La Diputació assessora els ajuntaments del territori per accedir a la línia d’ajuts europeus per a la mill
- Detalls
- Publicat el Dijous, 26 Agost 2021 15:47
- Escrit per Diputació de Lleida
La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, i conjuntament amb l’àrea de Sostenibilitat, ha informat aquest dijous els ajuntaments de menys de 5.000 habitants de la demarcació, les principals característiques del nou Programa DUS 5000, una línia d'ajuts destinada específicament a fomentar inversions públiques que afavoreixin la transició energètica dels municipis de menys de 5.000 habitants, finançada pel fons Next Generation EU.
La trobada telemàtica, que ha estat presidida pel president de la Diputació, Joan Talarn, i que ha comptat amb la participació del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert; el diputat, Ramon Cónsola, i l’assessora d'innovació i desenvolupament local del Patronat, Teresa Botargues, ha estat seguida per més de 150 alcaldes i alcaldesses, d’un total dels 215 municipis que es poden beneficiar del programa.
Les mesures subvencionables són les que tenen a veure amb:
§ Reducció de la demanda i el consum energètic en edificis i infraestructures públiques.
§ Instal·lacions de generació elèctrica renovable per autoconsum, amb o sense emmagatzematge.
§ Instal·lacions de generació tèrmica renovable i de xarxes de calor i/o fred.
§ Lluita contra la contaminació lumínica, enllumenat eficient i intel·ligent Smart Rural i TIC.
§ Mobilitat Sostenible.
El programa estipula que s’atorgaran ajuts d’entre el 85% i el 100% en inversions municipals orientades a assolir cinc objectius o mesures concretes. Els projectes subvencionables són aquells amb un pressupost superior als 40.000 € i fins a 3 milions d’euros per projecte, amb la possibilitat que cada ajuntament pugui presentar diferents projectes fins a un pressupost màxim de 6 milions d’euros.
La convocatòria estarà oberta entre el 5 de novembre de 2021 i el 5 de novembre de 2022, i les inversions caldrà executar-les i justificar-les amb data límit del mes de novembre de 2025.
Al mateix temps, la Diputació obre una línia per finançar els certificats d’eficiència energètica, un dels requisits previs per demanar algunes de les inversions subvencionables.
Des de la Diputació de Lleida es considera estratègica aquesta línia d'ajuts per fer efectiu el rol protagonista del món local en el desenvolupament territorial d'un model energètic just, descentralitzat i sostenible. Més encara, quan els nivells de confiançament previstos són molt amplis sumat al fet que el 94% dels municipis de la demarcació de Lleida, Pirineu i Aran se'n poden beneficiar. És en aquesta línia que s’ha instat els ajuntaments interessats que comencin a planificar com accedir-hi amb garanties. En aquest sentit, s’ha manifestat Joan Talarn que ha dit que “aquesta línia és la millor manera de modernitzar els equipaments públics i ajudar a fer més sostenibles els nostres municipis”.
De la seva banda, Carles Gibert ha explicat que “la Diputació està treballant amb l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia) per tal de buscar una fórmula que faciliti la tramitació de les peticions als ajuntaments”, mentre, Ramón Cónsola ha afegit que “vivim un canvi de cicle en benefici de les energies renovables amb l’oportunitat dels ajuts potents de la Unió Europea que els ajuntaments no poden deixar perdre”.