La Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT) aprova el seu catàleg de serveis al servei de tots els pobles i ciutats del país
- Detalls
- Publicat el Divendres, 30 Juliol 2021 10:56
- Escrit per ACM
La Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT) ha celebrat aquest dijous a la tarda la primera reunió operativa del patronat en format híbrid (presencial i online), i ha servit per aprovar el catàleg de serveis i les línies de treball de la fundació. La FMIT està formada per la suma de totes les veus del municipalisme català, representants acadèmics i d’expertesa en l’àmbit i col·legis professionals vinculats amb el territori.
La reunió ha servit, entre altres, per aprovar les línies estratègiques i el catàleg de serveis d’aquest nou ens al servei del municipalisme català: La consultoria, assessorament i anàlisi estratègica territorial en l'àmbit urbanístic i ambiental. La elaboració de Plans d’Acció i Agendes pel desenvolupament local. Els espais de reflexió, recerca, innovació i formació.
La FMIT és un pas endavant impulsat per l’ACM per dotar al municipalisme català de noves eines, serveis, suport, assessorament i reflexió en l’àmbit territorial, sumant sinergies entre l’administració local, l’àmbit acadèmic i d’expertesa i l’àmbit professional, al voltant de les polítiques territorials. Així, la nova Fundació pretén donar suport, incentivar i millorar la gestió local per al reconeixement d’un territori divers, crear un espai de reflexió i pensament del territori amb les administracions amb la voluntat de potenciar la transversalitat, i actuar com a altaveu municipalista en la dinamització d’un territori avançat des de l’equitat i la sostenibilitat.
Aquesta nova fundació té l’objectiu de participar activament en les noves normatives i projectes amb incidència al territori, assessorar les administracions locals per a un desenvolupament sostenible i de qualitat, impulsar iniciatives de gestió futura del territori i del paisatge, potenciar els reptes i oportunitats a partir de l’escala municipal, impulsar estratègies per aprofundir en la cohesió i inclusió social, reflexionar sobre la mobilitat local integrada en una mobilitat global, i apostar per la transició ecològica, entre d’altres. En aquest sentit, planteja espais de reflexió, recerca i transmissió de coneixement amb interrelació entre els diferents agents. També es planteja organitzar jornades, seminaris i activitats de debat per aportar visions locals i abordar-les de forma conjunta.
Segons el president de l’ACM, Lluís Soler, la prioritat de la FMIT “és l’acompanyament als ajuntaments, en l’àmbit de la dinamització i gestió territorial, l’urbanisme o l’acció climàtica per tal d’abordar necessitats emergents, però també per implementar agendes globals, a escala local i amb l’accent social”.
El Patronat de la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial reuneix representants del municipalisme català, del sector acadèmic i d’expertesa i dels col·legis professionals amb la voluntat de ser un òrgan transversal que incorpori totes les visions i estratègies sectorials.
Així, en l’àmbit municipalista, la presidència l’ocupa el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler. La fundació tindrà com a vicepresidències l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, juntament amb la degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), i el vicepresident de l’ACM i alcalde de Riudoms, Sergi Pedret.
Com a patrons de la FMIT hi ha representants els alcaldes de Vilanova i la Geltrú i de Martorell, que són també membres de la Federació de Municipis de Catalunya, de l’Associació de Micropobles de Catalunya (Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i president de l’AMC), i de l’ACM (Josep Caparrós, alcalde de Sant Carles de la Ràpita i vicepresident de l’ACM, Mercè Bosch, alcaldessa de Maçanet de Cabrenys i vicepresidenta de l’ACM, Xavier Paz, alcalde de Molins de Rei i vicepresident de l’ACM, Àstrid Desset, alcaldessa d’Anglès i vicepresidenta de l’ACM, Eloi Hernàndez, alcalde de Fonollosa i president del Fòrum de Joves Electes de l’ACM, i Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal del Ripollès i president del Fòrum Comarcal de l’ACM).
En l’àmbit dels col·legis professionals en són patrons Lorena Vela, presidenta del Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB); Oriol Amat, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC); Elena Rodríguez, representant del Col·legi de Geògrafs-Delegació Territorial a Catalunya; Josep Canós, degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC); i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) (en procés de nomenament) i entre d’altres col·legis professionals, el d’aparelladors i arquitectes tècnics o el d’enginyers agrícoles, com a convidats permanents i en procés d’incorporació.
Mentre que en l’àmbit acadèmic i d’expertesa formen part del Patronat Ramon Roca, president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS); Agustí Serra, director general d’Ordenació del Territori Urbanisme de la Generalitat de Catalunya; Estanislau Roca, catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Josep Maria Aguirre, doctor en dret i professor de la Universitat de Girona; i Marc Esteve, director de l’Institut de Governança Pública d’ESADE.