El Consell Comarcal presenta la diagnosi inicial del Pla Estratègic de reactivació socioeconòmica Covid-19
- Detalls
- Publicat el Dimecres, 24 Març 2021 17:08
- Escrit per Consell Comarcal de l’Alt Penedès
El Consell Comarcal i el Servei d’Ocupació de Catalunya presenten una radiografia de les afectacions de la crisi de la covid a l’Alt Penedès en el marc de l’elaboració del Pla Estratègic de Reactivació Socioeconòmica
La consellera d’Empresa i Ocupació i de Productes de la Terra del Consell Comarcal, Cristina de la Cruz, va explicar els objectius de la Diagnosi i el Pla d’Acció: “avaluar els efectes socioeconòmics de la crisi de la covid per saber on som i on volem anar, i acordar mesures per impulsar la reactivació econòmica i la generació d’ocupació a l’Alt Penedès. Aquesta Diagnosi i el Pla d’Acció (que presentarem abans de l’estiu) ens serviran als ajuntaments i el Consell Comarcal per saber com invertir els recursos econòmics, de manera que beneficiïn al màxim de persones i a la totalitat del territori. Volem sumar recursos per multiplicar resultats”.
La subdirectora de polítiques actives d’Ocupació del SOC, Susana Díaz, va explicar que “el Servei d’Ocupació va posar en marxa aquests plans de xoc a tota Catalunya durant la Setmana Santa de 2020, quan ningú no podia imaginar com evolucionaria la pandèmia. Els plans estratègics són instruments de planificació que serviran perquè cada territori conegui les seves necessitats i proposi les millors solucions. També serviran perquè cada territori pugui decidir en quins programes del SOC vol participar i perquè proposi al SOC els seus propis programes”.
El cap del Servei de Desenvolupament i Ocupació del Consell Comarcal, Èric Gómez, va explicar que la pandèmia ha reforçat i accelerat dinàmiques de canvi que ja existien: concentració empresarial en detriment de les petites empreses, creixement dels canals de venda i distribució en línia, i transformacions en sectors com el de l’automoció (amb una afectació important a l’Alt Penedès). “Durant la fase de Diagnosi del Pla estratègic s’ha fet i es continuarà fent un treball de camp per recollir informació i saber com ha evolucionat i com evoluciona la situació socioeconòmica a la comarca. La següent fase serà reunir taules de treball amb els agents del territori, els ajuntaments de la comarca i especialment l’Ajuntament de Vilafranca, per acordar el Pla d’Acció que després haurà de validar el SOC. La darrera fase serà buscar les fonts de finançament disponibles de les diferents administracions (com el fons Next Generation de la UE) per dur a terme les accions a curt, mitjà i llarg termini”.
El gerent de la consultora Dalehp, Jaume Amill, va fer unes pinzellades amb les dades (en constant evolució) i les conclusions més destacades de la Diagnosi: ha disminuït un 23% la contractació de treballadors, ha caigut un 11,3% la renda familiar, han tancat un 8,3% d’empreses, els ERTO han estat la mesura de contenció més cara però més important, les empreses tenen problemes de liquiditat a curt termini i poden tenir problemes de solvència a mitjà termini, l’Administració tindrà un paper cabdal en aquesta recuperació econòmica, els ajuntaments de l’Alt Penedès han tingut una resposta molt ràpida per atendre les noves necessitats sorgides de la pandèmia, les empreses demanen a l’Administració ajuts per al pagament dels lloguers dels locals i bonificacions en el pagament dels tributs, la crisi ha creat un sentiment de comunitat que dona valor al comerç de proximitat, les inversions públiques no han de servir per tapar forats sinó per transformar allò que sigui necessari per fer un sistema econòmic més resilient.
El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, va tancar l’acte de presentació de la Diagnosi amb el missatge següent: “el fet que estiguem com la majoria de comarques de Catalunya no ens ha d’acontentar. Si en pocs mesos hem pogut fer canvis que pensàvem que només podíem fer en anys, vol dir que tenim una gran capacitat per aprendre i tirar endavant. La millor mesura per fer possible la recuperació econòmica serà la vacunació, però l’Administració ha de posar eines per a la recuperació econòmica i perquè la gent les agafi, ha d’ajudar a respirar a qui ho necessiti, ha de generar autoestima entre la ciutadania i ha de treballar a mitjà i llarg termini perquè puguem sortir enfortits d’aquesta crisi”.