Una guia audiovisual permetrà conèixer la Cova del Tabac de Camarasa des del mòbil
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 27 Setembre 2023 18:28
- Escrit per Redacció
La web-app ‘Orígens’ pretén acostar al turisme una experiència científica, didàctica, integrada i emocional en l’exploració del patrimoni natural i cultural
La diputada Sandra Marco; l’alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso; el catedràtic de Prehistòria de la UAB, director del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic CEPARQ i cap del projecte, Rafael Mora, i la tècnica de Turisme de l’Ajuntament de Camarasa, Eva Roma, han participat aquest dimecres en la presentació de la web-app Orígens, la guia audiovisual per a les visites a la Cova del Tabac de Camarasa.
Es tracta d’un nou producte basat en el concepte de Globalwalks, passejades globals o integrals, que se centren en un criteri de no modificació de l’entorn, amb la implementació de les TIC, les quals pretenen acostar al turisme una experiència científica, didàctica, integrada i emocional en l’exploració del patrimoni natural i cultural que envolta la Cova del Tabac i l’espai de memòria del Merengue, ambdós a la població de Camarasa, tal com ha explicat Elisabet Lizaso.
Rafael Mora ha explicat que, gràcies a aquesta nova aplicació –d’accés lliure i gratuït– els visitants que facin el seu recorregut a la Cova del Tabac i a l’espai del Merengue podran gaudir, a través dels seus dispositius mòbils i de forma autònoma, de les dues noves rutes que es proposen des del Centre Espai Orígens de Camarasa: El Camí a la Cova del Tabac i A les trinxeres!, visita a l’espai de memòria del Merengue.
Es tracta de donar a conèixer la nova ruta a la Cova del Tabac que ofereix als futurs visitants diferents punts d’interès fins a arribar a la cavitat. Els visitants podran gaudir i apreciar diferents aspectes del paisatge, flora, fauna, història, entre d’altres que envolten a la Serra del Mont-Roig. Un cop els visitants han arribat a la cavitat podran gaudir d’informació de geologia, paleontologia i arqueologia. A més en aquesta ruta es fa especial èmfasi en el conjunt de pintures rupestres que hi ha en aquesta cavitat, les quals estan declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, oferint a l’usuari informació detallada de les mateixes i una nova experiència immersiva per apropar-se a elles a través de la realitat augmentada mixta que podran veure en els seus dispositius mitjançant la web-app Orígens.
Accedint des de qualsevol navegador web a l’enllaç https://digit.extended.uab.es/app/ els visitants podran seleccionar quina de les dues rutes volen realitzar i en quin idioma (català, castellà, anglès o francès). Un cop seleccionada la ruta, per accedir als continguts de cadascuna hauran de llegir els diferents QR que estan disposats en cadascun dels recorreguts. Un cop dins, els visitants tenen la llibertat d’escollir què volen veure, en quin ordre i en quin moment ja que, a diferència d’altres apps o audioguies, no es tracta d’una app tancada on cal visualitzar tots els materials per accedir als següents. En cadascuna de les parades els visitants trobaran vídeos, locucions, textos, imatges i jocs que els permetran endinsar-se i interactuar amb el contingut, l’aplicatiu i l’element patrimonial. “És anar més enllà d’una simple audioguia, per convertir-se en una experiència”, ha assenyalat Eva Roma.
En aquesta mateixa línia s’ha manifestat Sandra Marco, que ha destacat “el compromís de la Diputació amb totes aquelles iniciatives que serveixen per millorar i promocionar la gran riquesa turística que tenim al territori”.
En el cas de la ruta que es proposa per a la visita a les trinxeres de l’espai de memòria del Merengue, els visitants podran recrear durant el seu recorregut els fets esdevinguts en aquest espai mitjançant imatges i música de l’època que els permetrà fer un viatge en el temps per visualitzar aquest espai històric.
Aquesta nova proposta és un projecte conjunt de l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric, el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Camarasa, i ha comptat amb el suport i col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Geoparc Orígens i Intereg Poctefa-Patrim+.