres de Ponent, tots 4 ubicats a la ciutat de Mollerussa, i en el disseny del qüestionari hi han pres part joves que asseguren que han estat víctimes d’algun tipus d’assetjament escolar durant l’ensenyament obligatori. Concretament, per perfils de sexe i edat, les respostes dels participants percentualment corresponen a:
El 76,5% de les respostes corresponen a joves entre 12 i 15 anys. El 23,5% de les respostes corresponen a joves entre 16 i 18 anys. El 53,9% són del sexe femení. El 46,2% són de sexe masculí
Tal com ha detallat la tècnica de Joventut, Anna Lloret, el 36,8% dels participants expliquen que han patit algun tipus de violència a l’escola o vinculada a l’escola. Segons el tipus d’agressió; 767 diuen que han estat verbals, 392 físiques i 100 en format ciberassetjament. Aquestes agressions no són excloents i es poden presentar totes en la mateixa persona.
Així mateix, el 26,7% no han explicat la situació d’assetjament que viuen. I la resta primer ho expliquen a les amistats, després a la família i com a últim recurs als referents escolars. Segons Lloret, si no ho expliquen generalment és perquè no sabien què fer, no troben a qui expressar-ho, per por o per pensar que ningú els faria cas.
El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau i Boté, ha explicat que “un cop feta la diagnosi, els resultats han estat prou contundents per considerar un pla d’acció i donar resposta a aquesta necessitat de prevenció dirigida a les víctimes, agressors i observadors, de manera que complementi les actuacions o mesures que ja es prenen des dels mateixos centres educatius davant la sospita o coneixement de bullying”.
En aquest sentit, des del Consell Comarcal es valora emprendre tallers als centres i en grups de joves dels municipis de la comarca amb l’objectiu de facilitar eines per a la medicació en conflictes de grup, així com també en intel·ligència emocional i habilitats comunicatives.