L’Ajuntament de Sant Cugat continua la seva aposta per la pacificació d’entorns escolars
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 25 Gener 2023 06:44
- Escrit per Redacció
La darrera actuació ha estat el nou asfaltat i la instal·lació d’elements d’urbanisme tàctic a la sortida de l’escola Collserola
La regidoria d’Educació treballa amb les Afes i les direccions dels centres per impulsar camins escolars segurs i crear nous espais per garantir el benestar dels infants
Sant Cugat referma el seu compromís per convertir els entorns escolars en àrees de protecció de la salut de la infància, pacificant els espais i limitant el pas de vehicles motoritzats, amb la intenció de fomentar una mobilitat sostenible. Una bona mostra és la recentment estrenada remodelació del carrer Abat Escarré, a l’entorn de l’escola Collserola. Després de completar el carril bici i de tallar el carrer al trànsit, aquest mes de gener s’han finalitzat els treballs d’asfaltat i s’han posat elements d’urbanisme tàctic (pintura i jardineres) per crear nous espais per a l’alumnat i les famílies del centre educatiu.
Pilar Gorina, regidora d’Educació: “Els infants, joves i famílies de la ciutat mereixen poder accedir als centres educatius de forma tranquil·la i el més saludable possible. Modificar els entorns ha estat una prioritat realitzada molt acuradament, estudiant les possibilitats de cada situació on es troba el centre. I quan ha calgut s’han fet modificacions que la pràctica ha requerit. La mobilitat sostenible ens ajuda a fer-ho possible. Educació i mobilitat hem treballat plegats i estem satisfets.”
L’escola Collserola ha seguit els passos de l’escola Ciutat d’Alba, l’escola Pi d’En Xandri i l’escola l’Olivera/Mirada, que, després d’eliminar zones d’aparcament, reorganitzar el parking i restringir l’accés de vehicles motoritzats, han vist com l’alumnat i les famílies han guanyat nous espais segurs, convertits en una extensió dels centres educatius.
Jose Gallardo, regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport: "La pacificació respon a una demanda per part de la societat de fer més segurs i saludables els entorns escolars i de guanyar espai públic per a l'ús de les persones"
També s’han fet actuacions als voltants de l’escola Joan Maragall on es van eliminar places d’aparcament i es va ampliar la vorera al passeig Sant Magí per guanyar espai per als vianants. A més, l’ajuntament, l’AFA Maragall i la direcció treballen conjuntament per implementar noves mesures per pacificar i millorar l’accessibilitat al centre escolar. També s’estan estudiant diverses propostes sorgides dels pressupostos participatius.
Pel que fa a l’Institut Leonardo da Vinci, el curs 20-21, també es va fer un canvi del pas de vianants i de la parada del bus per garantir una millor accessibilitat dels i les estudiants al centre.
Una altra de les actuacions per promoure els entorns escolars segurs, han estat les millores en les vies d’accés a l’escola Avenç, com la instal·lació de 25 punts de llum alimentats per plaques fotovoltaiques al camí escolar, fomentant el seu ús respectant el seu valor natural, i l’adequació d’un vial per a vianants, delimitat amb pilones, al Camí del Crist Treballador.
CAMINS ESCOLARS SEGURS
Un altre repte és el de generar camins escolars segurs per accedir als centres. Un dels casos més rellevants és el de l’Escola La Floresta. Després d’instal·lar uns semàfors a la carretera, una millora llargament demanada, s’ha aprovat un projecte, des del pont del Diari fins a la rotonda de la carretera de Vallvidrera (950 m), que facilitarà que infants i famílies puguin accedir a l’escola, a peu o amb bicicleta, de manera segura. D’aquesta manera, a més, es promou una mobilitat més sostenible incentivant l’ús de vehicles alternatius al cotxe privat i generant menys contaminació. La previsió és poder iniciar-la durant el primer semestre del 2023, amb una execució prevista de 8 mesos.
Aquesta acció forma part de l’estratègia municipal per fomentar una ciutat més saludable. En aquest sentit, també està previst iniciar les obres de connexió del carril bici a les escoles Joan Maragall, Gerbert d’Orlach i Ciutat d’Alba, fruit dels pressupostos participatius.
Aquests nous itineraris ciclables se sumaran als 2,4 km de carril bici d’accés a l’Institut-Escola Catalunya, executats el mes de febrer de 2022.
Paral·lelament, està en marxa l’elaboració, en col·laboració amb l’AMB, d’un projecte de remodelació de l’accés a l’escola Pins del Vallès i del parc de Volpelleres.
Totes aquestes accions volen promoure la mobilitat sostenible i saludable, prioritzant els espais per a vianants i ciclistes en el viari de l'entorn escolar. L’ajuntament també dona suport a iniciatives com el bicibús i aposta per la millora el transport públic urbà.