Estudiants d'Arquitectura de la UdG imaginen Calonge i Sant Antoni en 18 projectes
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 19 Maig 2021 14:23
- Escrit per Universitat de Girona
36 estudiants de segon curs del Grau en Estudis d’Arquitectura de la Universitat de Girona presentaran, aquest divendres 21 de maig (de 12 a 14 h) al Castell de Calonge (Baix Empordà), un total de 18 propostes per urbanitzar de manera sostenible Calonge i Sant Antoni. L’acte és organitzat per la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni, de la Universitat de Girona i el Departament d’Arquitectura i Enginyeria de la Construcció, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, i hi assistiran l’alcalde, Jordi Soler; Xavier Guerra, cap de l’àrea d’Urbanisme, i Dolors Vidal, directora de la càtedra. Els darrers mesos els alumnes s’han reunit amb representants de l’Ajuntament per valorar les necessitats urbanístiques de Calonge i Sant Antoni i la viabilitat i la sostenibilitat d’aquests projectes. Un cop exposats els treballs, el consistori decidirà en els propers mesos quins es poden executar.
Aquest és el primer cop que estudiants del Grau d’Arquitectura preparen propostes per desenvolupar territorialment Calonge i Sant Antoni. Sota el títol “Imaginem Calonge i Sant Antoni: Propostes per a un creixement urbà sostenible”, un total de 18 parelles d’alumnes exposaran i presentaran els treballs que han dut a terme en tres assignatures: Representació arquitectònica, Projectes i Urbanística. Els professors Josep Maria Torra, Josep Carretera, Mª Pia Fontana, Alex Sibils i Manel Bosch han treballat conjuntament amb els estudiants, que aquest divendres exposaran els projectes davant l’alcalde i el cap d’Urbanisme amb l’objectiu que es puguin tenir en compte en un futur. Per a què els projectes s’ajustin a les necessitats de Calonge i Sant Antoni i puguin arribar a ser viables, durant els darrers mesos representants de l’Ajuntament s’han reunit amb els universitaris per orientar-los. Per donar-hi més continuïtat, la intenció és editar un llibret amb els 18 projectes.
“Imaginem Calonge i Sant Antoni: Propostes per a un creixement urbà sostenible” és el segon acte de temàtica d’arquitectura que aquest any organitza la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni de la Universitat de Girona. A l’abril, va unir arquitectura i gastronomia en la ponència “Arquitectura i Gastronomia: La mise en place de l’espai gastronòmic”, a càrrec de Quim Casellas, xef del restaurant Casamar, de Llafranc, que té una estrella Michelin, i l’arquitecta Anna Sabrià. Tots dos van parlar sobre diferents temes relacionats amb les seves professions, com la fusió entre l’arquitectura i la gastronomia i el cas pràctic de la cuina del Casamar, ja que Sabrià va dissenyar les obres de renovació i ampliació d’aquest establiment de Llafranc (Baix Empordà).
Sobre la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni
La Universitat de Girona (UdG) i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni van crear, el 2014, la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni, amb la qual es pretenia dotar la universitat d’un centre de referència internacional d’àmbit acadèmic en la temàtica de la gastronomia, desenvolupant especialment el seu vincle amb la cultura i el turisme. La creació d’aquesta càtedra va ser possible gràcies al compromís de l’Ajuntament de la població baixempordanesa que li dona nom, que va assumir el projecte des de l’inici i s’ha fet càrrec del seu finançament. Josep Roca, cambrer de vins del reconegut Celler de Can Roca, és el president d’honor de la càtedra, que està actualment dirigida per la doctora Dolors Vidal.
Reconeguts xefs com Ferran Adrià, Gastón Acurio, Joan Roca, Fina Puigdevall, Jordi Cruz, Raül Balam, Marc Gascons i Paco Pérez han estat protagonistes de diferents conferències i taules rodones els darrers anys. El principal objectiu de la Càtedra és la promoció d’estudis que s’encavalquin sobre els tres eixos de la gastronomia, la cultura i el turisme, així com la difusió d’aquest coneixement, tant a un públic especialitzat com a la ciutadania en general. Aquest objectiu general es complementa amb la voluntat de la UdG de posicionar-se internacionalment com a un referent en aquest àmbit, enfortint així els vincles amb estudis d’humanitats, turisme o tecnològics aplicats a l’alimentació.