Lluís Soler: "La sortida de la crisi sanitària, social i econòmica només serà possible si es fa amb el consens i la participació del municipalisme"
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 19 abril 2021 15:05
- Escrit per ACM
El president de l’ACM i alcalde de Deltrebre, Lluís Soler, ha participat aquest dilluns al matí al ‘Fòrum Europa – Tribuna Catalunya’, coincidint amb el Dia del Municipi. Soler ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar el paper del municipalisme català al llarg dels darrers 40 anys, però sobretot en tota la gestió de la pandèmia i en el seu rol imprescindible per sortir de la crisi.
“Els pobles i ciutats som els qui millor representem la pluralitat del país, i per això la sortida de la crisi sanitària, social i econòmica, només serà possible si es fa de la mà, amb el consens i la participació del municipalisme”, ha destacat Lluís Soler. En aquest mateix sentit, ha destacat que un dels reptes és “no perdre l’oportunitat històrica que representen els Fons Europeus”. I és que els 3 eixos dels Fons Next Generation coincideixen plenament amb l’agenda municipalista d’aquest mandat: economia pròspera i digitalitzada, cohesió social, i lluita contra l’emergència climàtica. Una visió municipalista sobre els Fons Europeus que ha traslladat al vicepresident de Governança Local i alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, que ha fet una pregunta en aquest sentit.
Lluís Soler també ha reivindicat la trajectòria del municipalisme català en els darrers 40 anys en la consolidació d’uns pobles i ciutats moderns, equitatius i al servei de la ciutadania. “La nostra voluntat de servei al llarg de les darreres dècades ha estat el fonament de la multitud de polítiques públiques adreçades a millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes, generar noves oportunitats i afrontar sempre els problemes amb la voluntat que es converteixin en reptes municipalistes per ser més eficients, sostenibles i equitatius”, ha dit.
Un altre dels eixos de treball de l’entitat municipalista és aconseguir una relació bilateral amb el Govern, per tal de garantir que totes les decisions que afectin als pobles i ciutats s’adoptin des del diàleg, la participació i la codecisió amb el municipalisme català, que també reclama una conselleria específica del món local per garantir la interlocució, els recursos i la priorització de l’agenda municipalista a l’administració catalana.
El president de l’ACM ha insistit que l’entitat municipalista seguirà potenciat els serveis als ens locals per ajudar-los a seguir excel·lint en l’atenció als ciutadans i ciutadanes. Així, ha recordat que l’ACM actualment està impulsant un projecte per cofinançar tres projectes pilot en l’àmbit de serveis a les persones per lluitar contra el despoblament, juntament amb l’impuls de l’ètica i el bon govern a l’administració local amb un projecte de plans d’integritat, a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local. L’entitat municipalista també acaba de constituir la nova Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT), amb representants del món local, acadèmic i professional. Precisament, la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig, ha preguntat per un espai per donar eines i construir projectes futurs per als municipis, que és la funció que tindrà la nova Fundació i en la qual també formarà part el Col·legi d’Arquitectes. La FMIT pretén dotar el municipalisme català de noves eines, assessorament i reflexió en l’àmbit de la gestió territorial.
Lluís Soler també ha recordat que el municipalisme català disposa d’una Central de Compres del món local que fan servir el 91% dels municipis catalans per gestionar amb estalvis econòmics i procedimentals productes i serveis que milloren els seus pobles i ciutats. Juntament amb un pilar formatiu que l’entitat municipalista ofereix als electes locals i als treballadors de l’administració local i que amb la pandèmia ha impulsat la formació telemàtica, assolint la xifra de les 12.000 persones formades entre electes i tècnics del món local.
Al mateix temps, l’ACM representa la veu del municipalisme en més de 800 organismes i institucions del país per fer sentir la seva veu i defensar els seus interessos. I els assisteix jurídicament per poder fer front a qualsevol normativa que afecti els ens locals.
En l’acte ha intervingut també el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, qui ha preguntat sobre el despoblament i l’Agenda Rural. En aquest sentit, l’ACM forma part de la comissió redactora de l’Agenda Rural de Catalunya, juntament amb l’Associació de Micropobles, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), per establir les polítiques que han d’impulsar el futur del territori rural i dotar-lo d’oportunitats de desenvolupament.