Comunicat de la CUP Molins sobre els avalots de la Festa Major
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 03 Octubre 2023 21:14
- Escrit per Redacció
Des de la CUP Molins condemnem els actes vandàlics succeïts dissabte a la nit durant la celebració de la Festa Major i donem tot el suport a les persones ferides i a les comerciants de la vila afectades.
La Festa Major és un moment de celebració i de cohesió de la vila i des de la CUP apostem perquè pugui ser un espai el màxim de segur per a totes. No obstant això, que les festes majors i els entorns d’oci nocturn siguin segurs no s’aconsegueix simplement amb un augment de presència policial, i no s’evitaran els incidents si no s'hi actua de manera preventiva. Ja hi havia més policia que mai i va acabar pitjor que mai. A més a més, cal criticar l'actuació desproporcionada i perillosa de la policia, amb vàries persones ferides, quan les furgonetes de les Arro van entrar a gran velocitat i disparant pilotes de foam a la zona de concerts i barres d'entitats, on no hi havia aldarulls però sí centenars de persones encara de festa.
Alhora, no podem permetre que aquests fets siguin el pretext per justificar discursos racistes i d’odi com els que s'han vist per xarxes. No podem oblidar que vivim en un context de violència estructural per raó d’origen o condició que nega d’una forma sistemàtica múltiples drets fonamentals a les persones com són l'accés a l'habitatge, l'atenció psicosocial, l'accés a determinats llocs de treball, etc, i no podem caure tant ràpid a repetir aquesta estigmatització.
Des de la CUP creiem que fer polítiques perquè els entorns festius siguin segurs implica:Apostar per models d'oci fets per i per a la majoria, i que s'ofereixin activitats que interessin a tothom. Que la gent senti com a seus aquests espais i s'hi pugui implicar és una gran manera de prevenir situacions com les de dissabte. En el mateix sentit, cal dignificar el pressupost de Festa Major i no pensar només en augmentar el pressupost policial. Fer una diagnosi de l’estat de l’oci nocturn (inclosos els espais d’oci privats) i de la dinàmica durant les Festes Majors: analitzar la configuració de l’espai, definir si s'estan reproduint violències, què o quins factors faciliten aquesta violència, etc. Crear un protocol que coordini accions i estratègies des de diferents àmbits i perspectives: l’àmbit policial, l’àmbit educatiu o social (amb la incorporació de figures com educadors de carrer, mediadores o agents cívics durant tot l'any i, especialment, les nits de Festa Major, en comptes de només augmentar el pressupost policial), l'àmbit de prevenció i gestió de violències masclistes i lgtbifòbiques i l’àmbit de protecció civil. Incloure la participació de les entitats i associacions de la vila en la configuració del pla estratègic.Ja són molts els municipis que aposten per una gestió més transversal de les festes, i no només per actuar en moments puntuals o de crisi, sinó també per apostar per la prevenció d'aquestes situacions. Podem veure models d'èxit com les festes de la Patum a Berga o la Festa Major de Vacarisses, on s'apliquen models semblants als proposats, posant el focus a la prevenció i anticipació als moments de crisi.
Per poder dur a terme tot això és necessària una voluntat política i pressupost. Des de la CUP apostem per afrontar el problema de manera integral, per avançar cap a unes festes populars sanes, segures i inclusives.