Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A+ A A-

El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva presenta la memòria d’activitats 2020

Les xifres s’han donat a conèixer aquest dijous al matí al CAAS a Tossa de Mar, en el marc de la presentació de la memòria 2021

Durant l’any 2020 s’ha consolidat la tendència a la baixa en el nombre de gossos recollits per part del servei comarcal

 

El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva presenta la memòria d’activitats 2020.mp4 from NOTIDIG, Notícies Digitals on Vimeo.

El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) ha presentant la memòria d’activitats 2020 aquest dijous -8 d’abril- al matí, en el marc de la roda de premsa de premsa que s’ha fet a Tossa de Mar.

Durant l’any 2020 s’han recollit un total de 815 gossos. Aquesta xifra que s’observa durant l’any 2020 ha consolidat la tendència a la baixa de les xifres de gossos recollits durant l’any 2018 i l’any 2019. Des de l’any 2018, el nombre de serveis requerits s’ha anat reduint de forma progressiva ja que dels 1.200 gossos que es van recollir  l’any 2018 es va passar els 1.109 del 2019 i ,finalment els 815 d’aquest 2020.

Aquesta davallada és encara més important quan està confirmat que cada vegada tenim més animals de companyia a les nostres llars. Pel que fa la concreció dels motius d’aquest descens, si bé és complicat determinar quines són les causes exactes, molt probablement les principals causes són el major nombre d’animals identificats i censats i la reducció en la mobilitat dels ciutadans com a conseqüència de les restriccions motivades per fer front el COVID-19.

El conseller de Sostenibilitat, Francesc Xavier Becerra, ha explicat que el fet que hi hagi un major nombre d’animals identificats i censats fa possible el retorn immediats dels animals per part dels serveis municipals i dels centre veterinaris, sense la intervenció del servei comarcal. En aquest sentit, Becerra ha recordat que des del 2016 el Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments selvatans, amb la col·laboració del tots els centre veterinaris, porten a terme campanyes d’identificació gratuïtes que han fet possible la identificació de més de 8.000 mascotes en aquests darrers quatre anys. Sens dubte aquesta iniciativa i la reducció de la mobilitat són les dues causes més que probables d’aquesta reducció significativa en el nombre de gossos recollits.

Pel que fa el nombre de gats, aquest 2020 es van gestionar un total de 80 recollides d’animals domèstics, la major part cadells abandonats. En aquest punt, cal recordar el fet que els gats ferals –rodamóns, són gestionats directament pels ajuntaments mitjançant la creació i manteniment de colònies controlades.

Menys gossos abandonats l’any 2020

Quan parlem d’animals abandonats són aquells que, identificats o no, no són recuperats pels seus propietaris o posseïdors. L’exercici 2020 es va tancar amb una xifra de 445 animals abandonats ( 377 gossos  i 68 gats).

La tendència a l’abandonament de gossos en els darrers anys ha estat clarament a la baixa. L’any 2018 es varen abandonar 544 gossos; l’any 2019 un total de 462 i, finalment, l’any 2020 se’n varen abandonar un total de 377. Aquestes xifres no fan més que confirmar que s’ha anat adquirint una major responsabilitat en la tinença dels animals de companyia. Actualment, el percentatge d’animals recollits i abandonats –no recuperats pels seus propietaris- és del 46% quan fa cinc anys era d’un 65%.

El nombre d’animals abandonats és molt més alta en aquells municipis amb urbanitzacions de segones residències com Maçanet -amb 61 gossos abandonats- i Vidreres, - també amb 61 gossos abandonats- que a la resta de municipis.

L’adopció, la prioritat dels ciutadans

Els darrers anys, també s’ha observat un canvi de tendència en els ciutadans. I és que si fa cinc anys, els ciutadans preferien comprar una mascota abans que adoptar-la, en l’actualitat ja no és així. Els ciutadans s’han tornat més animalistes i més solidaris i aquest fet ja es va detectar l’any 2019 i s’ha confirmat aquest 2020. És un canvi molt important en la forma d’adquirir una mascota per part dels ciutadans.Un fet que ja vàrem detectar el 2019 i que s’ha confirmat aquest 2020 és un canvi molt important en la forma d’adquirir una mascota per part dels ciutadans. Podem dir que estem davant d’una societat més animalista i més solidaria que ha deixat de pensar en races i prioritza l’adquisició d’animals abandonats. Aquest 2020 hem pogut, per primer cop en els 20 anys de funcionament del CAAS, reduir l’ocupació d’animals al centre donat que s’han adoptat més animals (393 gossos adoptats) dels que s’han abandonat (377 gossos abandonats).

Els reptes de futur del Centre d’Acollida d’Animals de la Selva

El que estem vivint al nostre país no és més que l’evolució a una societat més responsable amb el seu entorn i els seus animals. El 1993 el Parlament de Catalunya va aprovar una Llei pionera a l’estat espanyol prohibint el sacrifici d’animals en els centres d’acollida per raons d’espai, actualment únicament 4 comunitats (Catalunya, Madrid, Murcia i Galicia) tenen una regulació de sacrifici cero. En l’actualitat, la ciutadania catalana està més sensibilitzada amb la tinença responsable d’animals de companyia, veiem com els propietaris poden portar les seves mascotes als hotels, restaurants, càmpings, espais comercials, etc. Sens dubte, manca encara una major implicació de les administracions locals, tot i que ja tenim municipis que autoritzen l’accés a les platges encara hi ha molt camí per recórrer: zones d’esbarjo amplies, accés a les instal·lacions municipals, major implicació amb el tema de les colònies de gats, actuació inspectora per protegir les condicions d’estada dels animals, obertura de sancionadors per maltractament, etc.

El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) es prepara per atendre les necessitats futures i assolir el reptes de la nova societat. Es de preveure que cada dia recollirem menys gossos abandonats però ens trobarem amb un major nombre de peticions d’acollides procedents de situacions socials que comportin la necessitat d’una estada temporal dels animals fins que siguin recuperats pels seus propietaris o adoptats per uns de nous (defuncions dels propietaris, pèrdua de la casa, necessitat de trasllat a l’estranger, impossibilitat d’atendre econòmicament als animals, etc). Els centres d’acollida com el CAAS deixaran de ser les caneres dels gossos rodamons i abandonats per ser centres d’estada temporal.

D’altra banda, convençuts que les administracions locals aniran intervenint en garantir els drets dels animals, practicant intervencions de comís d’animals en aquells casos que es detecti incompliments en les condicions de vida dels animals o en una situació fraudulenta de l’estada de les mascotes (punts de cria i venda il·legal, tinença d’animals potencialment perillosos sense llicència, caneres fraudulentes, etc.) caldrà que el servei comarcal es prepari per donar resposta aquestes necessitats, tant des del punt de vista de l’espai com de suport administratiu i legal per aquells municipis que estiguin interessats en cedir competències al Consell Comarcal de la Selva (creació d’un cos d’inspecció, gestió expedients de comís, gestió expedients sancionadors, etc.).

S’invertiran 140.000 euros per modernitzar les instal·lacions i millorar la qualitat dels animals residents

Durant l’any 2021 i 2022, el Consell Comarcal de la Selva té previst executar una inversió de 140.000 euros en el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva. Aquesta inversió de diners permetrà modernitzar les instal·lacions i millorar la qualitat de vida dels animals residents mitjançant la creació d’una zona de post-operatoris, creació d’una zona específica per allotjar cadells, retirada de la teulada de fibrociment i aïllament de la coberta i millores en la climatització dels espais d’atenció veterinària i d’atenció al públic.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha recordat que fa 20 anys el Consell Comarcal de la Selva va apostar per una gestió directa del servei de recollida i manteniment d’animals i va construir el primer centre d’acollida de les comarques Gironines. Desprès va venir el del Pla de l’Estany, el de la Garrotxa, el Ripollès i actualment està previst la construcció del de l’Alt Empordà i  s’està estudiant la ubicació pel del Gironès.

Balliu, a més, ha volgut destacar també els resultats del Centre i també s’ha referit a les inversions que s’hi durant a terme durant l’any 2021 i 2022 per tal que el centre assoleixi l’excel·lència, i els animals estiguin en les millors condicions possibles.

El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva ofereix als seus municipis un servei de recollida els 365 dies de l’any i les 24 hores i el futur passarà per, a banda de la recollida i manteniment dels gossos perduts i/o abandonats, oferir als ens locals que ho desitgin les eines per gestionar la tinença responsable dels animals: inspecció de les condicions de vida dels animals, intervenció en casos d’incompliment, gestió dels expedients sancionador, coordinació en la gestió de les colònies de gats i oferir l’acollida voluntària dels animals en situacions de vulnerabilitat per la integritat d’aquests.

El Consell Comarcal de la Selva presta, per delegació dels ajuntaments, el servei de recollida i manteniment dels animals de companyia ( gossos, gats i fures) perduts i/o abandonats a la comarca, són 25 els municipis al que presta servei mitjançant el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva, ( CAAS) ubicat a Tossa de Mar.

Per la seva banda el regidor de Medi Ambient, Ramon Gascons, ha recordat que la missió del CAAS ha estat des dels seus inicis “protegir els  animals, conscienciar tothom que cal protegir-los i evitar que es pugin produir situacions de maltractament”.

En aquest sentit, Gascons ha celebrat la “gran tasca” dut ha dut a terme el CAAS, i ha apuntat que des del consistori ja es va posar en funcionament fa un temps uns “espais públics de convivència per als gossos”, uns parcs, ha apuntat, “on s’hi poden portar els animals de companyia i que estan destinat a deixar-los lliures tot considerant la norma principal de tinença d’animals”.

161788574008042021-_DSC6413.jpg
161788574008042021-_DSC6427.jpg


Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409