El Consell Comarcal de la Selva presenta la campanya comarcal "Recicla l'oli amb el reciclolidor de la Selva" coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient
- Detalls
- Publicat el Divendres, 04 Juny 2021 14:47
- Escrit per CC Selva
A la Selva generem cada any uns 35.000 litres d’oli domèstic entre tots, i només en recollim un 8%
El tret de sortida de la campanya es fa amb la publicació de dos vídeos promocionals en els quals han participat 10 “responsables municipals de l’aigua
Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el Consell Comarcal de la Selva dona el tret de sortida a la campanya comarcal “Recicla amb el reciclolidor de la Selva” que arriba a tots els municipis on l’ens comarcal gestiona el servei de deixalleria i, o bé, la depuradora municipal.
Segons un estudi recent cada ciutadà de Catalunya genera una mitjana de 2,5 litres d’oli anuals.
Actualment, a la comarca de la Selva generem cada any uns 35.000 litres d’oli domèstic entre tots, i només en recollim un 8%. Amb aquesta campanya es vol que totes les llars prenem consciència del gran perjudici que provoca l’oli mal llençat a l’aigüera:
Al medi natural, que és el pitjor dany, i també als propis desaigües de cada casa o comunitat de veïns on, sovint, aquest mal gest retorna en forma d’aigüera embussada o de pis inundat.
La campanya es va estrenar el mes de maig amb la visita als comerços que generen oli fregit, per tal d’assegurar-ne la correcta gestió i continua a partir del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, a un total de 20 municipis selvatans amb el lema “Recicla l’oli amb el reciclolidor de la Selva”.
Tret de sortida de la campanya de comunicació
Per això, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el Consell Comarcal de la Selva dona el tret de sortida de la campanya amb la publicació de dos vídeos promocionals en els quals han participat 10 “responsables municipals de l’aigua” composats per caps de brigada municipals, responsables de deixalleries i depuradores locals i empreses relacionades directament amb la gestió de l’aigua o l’oli fregit a la comarca. Amb ells aprenem el recorregut de l’aigua i descobrim quin és el punt crític on l’aigua es torna una massa informe, com hem descobert aixecant alguns embornals i presenciant imatges no massa aptes per als ulls i ments més sensibles.
La campanya a la població, que s’allargarà durant tot el mes de juny, pretén fer arribar els missatges conscienciadors per tots els canals possibles, inclosos nous espais com són els propis punts de venda, on trobarem cartells i elements amb forma de gota penjats de les mateixes ampolles d’oli dels prestatges o també les pròpies llars de cadascú, ja que la campanya anima als nous RECICLOLIDAIRES a penjar durant uns dies la seva “gota d’oli” (que venia amb les ampolles) al pom de la porta de casa.
El missatge principal de la campanya és “L’oli fregit llençat a l’aigüera és un gran perjudici pel medi natural..I aquest mal gest sovint ens retorna, a casa nostra, en forma d’aigüera embussada o de pis inundat. Recicla amb l’oli reciclolidor de la Selva. Evites la contaminació, obtens un nou recurs... i t’estalvies mal de caps !
Paral·lelament, anirà recorrent cada població l’exposició itinerant “l’aigua i l’oli”. La mateixa exposició es traslladarà a diferents indrets dels més emblemàtics i concorreguts de cada poble durant varis dies per enfortir a tot arreu els missatges donats.
Per aquest motiu l’ens selvatà, a través de l’agent ambiental del la Selva, ha demanat la col·laboració dels establiments venedors d’oli i també a gestores de finques i comunitats de veïns, animant-los a cooperar en la difusió i el repartiment dels embuts Reciclolidors.
La problemàtica que causa l’oli és prou greu com perquè s’impliqui tothom qui en sigui conscient per aconseguir traslladar el bon costum de reciclar l’oli al màxim de llars possibles.
El conseller de Medi Ambient a l’ens comarcal, Quim Vivas, ha destacat la gran tasca que s’està duent a terme des del departament de Territori i Sostenibilitat i ha assegurat que “una vegada més des de l’en selvatà s’està treballant per tal que els veïns i veïnes facin les coses encara un xic millor”. Ha encoratjat tots els veïns i veïnes d’aquestes poblacions selvatanes que segueixin aquesta campanya i alhora els ha instat demanin els seus reciclolidors.
El projecte es troba emmarcat en el PEMAR (Pla Estatal Marc de Gestió de residus) finançat pels Plans d’Impuls al Medi Ambient (PIMA).