Èxit de participació en la II Jornada per a la Implementació de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Detalls
- Publicat el Dissabte, 11 Desembre 2021 09:02
- Escrit per Redacció
L’acte, organitzat per la Diputació de Girona, aplega un centenar d’assistents.
Durant la jornada s’ha compensat tot el CO2 emès, en consonància amb el compliment dels ODS.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha presentat la II Jornada per a la Implementació de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que ha tingut lloc aquest matí de divendres a l’Auditori Palau de Congressos de Girona.
La Diputació de Girona impulsa fermament el desenvolupament sostenible. Per aquest motiu, ha organitzat la segona edició d’aquesta jornada, amb la voluntat de sumar esforços per complir objectius tan importants com la lluita contra el canvi climàtic, la fi de la pobresa, la garantia de la salut pública, el creixement sostenible i la pau.
La jornada s’ha desenvolupat en dues taules rodones.
La primera taula de la jornada, amb el títol «L’impuls de l’Agenda 2030 des del món local», ha comptat amb la participació del diputat de Desenvolupament Sostenible i Compra Pública de la Diputació de Girona, Joan Fàbrega; la vicepresidenta quarta i diputada per l’Agenda 2030 i els ODS de la Diputació de Barcelona, Núria Parlon; la diputada d’Ocupació i Emprenedoria de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer, i el diputat i vicepresident de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert. Ha estat moderada per Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).
En aquesta taula, més institucional, vicepresidents i diputats amb delegacions d’Agenda 2030 de les quatre diputacions catalanes han compartit com impulsen l’Agenda des del món local.
Per la Diputació de Girona es necessari l’aposta clara pels ajuntaments de la demarcació primer amb formació i desprès en assessorar i orientar en l’Agenda 2030 en les polítiques a implementar.es
Des de la Diputació de Barcelona s’ha actuat com a actor principal pel desenvolupament sostenible però sobretot es dona suport als ajuntaments des del mes gran al mes petit. Però la prioritat política és apostar per vincular-les a la participació ciutadana perquè aquest també es el gran repte per a desenvolupar els objectius desenvolupament sostenible,
La Diputació de Tarragona identifica les accions vinculades als ODS que ja s’estan fent des dels ajuntament. Municipis amb baixa densitat de població, amb pocs recursos econòmics i pocs recursos tècnics om hi tenen un paper clau els consells comarcals ja que tenen molts serveis mancomunats.
Des de la Diputació de Lleida es posa en relleu les emissions de CO2sobretot en municipis petits que cal acompanyar per tal d’actualitzar el context dels ODS. Fer un model compartit de desenvolupament del territori.
En la segona part de la jornada, amb la taula rodona «Les aliances, element imprescindible per assolir els ODS», hi han participat el rector de la UdG, Quim Salvi; la secretària d’Acció Climàtica de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Barnadas; el cuiner d’El Celler de Can Roca i ambaixador de bona voluntat del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, Joan Roca; el president del Clúster Èxit i del Grup MIFAS, Albert Carbonell, i la directora d’ADOS Sostenibilidad y Clima, Ainhoa Gea. Aquesta taula ha estat moderada pel tècnic de Desenvolupament Sostenible de la Diputació de Girona, Jordi López.
En aquest taula, més tècnica, referents del món universitari, de l’empresa, de l’Administració i del tercer sector han explicat la seva experiència a l’hora d’establir aliances per assolir els objectius de desenvolupament sostenible.
Els experts de la taula han destacat la importància de les aliances per aconseguir DDGI2030 – Demarcació Sostenible que juntament amb el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, els ajuntaments i consells comarcals, la Universitat de Girona, empresariat, patronal, sindicats i tercer sector.
L’objectiu és clar: treballar plegats perquè la demarcació de Girona integri el desenvolupament sostenible com una de les seves prioritats i que la sostenibilitat esdevingui una realitat a tots nivells.
La jornada d’avui és un punt de trobada anual del món local en què s’ha pogut compartir, debatre i aprendre els uns dels altres la manera de resoldre els problemes actuals sense condicionar el futur de les generacions que venen.
La sostenibilitat és un concepte que poc a poc s’ha anat introduint en el nostre dia a dia i està adquirint més i més importància. Per Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, «la sostenibilitat no són només actuacions en l’àmbit mediambiental sinó també les bones pràctiques que s’han de portar a terme en l’àmbit econòmic, social, de la salut i del bon govern. Perquè si les nostres actuacions no tenen en compte la reducció de les desigualtats, l’equitat de gènere, l’economia circular i la salut pública, no podran ser mai sostenibles en el temps».
Joan Fàbrega, diputat de Desenvolupament sostenible de la Diputació de Girona, constata que la importància d’haver introduït els ODS en totes les eines de planificació estratègica fa que puguem fer un pas més enllà i comprometre’ns amb un dels principals reptes als quals ens enfrontem com a societat: l’escalfament global i el canvi climàtic.
«Per aquest motiu la Diputació de Girona hem iniciat un procés de descarbonització interna que actuarà de forma paral·lela al suport a la descarbonització que desde l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació es dona als municipis».
Durant la jornada s’ha apostat per actuar de forma conjunta i coordinada per donar solucions als problemes d’un món cada vegada més globalitzat, i l’estratègia comuna és l’Agenda 2030 i els disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
En consonància amb aquests objectius, s’ha compensat tot el CO2 emès en aquest acte. Aquesta segona jornada per a la implementació de l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible ha estat neutra en carboni perquè es compensen les emissions generades amb la compra de crèdits d’emissions a l’Oficina de Canvi Climàtic. La trobada ha generat 603 kg de CO2 i es compensa amb la compra d'un crèdit. Es tracta d’un petit gest però significatiu que mostra el rumb que està prenent la Diputació de Girona.
Foto: Miquel Millan