La Diputació de Tarragona col·labora amb els ajuntaments per maximitzar l’autonomia local dels municipis on volen implantar-s’hi nous parcs d’energia renovable
- Detalls
- Publicat el Dijous, 29 Juliol 2021 13:35
- Escrit per Diputació de Tarragona
Acompanyar els ajuntaments perquè puguin prendre les millors decisions defensant la seva autonomia local és un dels objectius globals de la Diputació de Tarragona, que ara també s’aplica en un àmbit de candent actualitat com la implantació de projectes d’energies renovables. Per això, la institució supramunicipal ha presentat avui en roda de premsa la “Guia sobre les funcions de l’Ajuntament en el context normatiu actual d’impuls a les energies renovables en sòl no urbanitzable”, un document que compila tota la informació necessària perquè els municipis puguin afrontar la creixent demanda d’implantació de parcs eòlics i fotovoltaics que viu la demarcació en els últims mesos, arran de l’aprovació del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables. Aquesta norma respon a la consecució de l’objectiu fixat per la Unió Europea d’assolir un 32% de consum de renovables el 2030.
La guia se suma a l’assistència tècnica que equips pluridisciplinars d’especialistes en ciències ambientals, enginyeria i jurídic ofereixen als municipis en matèria de renovables. Ara, gràcies al document que avui s’ha presentat, els ajuntaments poden conèixer amb profunditat els detalls administratius i tècnics d’aquest tipus de tramitacions i, sobretot, identificar en quins moments de tot el procés poden participar, manifestant el seu acord o desacord en funció dels interessos de cada municipi. Adaptar el Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) o presentar informes sobre l’impacte dels parcs d’energies renovables sobre el medi natural i el paisatge són alguns dels instruments que els ajuntaments tenen al seu abast.
La presidenta Noemí Llauradó ha volgut remarcar que “des de la Diputació defensem que, sobre els municipis, qui més en sap són els alcaldes i alcaldesses i que, per tant, cal maximitzar el consens amb el món local i posar en valor el principi d’autonomia local. Els alcaldes i alcaldesses coneixen pam a pam els seus termes i la realitat dels municipis i la seva visió és fonamental”.
Per la seva part, el diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Josep Forasté, ha precisat que "la guia és una caixa d'eines a l'abast dels municipis perquè cada ajuntament prengui la seva decisió. No hi ha cap mena de criteri polític, tots són criteris tècnics".
En l’actualitat, el plantejament del decret provoca una limitació en la capacitat de prendre decisions dels municipis pel que fa la planificació a l’aprovació de la instal·lació d’aquest tipus de projectes. Està previst que el govern de la Generalitat modifiqui aquest decret abans de finalitzar el 2021, però l’auge de les tramitacions de parcs eòlics i fotovoltaics ha provocat que la Diputació actuï “exercint un lideratge al costat dels municipis, acompanyant-los en un moment crucial per a la seva planificació i desenvolupament. I, també un cop més, a la Diputació som proactius: no esperem a la modificació del decret, sinó que oferim solucions precises, sense demora, en una nova mostra d’allò que anomenem “política d’alt rendiment”.”
A la nostra demarcació hi ha un auge de sol·licituds per implantar projectes de parcs eòlics i fotovoltaics. A partir de l’aprovació del Decret Llei 16/2019, a data de juliol de 2021 hi ha un total de 3051 hectàrees que han rebut l’autorització prèvia per la instal·lació d’un parc solar fotovoltaic. Pel que fa a l’energia eòlica, previ al Decret Llei 16/2019 hi havia instal·lats 521 aerogeneradors i arran de la nova normativa se n’han preautoritzat 264.