El Vallès Oriental desplega un pla de treball destinat al sector de l’automoció
- Detalls
- Publicat el Dijous, 15 Juliol 2021 19:04
- Escrit per CC Vallès Oriental
El Vallès Oriental ha començat a desplegar un Pla de treball en el sector de l’automoció. El Pla, presentat avui en el Plenari de la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA) celebrat de forma telemàtica, està impulsat per la Diputació de Barcelona a través d’un fons de prestació destinat als consells comarcals que compleixen el requisit de tenir un índex d'especialització en el sector d'automoció.
L’impuls d’aquest Pla ve donat perquè el sector es considera estratègic per la província, per l’activitat directa de les empreses que conformen la seva cadena de valor, i per l’afectació indirecta i induïda en d’altres sectors productius, que ha posat de manifest la seva fragilitat i fa urgent una actuació específica per pal·liar els efectes negatius sobre l’ocupació i la producció.
El Pla de treball inicial previst al Vallès Oriental va ser aprovat per l’executiva de la TVOA i ha estat presentat avui al plenari, i consta de les següents actuacions, que s’aniran adaptant segons les necessitats del sector:
1. Creació Taula Automoció: formada per agents públics i privats.
2. Oficina Tècnica de suport al sector i pla de recol·locació (assessorament a les empreses de la cadena de valor).
3. Pla de capacitació:
Reconversió treballadors a través de formacions (Formacions en coneixements electrònics, formació a operaris en metodologia LEAN, JUST IN TIME, 5S, formació en operaris de qualitat: fer controls de qualitat a les línies de producció, formació en tècniques de gestió d’equips dirigida a caps d’equip, consultoria i suport per implementar metodologies JUST IN TIME, 5S.., formacions a mida després d’avaluar els sistemes de gestió que utilitzen.
Acreditacions: mirar com assolir les acreditacions amb perfils de treballadors d’aquesta cadena de valor
4. Accions amb els tallers mecànics (assesorament per digitalitzar els tallers): formació en cotxes d’hidrògen i noves tecnologies similars, formació en vendes online, formació en nous serveis per oferir als clients: recollida cotxe a casa i altres serveis, introducció del CRM als tallers: digitalitzar la informació del client, formació de com gestionar un taller a nivell de negoci, formació en atenció al client, formacions a mida després d’avaluar els sistemes de gestió que utilitzen.
En total es destinen 123.000 € per desenvolupar el Pla entre els anys 2021 i 2022 a la comarca. El conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal, Jordi Manils, que ha recordat l’anunci de la Unió Europea d’eliminar la fabricació de vehicles de combustió a partir del 2035, ha comentat en la roda de premsa posterior al plenari que “tenim 13 anys per re-formular pràcticament en la seva totalitat el sector de l’automoció i el Consell Comarcal i la TVOA, en la part humil que ens toca, intentarem contribuir a aquesta modernització”.
Cap a la recuperació econòmica el 2022
“Ens encarem cap a la recuperació, cap a un 2022 que significarà la plena recuperació del teixit productiu al Vallès Oriental”. Aquesta ha estat una de les principals conclusions del Plenari de la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA), segons ha comentat el conseller.
El plenari ha acordat no donar per tancat el Pla de Reactivació Econòmica i Social del Vallès Oriental perquè encara s’estan executant diverses mesures, però ara l’enfocament es dirigeix a la recuperació. “Hem valorat que vam encertar amb la reflexió que vam fer en la primavera de l’any passat davant una crisi sense precedents en parar-ho tot i fer un pla de reactivació, i ara ens toca tornar a pensar com encarem el 2022 en què les perspectives són diferents i el Consell Comarcal i la TVOA s’han de reubicar per seguir sent útils”.
El plenari ha mostrat la seva satisfacció pel desenvolupament del Pla de Reactivació Econòmica i Social del Vallès Oriental, del qual ja s’ha executat més d’un un 90%, i pràcticament el 100% pel que fa a les accions que són competència del Consell Comarcal.
El Pla consta de 12 línies d'actuació que van ser consensuades pel grup de treball creat per dissenyar-lo. Les accions tenen una espai temporal que va del curt termini (de xoc) al llarg termini. Les actuacions més emblemàtiques han estat des d'un Marketplace generat en plena pandèmia, a la creació d'un Consell de la FP i l'ocupació comarcal, fins un conveni amb MicroBank per a la concessió de microcrèdits a petites empreses. El ventall d'accions és molt ampli i també inclou aspectes relacionats amb l'elaboració d'informació, com pot ser l'Informe de Conjuntura Econòmica, la diagnosi sobre economia circular, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, indicadors de turisme sostenible, etc.
Treball, Talent i Tecnologia
En el transcurs de la trobada també s’ha presentat el projecte Treball, Talent i Tecnologia, que té com a objectiu promoure el Treball digne, la millora competencial del talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia. El pla impulsa la tecnologia i l’acompanyament a la transició digital de persones, empreses i institucions cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu, solidari i igualitari.
Aquest projecte està finançat per la Diputació de Barcelona, a través d'un fons de prestació destinat als ajuntaments, que han fet l’encàrrec de gestió al Consell Comarcal perquè dugui a terme el projecte, conjuntament amb Granollers Mercat. El projecte se centra en la cadena de valor de l'alimentació.