Girona intensificarà el control a les terrasses i retirarà les taules i cadires d'aquelles que incompleixin l'ordenança
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 03 Octubre 2023 17:14
- Escrit per Xavier Pi / ACN
El redactat que es porta a ple per a l'aprovació definitiva obliga a recollir-les abans de superar l'horari de tancament
L'Ajuntament de Girona intensificarà el control a les terrasses de bars i restaurants i retirarà les taules i cadires d'aquelles que incompleixin l'ordenança. La tinenta d'alcaldia de Transformació Urbana, Cristina Andreu, ha explicat que la voluntat és "posar ordre" i combatre amb mesures exemplars "la impunitat" dels qui es pensen que tot s'hi val. A més, allà on les terrasses generin problemes de convivència, el consistori en limitarà l'horari d'obertura. L'equip de govern portarà al ple de dilluns el redactat definitiu de l'ordenança. A grans trets, es manté allò que ja es va aprovar al març, però s'hi incorporen algunes novetats. Per exemple, l'obligació de recollir les terrasses abans no se superi l'horari de tancament.
La nova ordenança, que n'actualitza una del 2012, abraça tots els negocis de restauració (bars, restaurants, botigues de degustació...) i les activitats recreatives. Sobretot, se subdivideix en dos grans àmbits. Per una banda, els requeriments que han de complir aquests establiments -aquí, es remet a la normativa sectorial vigent- i per l'altra, la regulació de les terrasses.
El text es va aprovar inicialment al ple de març (aleshores, amb el govern de JxCat i ERC). I dilluns vinent, el tripartit l'elevarà a aprovació definitiva. La tinenta d'alcaldia de Transformació Urbana, Cristina Andreu, ha subratllat que la nova ordenança és "una oportunitat" per regular i "posar ordre" amb les terrasses, i ha subratllat que s'intensificarà el control per garantir que els establiments la compleixin.
Tot i que al març Guanyem va votar en contra de l'aprovació inicial -aleshores, era a l'oposició- Andreu ha subratllat que el motiu "no va ser tant pel contingut" sinó, sobretot, per com s'havia fet el procés de participació. "Calia que fos més exhaustiu", ha dit la tinenta d'alcaldia, subratllant que ara s'ha parlat amb els veïns per "ajustar-ne millor" alguns dels aspectes.
Entre les novetats que no recollia, i que ara s'han incorporat amb les al·legacions, s'hi inclou l'obligació que les terrasses s'han de recollir abans no se superi l'horari de tancament. "Ens havíem trobat que hi havia certa elasticitat amb els quinze minuts que es destinen a desmuntar; d'aquesta manera, garantirem que això es compleixi", ha concretat el regidor d'Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí.
A més, en el moment de treure i apilar les taules i cadires, per evitar molèsties i sorolls als veïns, els cadenats amb què és lliguin hauran de portar revestiments de goma o plàstic. Per últim, els negocis també hauran de tenir un codi QR a través del qual els clients podran consultar els detalls de la terrassa (per exemple, quina és l'ocupació permesa).
Mesures "exemplars"
Amb la nova ordenança, sobretot, allò que vol l'Ajuntament és controlar que les terrasses compleixin. Per això, tant Andreu com Martí han subratllat que se'n farà un control més intensiu, tant amb tècnics municipals -actualment n'hi ha un i se'n preveu incorporar un altre- com a través de la Policia Municipal.
La tinenta d'alcaldia ha destacat que allò que es vol és "combatre la impunitat" d'aquells qui se salten la normativa, fent que això "no els sigui fàcil". Per això, a banda de les sancions econòmiques -que són una mica més altes que les actuals- amb la nova ordenança, si cal, l'Ajuntament actuarà "de manera exemplar".
Entre les mesures hi ha reduir l'horari de la terrassa i, si cal, arribar a tancar-la. En aquest cas, com ha concretat Lluís Martí, l'Ajuntament retirarà les taules i cadires, les traslladarà al dipòsit i en farà pagar el cost de manera subsidiària als responsables de l'establiment.
"Al final, hi ha gent a qui li surt a compte pagar 150 euros de sanció perquè aquell dia, tan sols amb dues taules, ja haurà fet el diners de sobres; en canvi, si incomplir la norma suposa poder obrir menys hores la terrassa o bé tenir-la tancada, això tindrà un efecte exemplar", ha destacat Cristina Andreu, posant el relleu "el compromís" del consistori amb els veïns. "Si l'activitat es gestiona bé, no ha de provocar conflictes", ha afirmat la tinenta d'alcaldia.
El regidor d'Urbanisme de Proximitat, per la seva banda, ha afegit que en realitat, també és el mateix gremi de restauració qui demana aquestes inspeccions. "Precisament, per evitar la competència deslleial", ha precisat.
Sobre calçada i música
Entre les mesures que inclou l'ordenança, i que ja es van incloure al redactat inicial, s'hi troba per exemple que determinats locals puguin fer activitats culturals -com ara concerts- sempre i quan estiguin ben insonoritzats.
A més, també recull que les terrasses puguin guanyar espai a la calçada, una mesura que es va implantar arran de la covid i que Martí ha valorat com una "opció francament bona". Entre d'altres, per garantir l'accessibilitat a la vorera. Això sí, el regidor ja ha dit que això s'estudiarà "cas per cas".
L'ordenança també recull com s'han de distribuir les terrasses en aquells espais que tenen característiques singulars. De moment, n'hi ha nou que s'han inclòs dins aquesta tipologia (per exemple, la Rambla, la plaça de la Independència o el Pou Rodó).
Les llicències de les terrasses, d'altra banda, s'atorgaran anualment o bé per temporada (en aquest cas, entre el 15 de març i el 15 de novembre). Els permisos es renovaran de manera automàtica si els locals compleixen, però en cas que arrosseguin deutes amb l'Ajuntament, se'ls denegarà la llicència.
Per últim, pel que fa a horaris, Lluís Martí ha explicat que majoritàriament es conserven els que hi havia fins ara. "Sí que hi pot haver algun canvi concret, per exemple la plaça del Barco, en què es limiti una mica més per facilitar la convivència", ha precisat. A grans trets, deixant de banda les botigues degustació -que podran obrir fins a les onze- la resta d'horaris de terrasses s'estenen fins a la mitjanit o dos quarts de dues de la matinada (en funció de la zona de la ciutat en què es trobin i si es tracta de divendres, dissabtes o vigílies de festius).