La Diputació de Girona presenta els guanyadors de la quarta edició de Girona Excel·lent
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 05 Maig 2021 10:03
- Escrit per Diputació de Girona
La quarta edició del concurs per obtenir el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona ja té guanyadors: 79 productes, elaborats per 51 empreses de les comarques gironines. En els dos anys de durada del programa, els productes seleccionats podran utilitzar la marca Girona Excel·lent; es beneficiaran d’accions de promoció i difusió (participant en materials divulgatius, campanyes de comunicació i publicitat, i fires i esdeveniments especialitzats), i també gaudiran de serveis de formació i de treball en xarxa empresarial. El president de la Diputació, Miquel Noguer, i el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local de la mateixa corporació, Jordi Camps, han presentat avui els resultats de la nova edició del concurs, que coincideix amb un context social d’interès màxim pels productes de proximitat arran de les sensibilitats sorgides de la situació derivada de la pandèmia. La Diputació va crear el segell Girona Excel·lent l’any 2014 amb l’objectiu de donar suport al sector agroalimentari de la demarcació i, en concret, impulsar-ne, fomentar-ne i difondre’n els productes.
«Aquest és un moment agredolç per al sector agroalimentari de les comarques gironines. D’una banda, la situació generada per la pandèmia ha fet que reivindiquem més allò que és nostre, l’origen, la tradició i la qualitat. En aquest escenari, pagesos, ramaders, flequers, formatgers, productors de vi i molts altres artesans ―i també industrials― del bon menjar han guanyat el nostre reconeixement social. En els moments més crus, quan pràcticament tot estava aturat (i encara ara), els productors ens han proveït i gràcies a ells també hem gaudit. Ara bé, cal recordar també que els seus principals clients (restaurants i bars) fa molts mesos que passen bona part del temps amb la persiana abaixada i, en el pitjor dels casos, han tancat el negoci. Per aquest motiu, ara més que mai, iniciatives com Girona Excel·lent són imprescindibles per al sector agroalimentari de la demarcació», ha destacat el president de la Diputació.
Els tasts a cegues són la metodologia per valorar i escollir els productes guanyadors. Se’n valora l’aspecte, l’aroma, el gust i l’harmonia. En aquesta quarta edició, hi han participat 41 tastadors representatius del sector agropecuari, la gastronomia i la restauració. Les set jornades de tast han tingut lloc, durant el març, a les instal·lacions del Foodlab - Centre d’Innovació Gastronòmica de Riudellots de la Selva. En cadascuna d’aquestes sessions, s’hi han convidat sis especialistes de prestigi vinculats a la ciència, l’enginyeria, la recerca, la comunicació gastronòmica, la docència, la restauració, el món del vi, la cuina i el comerç d’exquisideses. Els directors tècnics i gastronòmics dels tasts són Salvador Garcia Arbós i Pep Nogué.
Tasts ajornats dues vegades
Les mesures sanitàries han estat aquest cop especialment exigents a causa de la COVID-19. De fet, els tasts es van haver d’anul·lar dues vegades, fins que es van poder garantir les condicions adequades per a la seguretat dels assistents. En aquest sentit, abans de cada jornada, els participants es van sotmetre a tests d’antígens. També es van mantenir les distàncies, es ventilava l’espai i es desinfectaven constantment les mans i els estris de treball.
Les tretze categories de productes de la quarta edició del concurs són:
1. Aigües minerals
2. Arrossos
3. Begudes locals
4. Cafès i infusions
5. Conserves
6. Embotits
7. Fruites seques
8. Foie-gras
9. Lactis
10. Olis d’oliva
11. Mels
12. Peix
13. Vins i vins generosos
«La incorporació de les fruites seques, les infusions i la mel és una novetat d’aquesta edició. I, en alguns casos, la introducció d’aquestes noves categories al concurs respon a la petició del seu sector. Aquest fet demostra l’interès creixent de les empreses agroalimentàries per incorporar el segell Girona Excel·lent als seus productes, ja que el distintiu els aporta valor afegit. Aquesta tendència reafirma la consolidació del prestigi de Girona Excel·lent com a sinònim de garantia de qualitat i com a plataforma de promoció i expansió dels productes agroalimentaris de la demarcació», ha destacat Jordi Camps. Per adaptar-se a les noves tendències i normatives, també s’han introduït canvis a les categories dels arrossos, les cerveses, els embotits, els lactis i el peix. I, a diferència de l’edició anterior, ja no s’hi inclou el sector de la galeta seca.
L’Alt Empordà, una comarca excel·lent
Un total de 313 productes s’han presentat en la quarta edició de Girona Excel·lent. I dels 79 seleccionats, bona part són elaborats per empreses situades a l’Alt Empordà. En concret, són 30 d’aquests productes, xifra que representa un 38 % del total dels guanyadors. Per municipis, l’Escala i Siurana d’Empordà són els que acaparen més distincions (cinc cadascuna).