La comarca de la Selva, cada any un pas més cap al reciclatge 100%
- Detalls
- Publicat el Divendres, 04 Juny 2021 12:28
- Escrit per CC Selva
Enguany, el Dia Mundial del Medi Ambient coincideix amb la consolidació de nous serveis implantats darrerament a Sils, Caldes i Hostalric i la publicació dels primers resultats
Junts cap al reciclatge 100% és el lema comarcal que acompanya les campanyes d’implantació sobre els nous serveis de recollida de residus porta a porta, conduïdes pel Consell Comarcal de la Selva.
El Consell Comarcal de la Selva actua per delegació de 8 municipis de la comarca que actualment fan recollida porta a porta: començant l’any 2017 a Breda i Riudellots, el 2018 a Vilobí d’Onyar, el 2019 a Blanes i Osor, aquest any 2021 a Sils, Caldes i Hostalric, i, actualment, amb nous ajuntaments emparaulats per encetar el canvi de servei de cara a finals d’any i el vinent.
Aquest Dia Mundial del Medi Ambient 2021,coincideix amb la consolidació dels nous serveis implantats darrerament a Sils (febrer de 2021), Caldes (març de 2021) i Hostalric (abril de 2021) i amb la publicació dels primers resultats que són molt positius.
Per fer arribar la informació als ciutadans de la Selva, el Consell va generant recursos comunicatius que s’amplien cada any amb les noves experiències, com són el web www.laselvarecicla.com, els tres contenidors de rebuig decorats per a la celebració de l’adéu als contenidors o la sèrie divulgativa de 12 episodis batejats com la “Crònica del porta a porta”, amb la qual els nous recicladors poden avançar de forma molt amena en el seu aprenentatge cap al reciclatge i la sostenibilitat.
La funció del Consell Comarcal i de l’empresa comarcal pública de recollida de residus és assessorar els consistoris municipals des del punt de vista tècnic i econòmic per tal d’adaptar les característiques bàsiques d’un servei porta a porta a les connotacions particulars dels seus municipis i les demandes argumentades dels seus vilatans.
D’aquesta manera es troben solucions adaptades a cada municipi per resoldre reptes similars, com poden ser la disposició i endreça de cubells en els sectors més densos, l’accés als carrers més estrets o l’acostament del servei a les cases que queden més apartades.
No en va, el servei porta a porta s’ha de considerar un servei de detall, dinàmic i de proximitat, capaç d’adaptar-se a les situacions canviants de cada municipi al llarg de la seva evolució en el temps.
I, és també per aquests motius de proximitat i dinamisme que el Consell Comarcal de la Selva incorpora en els seus serveis porta a porta la figura de l’agent ambiental.
S’incorpora la figura de l’agent ambiental
La principal funció de l’agent ambiental és identificar les llars que s’estiguin quedant més ressagades en la incorporació dels bons hàbits de reciclatge, durant la implantació del nou servei, i també detectar qualsevol petita desviació en el temps dels bons resultats ja assolits. Amb aquesta informació, obtinguda a peu de carrer, l’agent ambiental col·labora en el redreçament dels objectius de reciclatge, advertint les llars menys conscienciades o menys col·laboradores i explicant l’obligatorietat del reciclatge.
Una tasca ferma i necessària per assolir el necessari reciclatge 100% si volem protegir el planeta.