L’ACM impulsa eines formatives per als 9.147 regidores i regidors escollits el passat 28 de maig arreu de Catalunya
- Detalls
- Publicat el Divendres, 23 Juny 2023 09:38
- Escrit per Redacció
L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha donat aquest dijous el tret de sortida a la formació en clau postelectoral adreçada als nous electes locals. L’entitat municipalista vol donar eines i coneixements als nous responsables municipalistes, tant si governen al seu consistori com si estan en el paper d’oposició. La voluntat és posar a l’abast dels electes locals capacitats i competències útils per a la governança dels afers públics del món local.
El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat la rellevància de fer una formació contínua i constant en l’àmbit municipal, perquè “governar és cada cop més complexe, no només per la gestió d’interessos contraposats i recursos limitats, sinó per les creixents burocràcies, processos i tràmits que ens han de fer autoexigir-nos encara més”. També ha reivindicat el paper dels ajuntaments i ens locals en un context de crisi de confiança envers la política i les institucions, on “els Ajuntaments som, sistemàticament les institucions públiques millor valorades per la ciutadania i això és degut, en gran part, a la vostra tasca com a servidors públics”. Finalment, també ha posat l’ACM a disposició dels nous electes locals com a entitat i eina per “servir-vos, per tal que pugueu, així, servir millor a la vostra conciutadania. Aquesta és l’autèntica força del municipalisme”.
En el tret de sortida s’ha presentat el catàleg d’accions formatives postelectorals que es duran a terme aquest estiu i durant la tardor. El cap de formació, programes i publicacions de l’ACM, Francesc Iglesies, ha destacat que “volem ajudar als nous electes a ubicar-se en les responsabilitats que han assumit, tant per conèixer l’organització i funcionament dels ens locals amb visió global, com per aprofundir en els diversos àmbits concrets de regidories que assumiran”.
En la cloenda de l’acte, la secretària general de l’ACM, Joana Ortega, ha destacat que aquest acte d'inici de formació postelectoral pretén "prestigiar la política municipal, la més propera al ciutadà. La que més adscripció i suport genera entre la ciutadania". I ha afegit, adreçant-se als electes presents a l'acte, que "volem motivar-vos i engrescar-vos perquè necessiteu donar el millor de vosaltres els propers 4 anys". També ha explicat que amb tots els cursos i tallers previstos, "us volem donar les eines perquè pugueu afrontar amb èxit els reptes dels governs locals".
Durant la presentació de la formació postelectoral també hi ha hagut unes sessions motivadores sobre lideratge i gestió d’equips, la configuració i organització dels governs municipals i com comunicar en els 100 primers dies de govern que han comptat amb experts i professionals de la comunicació com les coach d’Able consultancy Patricia Aznar i Patricia Lluch, els consultors d’Estratègia Local Jordi Oliveras i Joan Queraltó, i l’asssessor i expert en comunicació política d’Ideograma, Xavier Peytibí.
La formació postelectoral comptarà amb diversos àmbits i modalitats. Hi ha una part presencial que es farà al territori per facilitar arribar als electes locals. En total hi haurà vuit sessions a les vegueries catalanes que amb el títol ‘A punt per governar’ abordarà aspectes claus dels drets i responsabilitats dels electes, així com donarà coneixements sobre el funcionament dels ens locals. Incidirà en aspectes més relacionats amb l’organització municipal com la transparència, la hisenda local, la contractació pública o els drets i deures dels electes. Les sessions tindran lloc a Vic (Catalunya Central – 26 de juny), Girona (Comarques de Girona – 30 de juny), Lleida (Comarques de Lleida – 3 de juliol), Amposta (Terres de l’Ebre – 5 de juliol), Vilanova i la Geltrú (Penedès – 7 de juliol), Reus (Camp de Tarragona – 12 de juliol), Tremp (Alt Pirineu – 13 de juliol) i seu de l’ACM a Barcelona (per l’àrea metropolitana – 14 de juliol).
També hi ha sessions pràctiques online específiques. Una d’elles, que ja compta amb dues edicions davant l’èxit d’inscripcions, és un taller pràctic pensat per donar eines per elaborar el pla de mandat, estratègies sobre com i què cal plantejar en els 100 primers dies de govern municipal o com organitzar l’acció de govern. Al mateix temps, es faran dues sessions online que versaran sobre hisendes locals i gestió de personal dels ens locals amb qüestions com el pressupost, les ordenances o vies de finançament, i contractació pública i transparència o el dret d’accés a la informació pública.
L’ACM també ha editat i actualitzat la col·lecció de llibres ‘Soc regidor, i ara què’. Es tracta de 14 volums, que d’una manera àgil i ràpida, donen pautes als nous electes basades en àrees temàtiques molt concretes i basades en les regidories més comunes: cultura, promoció econòmica, urbanisme, recursos humans, medi ambient, joventut, hisenda, joventut, serveis socials, educació, seguretat, mobilitat, salut i igualtat i feminismes. Es farà arribar una col·lecció (14 volums en total) a cada un dels ens locals catalans.
Per complementar aquesta informació i coneixement es realitzaran 14 cursos en línia de 2 hores centrats específicament en cada un d’aquests àmbits, perquè els nous electes de govern i amb responsabilitat específica puguin situar-se ràpidament en temes competencials, institucionals i governar amb més coneixement.
Tornant de vacances, s’organitzarà els dies 15 i 16 de setembre, una nova edició de l’Escola de Governs Locals, centrada en l’abordatge estratègic del nou mandat municipalista i la formació dels electes en habilitats directives.
Aquesta formació postelectoral culmina la iniciativa que l’ACM va posar en marxa al juny de 2022 amb 43 cursos i tallers preelectorals online i presencials en què hi van participar un total de 1.345 electes de cara a preparar les candidatures i equips per a les eleccions municipals 2023.
La vessant formativa de tècnics i electes és un dels pilars de l’Associació, que en aquest darrer mandat va arribar a més de 21.000 alumnes i va apostar per la formació online. A banda de cursos, tallers i jornades puntuals, la formació universitària de grau superior i especialitzada s’exemplifica en multitud de Postgraus i un Màster en Govern Local que l’ACM ofereix constantment en col·laboració amb quatre universitats catalanes (URV, UAB, UB i UPF). En el darrer any ha posat en marxa per primer cop un Postgrau d’especialització en les funcions de Secretaria, Intervenció i Tresoreria dels ens locals, i un nou Postgrau en Comptabilitat, control intern i auditoria pública. Aquest proper octubre iniciarà un programa formatiu de Lideratge i Governança de la col·laboració publicoprivada local, en col·laboració amb Esade.
Recordem que l’ACM representa el 100% dels ajuntaments catalans, ja que tots ells són socis de l’entitat municipalista, així com tots els consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran i les quatre diputacions provincials. En total compta amb 1.030 ens locals associats (si afegim 30 EMD i diversos consorcis i mancomunitats).