L’ACM constitueix la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT) per potenciar la dinamització i gestió territorial al servei dels municipis
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 30 Març 2021 12:45
- Escrit per ACM
Aquest dilluns al matí s’ha donat el tret de sortida de la nova Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT), amb la celebració del patronat constituent. Aquesta nova Fundació està formada per totes les veus del municipalisme català, representants acadèmics i col·legis professionals vinculats amb el territori. El Patronat constituent de la nova Fundació, presidit pel president de l’ACM, Lluís Soler, s’ha reunit en format virtual per donar inici a la nova entitat.
La FMIT és un pas endavant de l’ACM per dotar al municipalisme català de noves eines, serveis, suport, assessorament i reflexió en l’àmbit territorial, sumant sinergies entre l'administració local, l’àmbit acadèmic i d’expertesa i l’àmbit professional, al voltant de les polítiques territorials. Així, la nova Fundació pretén donar suport, incentivar i millorar la gestió local per al reconeixement d’un territori divers, crear un espai de reflexió i pensament del territori amb les administracions amb la voluntat de potenciar la transversalitat, i actuar com a altaveu municipalista en la dinamització d’un territori avançat des de l’equitat i la sosstenibilitat.
El president de l’ACM, Lluís Soler, ha destacat que “fem un salt endavant per abordar l’acció climàtica, impulsar la cohesió i la prosperitat a tots els pobles i ciutats, de la mà de tots els agents implicats”. A la vegada, també ha afegit que “per dibuixar un territori equilibrat i avançat és bàsic buscar la suma de visions de l’àmbit local, el professional i l’acadèmic i d’expertes per potenciar encara més les seves possibilitats”.
Aquesta nova fundació té l’objectiu de participar activament en les noves normatives i projectes amb incidència al territori, assessorar les administracions locals per a un desenvolupament sostenible i de qualitat, impulsar iniciatives de gestió futura del territori i del paisatge, potenciar els reptes i oportunitats a partir de l’escala municipal, impulsar estratègies per aprofundir en la cohesió i inclusió social, reflexionar sobre la mobilitat local integrada en una mobilitat global, i apostar per la transició ecològica, entre d’altres. En aquest sentit, planteja espais de reflexió, recerca i transmissió de coneixement amb interrelació entre els diferents agents. També es planteja organitzar jornades, seminaris i activitats de debat per aportar visions locals i abordar-les de forma conjunta.
La prioritat de la FMIT serà l’acompanyament als Ajuntaments, en l’àmbit de la dinamització i gestió territorial, l’urbanisme o l’acció climàtica per tal d’abordar necessitats emergents, però també per implementar agendes globals, a escala local i amb l’accent social.
El Patronat de la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial reuneix representants del municipalisme català, del sector acadèmic i d’expertesa i dels col·legis professionals amb la voluntat de ser un òrgan transversal que incorpori totes les visions i estratègies sectorials.
Així, en l’àmbit municipalista, la presidència l’ocupa el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler. Hi formen part les entitats municipalistes, com la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya, representats pels seus respectius presidents, Olga Arnau i Mario Urrea. També es preveu que s’incorporin les presidències de les diputacions catalanes en les properes setmanes. Avui, en la sessió constitutiva ja s’hi ha incorporat el president de la Diputació de Lleida i alcalde Bellvís, Joan Talarn.
Concretament, formen part del Patronat representants de la Federació de Municipis de Catalunya (Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l’FMC, i Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, vicepresident de l’FMC i president de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de l’FMC), de l’Associació de Micropobles de Catalunya (Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i president de l’AMC), el president de la Diputació de Lleida i alcalde de Bellvís, Joan Talarn, i de l’ACM (Sergi Pedret, alcalde de Riudoms i vicepresident de l’ACM, Josep Caparrós, alcalde de Sant Carles de la Ràpita i vicepresident de l’ACM, Mercè Bosch i Romans, alcaldessa de Maçanet de Cabrenys i vicepresidenta de l’ACM, Xavier Paz i Penche, alcalde de Molins de Rei i vicepresident de l’ACM, Àstrid Desset, alcaldessa d'Anglès i vicepresidenta de l’ACM, Eloi Hernàndez i Mosella, alcalde de Fonollosa i president del Fòrum de Joves Electes de l’ACM, i Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal del Ripollès i president del Fòrum Comarcal de l’ACM).
En l’àmbit dels col·legis professionals en són patrons Lorena Vela, presidenta del Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB); Oriol Amat, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC); Elena Rodríguez, representant del Col·legi de Geògrafs-Delegació Territorial a Catalunya; Josep Canós, degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC); Assumpció Puig, degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC); i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) (en procés de nomenament) i entre d’altres col·legis professionals, el d’aparelladors i arquitectes tècnics o el d’enginyers agrícoles, com a convidats permanents i en procés d’incorporació.
Mentre que en l’àmbit acadèmic i d’expertesa formen part del Patronat Ramon Roca, president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS); Agustí Serra, secretari de l'Agenda Urbana i Territori de la Generalitat de Catalunya; Estanislau Roca, catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Josep Maria Aguirre, doctor en dret i professor de la Universitat de Girona; i Marc Esteve, director de l’Institut de Governança Pública d’ESADE.