Repics de campanes a diversos municipis de la demarcació donen el tret de sortida al Sant Jordi 2021 a la Diputació de Tarragona
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 14 abril 2021 10:24
- Escrit per Diputació de Tarragona
El món de les campanes a la demarcació de Tarragona, de Jesús Martínez, és la darrera novetat editorial de la Diputació de Tarragona. Per tal de donar a conèixer la publicació del llibre campaners de Montblanc, l’Arboç, Lilla, Valls, Alió, La Fatarella, Banyeres del Penedès, Tarragona, El Vendrell i Reus s’han sumat a un repic organitzat des de la institució, que quedarà recollit en un vídeo de presentació de l’obra. La majoria dels repics ha tingut lloc aquest dissabte 10 d’abril, aprofitant la proximitat en el calendari amb Sant Jordi i encetant així les accions que la Diputació realitza aquest any amb motiu de la diada.
La Diputació de Tarragona edita cada any diversos llibres de temàtiques diverses que aquest any en concreten en 6 nous títols. Les restriccions derivades de la Covid-19 no permetran que les noves publicacions puguin estar a l’abast del públic als estands físics durant la diada de Sant Jordi, però estan disponibles tots ells a través del web de la Biblioteca Ramon Berenguer IV, https://www.dipta.cat/RBIV . Les novetats editorials d’aquest Sant Jordi són, a més d’El món de les campanes a la demarcació de Tarragona, de Jesús Martínez (Col·lecció Difusió Cultural, 2020), Avui per mi, demà per tu. Els cementiris a la demarcació de Tarragona, de Tate Cabré (Col·lecció Difusió Cultural, 2020); Espais Urbans Porticats a la demarcació de Tarragona, de Joan Figuerola (Col·lecció Difusió Cultural, 2020); Guia de Freginals, de Carla Bonfill (Col·lecció Els Llibres de la Medusa); La codificació municipal. En el Vè centenari dels Costums de la Torre de l’Espanyol (1517-2017), coordinat per Josep Serrano (Col·lecció Ramon Berenguer IV), i, Tom Carr. L’escultura mental: Presència i Contingència, de Raquel Medina (Col·lecció Tamarit de Viena Edicions).
Una iniciativa que permetrà compartir la celebració de Sant Jordi amb els veïns i veïnes de diferents punts del territori és l’exposició Mar de Lletres. Es tracta d’una exposició itinerant i visitable entre les 11 i les 19h. A Reus s’exposarà a la Biblioteca Central Xavier Amorós el dia 20 d’abril, al Vendrell a la Plaça Nova el dia 21 d’abril, a Tortosa a la Plaça Sant Joan, número 5, el dia 22 d’abril i a Tarragona al Passeig de Sant Antoni, 100 (davant el Palau de la Diputació) el dia 23 d’abril.
Sota el títol ‘Temps per llegir’ aquest dimarts 13 d’abril s’ha iniciat el concurs en xarxes socials convocat amb motiu de la festivitat de Sant Jordi, que estarà actiu fins el dia 25 d’abril als perfils institucionals de la Diputació a Facebook, Twitter i Instagram. A través del concurs es vol promoure a través de les xarxes socials aquelles obres literàries que hagin acompanyat als participants durant els mesos de la pandèmia derivada de la Covid-19. Així, qui hi vulgui participar pot compartir imatges de les publicacions editorials que ha pogut assaborir aquest darrer any, usant les etiquetes #TSantJordiDipta i #TempsperLlegir. Totaa la informació és consultable al següent enllaç https://www.dipta.cat/ca/concurs-sant-jordi-2021-temps-per-llegir
Les novetats editorials de la Diputació de Tarragona
El món de les campanes a la demarcació de Tarragona, de Jesús Martínez, Col·lecció Difusió Cultural, 2020
Les campanes són un element indispensable de les funcions religioses cristianes, però, a més, fa uns anys el seu llenguatge tenia la peculiaritat de tenir veu pròpia en cadascun dels municipis. Aquesta obra, de Jesús Martínez, es centra en les campanes, els campanars, l’ofici dels campaners i el folklore popular. A més, llibres com aquest, ajuden a remarcar la riquesa de llenguatges locals i generals que calen conservar com un patrimoni intangible de la cultura popular, religiosa i civil.
Avui per mi, demà per tu. Els cementiris a la demarcació de Tarragona, de Tate Cabré, Col·lecció Difusió Cultural, 2020
Quan parlem de patrimoni artístic o cultural poques vegades pensem en els cementiris. Aquest llibre de la doctora en Periodisme Tate Cabré deixa ben clar el potencial de molts dels cementiris del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès com a espais emergents en l’àmbit del turisme cultural, també anomenat necroturisme. Poc a poc hem anat descobrint la vàlua i la bellesa dels nostres recintes funeraris: esplèndids jardins de la memòria, escultures fetes per artistes de renom, tombes de personatges històrics rellevants, inscripcions poètiques...
Espais urbans porticats a la demarcació de Tarragona, de Joan Figuerola, Col·lecció Difusió Cultural, 2020
Els porxos, en l'època medieval, tenien la funció de soplujar els venedors dels mercats i la gent d’oficis que treballaven al carrer, permetien poder circular amb major comoditat en temps de pluja o neu. Avui en dia la seva arquitectura perviu gràcies a la seva gran bellesa i harmonia i esdevenen un atractiu de pobles o ciutats. Joan Figuerola ens presenta en aquest llibre un magnífic recull d’espais porticats de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.
Guia de Freginals, de Carla Bonfill, Els Llibres de la Medusa
Carla Bonfill Cerveró ens parla sobre els orígens, la geografia, les tradicions, la història i el present del poble de Freginals. La guia s’adreça a tothom que vulgui conèixer millor la història d'aquest municipi del Montsià.
LA CODIFICACIÓ MUNICIPAL. En el Vè centenari de Costums de la Torre de l’Espanyol (1517-2017), coordinat per Josep Serrano (Col·lecció Ramon Berenguer IV),
Aquest estudi històric depassa l’àmbit estrictament local i es converteix en una publicació de gran interès per a tothom que desitgi endinsar-se en les normes del dret propi que, a partir de primers del segle XVI, i durant uns dos-cents anys, va regir a la Torre de l’Espanyol. La publicació també presenta costums vigents en altres pobles propers i del conjunt de Catalunya i de l’estat Espanyol, i aprofita per introduir-nos en la història general de la vila riberenca, en el seu entorn geogràfic i en la rica vida cultural, patrimonial i associativa del municipi.
Tom Carr. L’escultura Mental: Presència i Contingència, de Raquel Medina, Col·lecció Tamarit de Viena Edicions
Tom Carr, artista de gran projecció internacional, d’origen tarragoní, va deixar obres seves en espais públics cèntrics de la nostra ciutat, una de les quals de mida descomunal. Cap obra del Tom Carr no deixa indiferent, tant si s’ubica en llocs tancats com a cel obert. Aquest llibre de Raquel Medina s'atura en les diverses creacions de l'artista i ens les presenta de manera exhaustiva. A més vol ser objecte d’un reconeixement públic per a l'artista a casa nostra a través d’aquest monogràfic.