La Diputació de Girona posa en funcionament tres oficines de transició energètica a les comarques gironines
- Detalls
- Publicat el Dijous, 22 abril 2021 14:39
- Escrit per Diputació de Girona
La Diputació de Girona ha posat en marxa tres oficines locals de transició energètica a la demarcació, ubicades en les seus dels consells comarcals del Baix Empordà, el Gironès i el Ripollès -en aquest últim cas, l'oficina està situada concretament a les dependències de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès- a partir d'un procés de selecció obert a totes les comarques. La seva funció és mobilitzar les inversions en energia sostenible als sectors industrial, residencial, turístic i agrícola de cada comarca i impulsar el pas cap a una economia i una societat de baixa intensitat energètica, de baixa intensitat en el consum de recursos materials i neutra en les emissions de carboni.
Per tal d'aconseguir aquest objectiu, l'ens supramunicipal aporta un tècnic especialitzat en projectes d'eficiència energètica i d'impuls de les energies renovables a cada consell comarcal. La seva funció serà coordinar-se amb les estructures d'aquest ens.
Aquests tres tècnics, juntament amb l'equip tècnic de la Diputació de Girona i dels consells comarcals, tenen l'encàrrec de promoure projectes concrets per mitigar el canvi climàtic en els sectors d'activitat generadors d'emissions i dinamitzar l'execució dels nous plans d'acció per a l'energia sostenible i el clima (PAESC), que es redactaran i s'aprovaran durant aquest 2021, sobretot en les accions que impliquin el sector privat.
D'entrada, la seva tasca es focalitzarà a impulsar i fer créixer les comunitats locals d'energia en aquestes tres comarques. En concret, faran tasques d'acompanyament a Rupià, la Pera i Jafre (Baix Empordà); Juià (Gironès) i Planoles i Vallfogona de Ripollès (Ripollès). Per a la creació de comunitats locals d'energia, es requereix la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en equipaments municipals, les quals abastiran d'energia diferents edificis municipals, habitatges en situació de pobresa energètica i també llars que optin per sumar-se a la iniciativa.
Conveni per a tres anys
Les oficines funcionaran durant un període de prova de tres anys, tot i que hi ha oberta la possibilitat de prorrogar-lo i de reforçar-ne els recursos en funció dels resultats que s'assoleixin en relació amb la preservació del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.
Els principals indicadors per avaluar els resultats i mesurar l'eficiència energètica i la implantació d'energies renovables es desprenen del càlcul de la reducció total del consum d'energia anual i dels totals de producció d'energies renovables elèctrica i tèrmica en el termini d'aquests tres anys.
La diputada de Medi Ambient, Anna Barnadas, destaca que «entre els municipis, que han de ser el motor del canvi, i la Diputació de Girona, posem un nou engranatge en forma d'oficina tècnica amb la voluntat d'acostar els municipis a la transició energètica i fer dels consells comarcals un motor de coordinació supramunicipal. Cal una mirada supramunicipal per fer de la transició energètica una realitat».
«Amb aquesta acció, doblem els tècnics de transició energètica. En situem tres a la Diputació de Girona i tres més a les comarques, que treballaran conjuntament sota la planificació estratègica de la Diputació i del consell comarcal», ha conclòs Anna Barnadas.