La 4a edició del projecte “Artistes a l’aula” reafirma, una vegada més, la importància d’establir espais formals en horari lectiu que vinculin arts i educació
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 13 Juny 2023 18:03
- Escrit per CC Selva
Quim Masferrer, la Cia. Las Lo Las, la Cia. Alquímia Musical i la Cia. Marga Socies són els creadors que han participat al projecte en aquesta edició
La 4a edició del projecte “Artistes a l’Aula” ha reafirmat, una vegada més, la importància d’establir espais formals en horari lectiu que vinculin arts i educació. Artistes com Quim Masferrer, la Cia. Las Lo Las, la Cia. Alquímia Musical i la Cia. Marga Socies són els creadors que han participat al projecte en aquesta edició.
Aquest és un projecte educatiu dirigit a joves i infants promogut per SelvaCultura i que té com a objectiu vincular arts i educació en horari lectiu. “Artistes a l’aula” ha tornat a posar de manifest la importància de l’experimentació artística a les aules.
Els instituts d’Amer, Sant Hilari Sacalm i Arbúcies i l’escola de Fogars de la Selva són els centres que han participat del projecte durant el curs 2022-23. El projecte ha prioritzat el treball continuat amb un grup reduït d’alumnes per aprofundir en la feina feta i millorar els resultats. Diferents companyies i artistes professionals vinculats a la comarca han ofert una pràctica artística, reflexió i diàleg amb els alumnes dels centres educatius. Cada centre ha escollit la proposta pedagògica a treballar amb els alumnes. Per la seva banda, els professionals han adaptat propostes escèniques d’acord amb les necessitats dels centres educatius i els perfils dels alumnes.
El projecte s’ha realitzat amb agents que formen part del Dossier de professionals d’arts escèniques i música de la Selva 2023.
Durant el curs actual, s’ha comptat amb 4 propostes artístiques i la participació d’un total de 147 alumnes de centres educatius de la Selva.
Vincular arts i formació, debatre sobre temes d’actualitat a partir de la pràctica artística, gaudir d'un espectacle professional, despertar la sensibilitat envers les arts escèniques o explicar la trajectòria i experiència professional dels creadors, són algunes de les finalitats que el projecte proposa a partir d’experiències vivencials, participatives i experimentals en horari lectiu dins l’aula.
D’aquesta manera en Quim Masferrer va explicar el procés de creació i distribució d’un espectacle amb els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies; la companyia Alquímia Musical va realitzar una pràctica sonora a partir d’un conte-taller d’experimentació de diferents instruments amb els alumnes de l’escola de primària les Falgueres de Fogars de la Selva, els alumnes de batxillerat artístic de l’Institut Castell d’Estela d’Amer van gaudir de l’espectacle “Vives, supervivència i memòria”, de la Cia. Las Lo Las al teatre d’Amer i van participar d’un debat per parlar del paper de les dones en conflictes socials i, finalment, la Cia. Marga Socias va proposar una pràctica teatral i performativa de benvinguda perquè l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Anton Punset i Busquets de Sant Hilari Sacalm es faci preguntes sobre temes com la solidaritat, la vinculació amb els altres i la necessitat de ser acollit o d’acollir.
Aquest projecte forma part del Programa comarcal per l’impuls integral de la cultura com a element de desenvolupament local als municipis de la Selva, que compta amb el suport de la Diputació de Girona.
Edicions anteriors del projecte Artistes a l’aula
Artistes a l’aula s’ofereix des de fa 4 anys de forma gratuïta als centres educatius de la Selva. L’inici del projecte va sorgir a partir de la col·laboració amb la Fundació Ciutat Invisible en el marc del festival Temporada Alta. Al llarg d’aquest temps, el projecte a anat evolucionant quant al format i al context de l’ecosistema cultural creatiu de la Selva. Així és que, a partir del 2020 es va prioritzar treballar amb professionals de la comarca i reforçar el projecte en horari lectiu dels centres educatius.