Rocafort de Queralt, la Cellera de Ter i el Consell Comarcal del Pallars Jussà lideraran 3 iniciatives pilot del ‘Projecte d’Arrelament’ de l’ACM
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 18 Maig 2021 08:29
- Escrit per ACM
L’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG) ha anunciat aquest dilluns al matí, a través d’un acte online, les tres iniciatives pilot que es portaran a terme amb l’objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català. Es tracta del projecte ‘Arrelament al territori’ que pretén implementar iniciatives i bones pràctiques que detectin problemàtiques i necessitats i ajudin a potenciar el territori.
Les tres propostes guanyadores i que s’executaran són dels municipis de Rocafort de Queralt, la Cellera de Ter i el Consell Comarcal del Pallars Jussà. Han estat seleccionades a través d’un jurat format per tècnics de l’ACM i la FTBG, i representants de la Fundació Pi i Sunyer i l’ARCA. La FTBG finançarà el 50% de les tres propostes escollits, a les quals es preveu destinar 70.000 euros.
La Cellera de Ter (La Selva) executarà una proposta titulada ‘Creació d’una cooperativa d’habitatge deslocalitzada i d’una comunitat local de producció d’energia fotovoltaica’. Estarà cofinançat amb 20.000 euros i el projecte potencial un model d’habitatge cooperatiu, intergeneracional, sostenible i perdurable (amb la construcció de 6 unitats de convivència) amb la voluntat d’ajudar a arrelar la població, integrar iniciatives públiques i privades i estimular l’economia local. Al mateix temps, preveu instal·lar plaques fotovoltaiques. Ha recollit diploma acreditatiu el seu alcalde Xavier Bohigas.
El Consell Comarcal del Pallars Jussà, també amb un cofinançament de 20.000 euros, portarà a terme el projecte ‘Oportunitats per a les persones, impuls al territori’. La iniciativa preveu la creació de nous serveis de vida independent de les persones amb necessitats de suport a la comarca, a través de la contractació de persones amb discapacitat i risc d’exclusió residencial. El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, ha recollit el diploma acreditatiu.
L’Ajuntament de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà) ha estat escollit amb la proposta guanyadora i un cofinançament de 30.000 euros per al projecte ‘Repoblem Rocafort de Queralt’. Aquesta iniciativa pretén rehabilitar habitatges del municipi per generar oportunitats entre els joves, potenciar la sostenibilitat i generar ocupació. Es realitzarà a través del cohabitatge amb una comunitat d’habitatges independents agrupada en un espai compartit. Marc Roca, alcalde de Rocafort de Queralt, ha recollit el diploma acreditatiu.
El president de l’ACM, Lluís Soler, ha destacat que “treballem incansablement amb l’objectiu d’un país, Catalunya, amb una única velocitat i, per fer-ho, cal posar l’agenda rural centre de les prioritats del país”. I ha afegit que “l’agenda municipalista i l’agenda de país han d’anar alineades per buscar que les desigualtats entre l’àmbit urbà i el rural puguin anar desapareixent”.
L’elecció de les tres propostes pilot s’ha fet després d’un procés distribuït en tres fases de treball. En un primer període es va fer una diagnosi sobre el terreny, en base a un estudi conjunt amb la Fundació Pi Sunyer (Estudi sobre despoblament i envelliment de la població), per conèixer les principals problemàtiques relacionades amb el despoblament i la realitat socioeconòmica dels municipis catalans i que va servir per escollir les comarques on es podrien desenvolupar els projectes pilot.
En la segona fase es va fer un anàlisi detallat de les comarques on es poden implementar les proves pilot per conèixer millor les problemàtiques i realitats relacionades amb el despoblament amb entrevistes als representants dels consells comarcals, entitats i agents socioeconòmics.
I, finalment, en la tercera fase es va obrir una convocatòria pública, fent participis els municipis i consells comarcals, per escollir les tres propostes pilot que s’implementaran durant aquest 2021. La peculiaritat de les iniciatives era que havien d’anar destinades a serveis d’atenció a les persones i orientades a millorar la qualitat de vida contribuint a evitar el despoblament. Podien estar relacionats amb l’atenció a la gent gran, activació d’habitatges buits, eines digitals vinculades a l’atenció de les persones, solucions ocupacionals per a joves o projectes de promoció econòmica que fomentin l’arrelament al territori.
S’hi podia presentar qualsevol ens local amb peculiaritats i característiques relacionades amb el despoblament o la dinamització del territori. En total es van rebre 19 propostes (de 14 ajuntaments i 4 consells comarcals).
L’ACM farà un seguiment de les propostes pilot per detectar possibles necessitats o problemàtiques de cara a que la metodologia sigui extrapolable a altres municipis que vulguin implementar-los.
A Catalunya hi ha 488 municipis amb menys de 1.000 habitants, que representen el 51,5% dels municipis. En canvi, però només concentren el 2,56% de la població catalana i són els més afectats pel despoblament.