El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre aprova la declaració de BCIL de les Coves de Benifallet
- Detalls
- Publicat el Dissabte, 30 Octubre 2021 22:06
- Escrit per Redacció
El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat avui la declaració de bé cultural d’interès local (BCIL) de les Coves de Benifallet/ Coves Aumidiella, propietat de l’Ajuntament de Benifallet. Es tracta d’un potent jaciment amb formacions geològiques descobert el 1968 pel Grup d’Investigacions Espeleològiques del Centre Excursionista de Gràcia i on l’administració local ha fet un esforç per convertir-lo en un bé públic, facilitar la seua conservació i museïtzació.
Així, les Coves de Benifallet són un espai visitable, un punt d’atracció cultural i turística del Baix Ebre, un espai que rep més de 25.000 visites anuals. A més, des del 2014 l’equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) investiga aquest espai i ha estat precisament l’autor de l’informe tècnic de declaració de BCIL. Una declaració que s’ha aprovat avui al ple, ja que en el cas dels municipis de menys de 5.000 habitants la competència recau en l’ens comarcal. Ara, l’acord plenari es traslladarà a l’Ajuntament de Benifallet i al departament de Cultura perquè s’inclogue aquest conjunt arqueològic en el Catàleg de Patrimoni Cultural Català.
El plenari també ha acordat avui prorrogar l’usdefruit atorgat a l’Ajuntament de Tortosa sobre el llagut Lo Sirgador, per un període de deu anys, amb l’objectiu de facilitar que l’adjudicatari pugui realitzar inversions de millora a l’embarcació de turisme fluvial que permet descobrir el tram final de l’Ebre.
D’altra banda, el ple del Consell Comarcal ha aprovat sol·licitar diversos programes al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per tal d’impulsar l’ocupació de dones, majors de 45 anys i joves al Baix Ebre. Concretament, es sol·licitarà una subvenció de 183.483 euros per posar en marxa la línia Dona i Majors de 45 anys del programa Treball i Formació, amb un total de 8 contractacions (4 per cada línia) amb una duració de 12 mesos.
També es sol·licitarà una subvenció al SOC de 244.772 euros pel programa Treball i Formació Joves tutelats i extutelats, adreçat a la contractació de 10 joves d’entre 17 i 21 anys. “Es tracta d’un programa que ja hem posat en marxa enguany i l’objectiu és proporcionar a aquests joves una experiència professional que facilite la seua posterior inserció al mercat de treball”, ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura.
En un altre ordre de coses, el Consell Comarcal del Baix Ebre ha donat llum verd al conveni de col·laboració amb el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (BEMO) per posar en marxa una prova pilot de mobilitat compartida a la comarca en el marc del projecte ENFOCC (Energia, Forest i Canvi Climàtic), que té l’objectiu d’augmentar la sostenibilitat dels territoris rurals catalans. Mitjançant el conveni, el Consorci BEMO assumirà el cost del servei de lloguer d’un vehicle elèctric durant un període de 12 mesos, que el Consell assumirà temporalment per a destinar-lo al transport de treballadors comarcals en exercici de les seues funcions.
Moció de suport als represaliats i càrrecs públics encausats per l’1-O
Finalment, en l’apartat de mocions el ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat una moció del grup d’Esquerra Republicana en defensa dels represaliats i càrrecs públics encausats per l’1 d’octubre. Hi han votat favorablement el grup d’Esquerra, Junts i Movem, el PSC s’hi ha abstingut, i Ciutadans hi ha votat en contra.
La moció reclama també l’aprovació d’una llei d’amnistia per part de les Corts espanyoles i reivindica el dret d’autodeterminació. En l’exposició de motius, la moció recorda el recurs presentat per la Fiscalia de Tarragona contra la sentència absolutòria de l’alcalde de Roquetes, Francesc Gas, pels fets de l’1 d’octubre, així com el cas de l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós i el tinent d’alcalde, Albert Salvadó o el de l’exsecretari d’Hisenda, Lluís Salvadó. “La inhabilitació dels màxims representants públics de pobles com Roquetes i la Ràpita, que van ser víctimes de la violència policial de l’1-O, és un intent de la judicatura de modificar la voluntat i la representativitat política de la ciutadania”, exposa la moció.
Fitxer adjunt: 1635624388np_ple_setembre.pdf