El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental acorda una coordinació institucional de suport a la plantilla de Bosch de Lliçà d’Amunt
- Detalls
- Publicat el Dijous, 18 Març 2021 09:24
- Escrit per Consell Comarcal Vallès Oriental
El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental, reunit aquest matí, ha arribat a un acord unitari per donar suport a les treballadores i treballadors de la plantilla de Bosch de Lliçà d’Amunt.
Les alcaldesses i alcaldes, després de la intervenció de l’alcalde de Lliçà d’Amunt, Ignasi Simon, en què ha explicat l’evolució de la situació de la planta, han acordat una coordinació institucional i presentar en els respectius plens una moció unitària consensuada entre el Comitè d’Empresa i l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt. “L’alcaldia de Lliçà d’Amunt ha estat treballant una moció juntament amb el comitè d’empresa, una moció unitària que els alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental fem nostra i presentarem en els nostres plens municipals”, ha comentat el president del Consell Comarcal i alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé.
La moció especifica que el tancament afectarà uns 336 treballadors i treballadores, als quals se sumen 100 llocs de treball directes de subcontractes de la mateixa planta.
També es reflexiona del fet que el 73% de la plantilla que afronta el tancament de la planta té més de 50 anys i “han dedicat un llarg període de la seva vida a l’empresa” i “ha contribuït als beneficis milionaris de l’empresa Bosch”. El tancament “representa un impacte social devastador que afecta el teixit industrial de la comarca del Vallès Oriental i de Catalunya”. La moció afegeix que “sabent que els resultats econòmics de la planta són positius sorprèn aquesta decisió que respon únicament a una deslocalització de la indústria a Catalunya”.
A la moció es proposa acordar, entre d’altres, “la necessària col·laboració de les administracions públiques en el compromís d'activar les mesures necessàries per a evitar el tancament de la planta de Bosch Sistemes de Frenat, a Lliçà d'Amunt”, “exigir al Govern d’Espanya, a la Generalitat de Catalunya i totes les administracions públiques el compromís d’un pla de reindustrialització del sector de l'automòbil considerant-lo una prioritat pressupostària, social i industrial”, “Instar la direcció de Bosch a replantejar-se les seves possibles decisions dràstiques i exigir una solució que permeti el manteniment de l’ocupació, tant directa com indirecta, del conjunt de persones treballadores, ateses les enormes conseqüències socials que pot tenir al territori”, “Instar a la Generalitat de Catalunya a què actuï com intermediari buscant una solució que permeti salvar els llocs de treball i “Manifestar tot el nostre suport als treballadors i treballadores en aquesta difícil situació a la qual s'enfronten, i estem sempre a la seva disposició”.
Next Generation
En el transcurs de la trobada, ha intervingut la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, per presentar els projectes Next Generation, dels quals la propia diputació ja té 47 projectes, i 40 del territori dels quals l’ens provincial ha acompanyat directament en la seva elaboració, entre els quas hi ha dos del Consell Comarcal: “Cap a una gestió proactiva del SAD” i “Expedient intel·ligent per una administració del s.XXI”. El Consell Comarcal també dona suport al projecte del Consorci de Residus “Tractament de residus per a la generació de biogàs, creació d’una gasinera i renovació de la flota municipal de vehicles al Vallès Oriental”. En el transcurs de la trobada el president del Consell Comarcal també ha confirmat que es donarà suport al projecte “Viu el Besós, viu el riu” que presenta el Consorci del Besós. Així mateix, s’ha recordat que els ajuntaments i ens locals encara poden presentar les seves propostes.
Aportacions ajuntaments
Per altra banda, el president, Francesc Colomé, ha avançat que s’està treballant en la liquidació del pressupost 2020 de la institució que, amb tota probabilitat, permetrà reduir l’increment de les aportacions econòmiques que van haver de fer els ajuntaments als serveis socials que presta el Consell Comarcal i que s’havia fixat en el 13,5%, la qual cosa permetria retornar diners als ajuntaments.
Això ha estat possible, entre d’altres, segons ha explicat, per la gestió feta pels consells comarcals del Vallès Occidental, Baix Llobregat i Vallès Oriental amb la consellera Meritxell Budó, per demanar un millor finançament, que s’ha traduït en un augment de prop de 165.000 euros en el fons de cooperació que rep el Consell Comarcal del Vallès Oriental.