L’ACM debat sobre com els ens locals poden revisar els contractes públics i afrontar l’actual context d’augment de preus
- Detalls
- Publicat el Divendres, 21 Octubre 2022 06:38
- Escrit per Redacció
L’objectiu era compartir experiències amb les administracions locals per millorar el control econòmic
L’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial, ha celebrat avui la jornada ‘Com afrontar l’increment de preus en els contractes públics’. La sessió, que s’ha emès en directe per les xarxes socials de l’ACM, ha generat molta expectació entre les administracions locals, ja que ha comptat amb més de 350 inscrits representants i tècnics del món local.
L’objectiu d’aquesta jornada era analitzar quin marc de revisió permet la legislació vigent, de quines eines es pot disposar per facilitar-ne els càlculs, i la seva aplicabilitat pràctica per a una millor gestió i control econòmic de les obres. També hi haurà un debat per compartir diferents problemàtiques i experiències en l’àmbit local des de diverses administracions.
La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, en la inauguració ha destacat que les circumstàncies socials i econòmiques arran de la pandèmia i, més recentment, la guerra a Ucraïna “han repercutit de manera directa en l’execució de determinats contractes del sector públic” i ha explicat que "abordem un tema de vital importància com és la possibilitat de poder revisar els preus dels contractes del sector públic. Volem donar resposta a qüestions relacionades amb l’àmbit d’aplicació del Reial Decret 3/2022 de revisió de preus, a les circumstàncies a tenir en compte, a les carèncias, terminis, criteris de càlcul de l’increment de la quantia resultat, entre d’altres”.
L’advocat dels Serveis Jurídics de l’ACM, Àlex Tarroja, ha explicat que el mecanisme de revisió de preus dels contractes administratius d’acord a la legislació vigent i els criteris a tenir en compte. Ha dit que "hi ha dos límits que dificulten molt l’aplicació del mecanisme de revisió. Per una banda, que no s'hagi executat el 20% del contracte i, per altra, que no hagin passat més de 2 anys des de l'adjudicació".
Des de l’Institut de Tecnologia de la Construcció (ITeC), Marc Vergé,ha parlat de l’aplicació del Reial Decret Llei 3/2022 de revisió de preus destacant que "cal validar 3 criteris per a la revisió de preus: l’àmbit temporal d’aplicació, l’àmbit econòmic i el càlcul de la compensació". Mentre que Irma Beltrán ha destacat les eines que han desenvolupat per aplicar la revisió de preus, tant per fer els càlculs, com els informes corresponents, pressupostos o creació de quadres de preus. L’adjunt a la Direcció de Producció d’Infraestructures de la Generalitat, Carles Solà, s’ha centrat en les mesures que té Infraestructures.cat per afrontar l’augment de preus en el sector de les obres i projectes constructius.
La jornada s’ha tancat amb una taula rodona que ha servit per compartir experiències i problemàtiques comunes que es troben diferents ajuntaments i que afecten al món local. Hi ha participat el cap de contractació pública de la Diputació de Girona, Jordi Brunet; el cap de contractació de l’ajuntament de Premià de Mar, Jofre Clofent; l’arquitecta municipal de l’ajuntament d’Alcanar, Maria José Forcada; i l’enginyer municipal de l’ajuntament de Torredembarra, Vicenç Ruiz.
Sergi Penedès, secretari general adjunt de l’ACM i director de la FMIT, ha tancat la jornada destacant que “aquesta sessió serveix per donar resposta a les inquietuds que ens arriben des dels ens locals".