La Revista de Girona presenta un nou número, amb el dossier «Les aigües subterrànies», que ens parla de la importància estratègica que tenen
- Detalls
- Publicat el Dijous, 02 Febrer 2023 18:26
- Escrit per Redacció
La presentació ha tingut lloc a la sala noble de la Cooperativa de Sant Hilari Sacalm.
Aquest número 336 de la Revista de Girona, que correspon als mesos de gener i febrer de 2023, ens mostra la importància dels aqüífers i els recursos hídrics subterranis.
Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; David Brusi, geòleg; Joan Solà, de Geoservei; Anna Menció, ambientòloga i coordinadora del dossier; i Gerard Bagué, director de la Revista de Girona i altres autors del dossier «Les aigües subterrànies».
En diferents articles, investigadors i experts, geòlegs i ambientòlegs analitzen en aquest monogràfic diferents aspectes de les aigües subterrànies, els aqüífers i els recursos hídrics, així com de la qualitat de les aigües o dels ecosistemes aquàtics dependents, entre d’altres. A «Girona, terra d’aigües: embotelladores i balnearis», per exemple, parlen dels usos de les aigües termals. L’aigua és, doncs, una font de vida tan oblidada com essencial per al nostre futur.
A l’editorial, el director de la Revista de Girona, Gerard Bagué, recorda que el clima pot capgirar la vida a la gent. I constata que no estem preparats arquitectònicament, emocionalment ni legalment per fer front a les reparacions que deriven de les diferents tempestes virulentes que, en ocasions comptades, tenen lloc al nostre territori.
Altres temes
Aquest número també conté una entrevista d’Oriol Ponsatí-Murlà a Tona Pi-Suñer, doctora en història i professora de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), la qual repassa la seva vida, marcada per l’exili de la família, d’arrels rosinques, i ens explica els sentiments dels fills dels exiliats.
El reportatge «Exili ucraïnès en primera persona», signat per la periodista Mar Camps, mostra la solidaritat que centenars de persones han tingut acollint a casa seva famílies ucraïneses des de l’inici de la invasió russa, el febrer de l’any passat.
El reportatge fotogràfic «Qui no ha somiat mai que pot volar'», de la periodista Anna Pi, ens apropa a la història de l’Airsport de Viladamat i a l’aparició de l’ultralleuger.
I en l’article «L’art de treballar el ferro a la Cerdanya», de la secció Tradicions, la periodista Laia Escoin ensenya el treball escultòric que fan amb ferro Raul Abad i Juli Río, dos escultors arrelats a la seva terra.